Özönlenek a jókívánságok a szombaton százéves Keleti Ágneshez

Szombaton ünnepli századik születésnapját a földkerekség legidősebb olimpiai bajnoka, Keleti Ágnes, aki az ötkarikás játékok tornaversenyein öt aranyat, három ezüstöt és két bronzot szerzett. A jókívánságok azonban már a jeles nap előtt is özönlenek a Nemzet Sportolójához.

2021. 01. 08. 14:51
null
Keleti Ágnes remekül érezte magát a Dunán Fotó: Róth Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepségsorozat már a hét elején megkezdődött, amikor az Újpesti Torna Egylet (UTE) bejelentette, hogy a közelmúltban felújított tornacsarnokát Keleti Ágnesről nevezi el, aki 1954 és 1956 között a lila-fehérek színeiben versenyzett, s nyert az 1956-os melbourne-i olimpián négy aranyat és két ezüstöt. Ezzel az egész olimpia legeredményesebb sportolója lett. Az UTE-nál évek óta hagyomány, hogy Keleti Ágnest a születésnapján a tornaszakosztály növendékei műsorral köszöntik. A járványhelyzet miatt az ünnepelt ezúttal személyesen nem lehetett jelen a Szilágyi utcai teremben, így a gyerekek videóüzenettel köszöntötték fel a századik születésnapja alkalmából.

– A klubvezetés úgy döntött, hogy a tornacsarnokot a legsikeresebb magyar tornászról, az UTE család tagjáról, Keleti Ágnesről szeretné elnevezni. Kedden felköszöntöttük a századik születésnapját szombaton ünneplő Ági nénit, aki mindig azt kéri tőlünk, hogy egyszerűen csak Áginak szólítsuk, valamint küldtünk neki egy levelet is, amiben engedélyt kértünk tőle a névhasználatra. Hatalmas megtiszteltetés, hogy Ági örömmel mondott igent, így ezt a termet mostantól UTE Keleti Ágnes Tornacsarnoknak hívjuk – közölte Őze István, az UTE klubigazgatója.

Berki Krisztán a 2012-es londoni olimpia aranyérmese – aki lólengésben emellett háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok – az UTE tornászaként az ünnepségen arról beszélt: szerencsésnek tartja magát, hogy személyesen ismerheti Keleti Ágnest.

– Külön öröm, hogy mindketten ugyanabból a sportágból jövünk, és ugyanannak a klubnak a színeit képviseljük. Tudom azt, hogy az egyetlen ötkarikás aranyérmemet mennyire nehezen nyertem meg, ő pedig öttel büszkélkedhet. El sem tudom képzelni azt a rengeteg munkát, amit elvégzett azért, hogy elérje páratlan eredményeit.

Keleti Ágnes még 2002-ben írta meg önéletrajzi könyvét Egy olimpiai bajnok három élete címmel, tavaly november 9-én pedig megjelent az életéről szóló Keleti 100 „Mert szeretek élni” című könyv, a Dávid Sándor, Dobor Dezső szerzőpáros munkája. Ezt már angol nyelven is kiadták, és van Facebook-oldala is (Keleti 100), amelyre ugyancsak érkeznek a jókívánságok, videóüzenetek Keleti Ágnesnek.

Keleti Ágnes remekül érezte magát a Dunán, amikor a századik születésnapjára készült könyv borítójához fotózták
Fotó: Róth Tamás

Az Izraeli Tornaszövetség azt is bejelentette, hogy az idei izraeli tornabajnokság névadója Keleti Ágnes lesz, aki miután 1957-ben Izraelben telepedett le, az országban megteremtette a női tornasportot, és megszervezte a testnevelő tanárok képzését. A női válogatottnak pedig 1980-ig a vezetőedzője volt.

Az Olimpiai Bajnokok Klubja nevében Nébald György elnök, olimpiai bajnok kardvívó a következőket mondta el:

– Keleti Ágnes a magyar sportban egyedülálló eredményt ért el a melbourne-i olimpián, hiszen egyetlen nap alatt három aranyérmet szerzett, és az olimpiát négy arannyal zárta. Az örök ranglistán az összesen szerzett tíz érmével a harmadik helyen áll a női tornasportban, ami csodálatos eredmény. Keleti Ágnest nagyon sok nehézség és kihívás érte az életben, ezeket azonban mindig legyőzte, és talán az a legnagyobb tanulság, hogy a kihívásoknak úgy kell megfelelni, ahogyan azt Ági néni tette. A hitvallása mindig az volt: „Szeretek élni, és le kell győzni a kihívásokat.” Azt kívánom Ági néninek, hogy az életben már minél kevesebb nehézség érje, és örömben, egészségben teljenek a következő évei.

A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó Nagy Tímea is üzent Keleti Ágnesnek:

– Száz év, még kimondani is furcsa, nemhogy belegondolni, hogy Keleti Ági néninek ebbe a száz évbe mennyi minden férhetett bele, mennyi emlék, mennyi élmény, nem beszélve arról, hogy mennyi dicsőséget szerzett Magyarországnak. A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete nevében szeretnék nagyon boldog századik születésnapot kívánni – fogalmazott az elnök, megjegyezve, hogy nagyon büszkék az ünnepeltre, akinek egyelőre csak virtuálisan küldik az ölelést, a puszikat, de az ajándékokkal együtt ezeket is átadják majd neki.

Kamera elé állt is, a dunaújvárosiak húszéves tornásznője is, aki decemberben a mersini Eb-n ugrásban és felemás korláton egyaránt aranyérmes lett, s ő a magyar női torna első kétszeres Európa-bajnoka.

– Csókolom, Ági néni! Mindenekelőtt szeretnék nagyon boldog századik születésnapot kívánni önnek minden tornásztársam nevében. Nem kis büszkeséggel tölt el, hogy én is a nagy elődök útját járhatom. Tudom, hogy rengeteg munkával járt Ági néni idejében is bajnoknak lenni. Megfogadom a tanácsát, és tornázom, ameddig csak tudok, a pályafutásom után is. Gratulálok mindkét könyvéhez, további jó egészséget és sok-sok szép évet kívánok még önnek!

Szombaton este a közmédiában: Keleti Ágnes 100

A közmédia szombaton 19 órától az M4 Sport+ csatornán a róla készült filmmel köszönti Keleti Ágnest. „Száz év, 46 magyar bajnoki cím, öt olimpiai aranyérem és számtalan felejthetetlen pillanat. Olyan felvételek, amelyeket ritkán és eddig kevésszer lehetett látni a magyar tornasport legeredményesebb versenyzőjéről, aki január 9-én tölti be századik életévét” – olvasható az MTVA sajtóosztályának hírlevelében. A Keleti Ágnes 100 című filmet nemcsak Magyarországon, hanem a határokon túl is láthatják a nézők, archív felvételeken, interjúkon keresztül elevenedik meg a nemzet sportolójának élete, pályafutása, olimpiai eredményei.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.