Pelé vagy Maradona – a gyászban nem fontos a versengés

A húsz évvel fiatalabb Diego Maradona a pályán sohasem mérhette össze a tudását Pelével, és a szurkolók között máig folyamatosan terítéken lévő téma, hogy melyikük volt a jobb, a futball történetének a legjobbja. A két csillag gyakran ugratta egymást ennek a vetekedésnek az ürügyén, ám az argentin zseni szerdán hatvanévesen elhunyt, és Pelét a gyász idején aligha érdeklik az értelmetlen kérdések.

Magyar Nemzet
2020. 11. 28. 17:38
null
Forrás: facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pelé, Maradona, Messi, esetleg Cristinao Ronaldo? Időről időre olykor fellángol a vita, hogy ki volt eddig a futball történelmének a legjobb játékosa, és ez Maradona felbukkanásával kezdődött. Addig lényegében általános egyetértés övezte azt a tényt, hogy a brazilok csillaga, a Fekete Gyöngyszem, Edson Arantes do Nascimento, közismertebb nevén Pelé ül a sportág trónján. A statisztikák szerint 1363 hivatalos mérkőzésen pályára lépve 1281 gólt szerzett, ami 0,94-es átlag meccsenként – ezt aligha éri utol bárki is. Ráadásul Pelé háromszoros világbajnokként vonult vissza, így a minden idők legjobbja cím megkérdőjelezhetetlenül az övé volt.

 

Fotó: Nemzeti Sport

 

Ám amikor megjelent a színen Diego Armando Maradona, sokak szerint megérett az idő a trónfosztásra. Különösen azután, hogy az ő vezetésével Argentína 1986-ban megnyerte a második világbajnoki címét. Az utóbbi egy évtizedben beszállt ebbe, a lássuk be, kissé értelmetlen versengésbe és illetve a híveik is, ám őket most hagyjuk.

Pelé és Maradona kölcsönösen tisztelte és elismerte egymást, ám valamennyire ők is rájátszottak erre a „ki a legjobb” vetélkedésre, olykor fanyalogva, máskor csipkelődve nyilatkozva egymásról. Amikor a FIFA az előző évezred lezárásaként az évszázad legjobbját akarta ünnepelni, nem foglalt állást ebben a vitában: Pelét a szakemberek választották a XX. század legkiválóbb futballistájának, a szurkolók viszont Maradonára adtak több voksot, így megosztoztak a díjon, és folytatták a vetélkedést. Kettőjük születése között kereken húsz év telt el, ezért ezt a kérdést a pályán nem lehetett eldönteni.

Pelé egyszer az unalomig feltett kérdésre ezt felelte:

– Azt hiszi, hogy ő – célzott az argentinra, majd hozzátette: – De mindannyian tudjuk, ki volt a legjobb.

Maradona a brazilnak személyesen vágott vissza. Egy alkalommal együtt szerepeltek a televízióban, és az argentin arra volt kíváncsi, Pelé hogyan hozta össze azt az 1281 gólt.

– Ki ellen szerezted őket? – kérdezte Maradona. – Az unokaöccseiddel játszottál a kertben?

Ám nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a látszólagos ellenségeskedés mögött kölcsönös csodálat húzódott meg, amely megnyilvánult a bánat kifejezésében is, amikor Pelé tisztelgett Maradona előtt, aki szerdán halt meg hatvanéves korában.

– Elvesztettem egy kedves barátomat, és a világ elvesztett egy legendát – mondta a nyolcvanéves Pelé. – Remélem, egy napon együtt focizunk az égben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.