időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

„Egy nap biztosan együtt rúgjuk a labdát az égben!”

Magyar Nemzet
2020.11.25. 18:37
„Egy nap biztosan együtt rúgjuk a labdát az égben!”

Hatvanéves korában elhunyt Diego Maradona. Az argentin futballzseni halálhíre megrázta a világot. Korábbi klubok, játékostársak, ellenfelek és tisztelők reakciói.

Mindössze hatvan évet élt a labdarúgás történetének egyik legnagyobb alakja, az argentin Diego Maradona. A legenda előtt klubok és klasszis sportolók róják le tiszteletüket.

A XX. század legjobbja címért egyetlen vetélytársa volt Maradonának: a brazil Pelé, aki így búcsúzott az argentintól:

– Egy nap biztosan együtt rúgjuk a labdát az égben!

Gary Lineker testközelből élte át Maradona legemlékezetesebb mérkőzését: az 1986-os világbajnokság negyeddöntőjében Argentína 2-1-re győzte le Angliát a vb-győzelem felé vezető úton. Maradona az első gólt „Isten kezével” szerezte, a másodikat félpályás szólót követően.

– Egyértelműen a generációm legjobb játékosa volt, talán minden idők legjobbja. Egy áldott, de nehézségekkel teli élet után remélhetőleg vigaszt talál Istennél.

A korábbi csapattárs, Osvaldo Ardiles így emlékezett Maradonára:

– Köszönöm, drága Dieguito, a barátságodat, és a futballodat, amely senkiéhez sem volt hasonlítható. A futballtörténelem legjobb játékosa voltál. Annyi közös emlékünk van, lehetetlen megmondani, melyik a legjobb. Nyugodj békében, drága barátom!

Természetesen Maradona korábbi klubjai is búcsúüzeneteket osztottak meg. Pályafutása legmeghatározóbb állomása klubszinten a Napoli volt:

– Örökre megőrzünk a szívünkben! – áll az olasz egyesület búcsúszövegében. Ezzel alighanem minden futballrajongó azonosulni tud.

Argentínában háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el a labdarúgó emlékére.

A maga sportágában szintén minden idők legjobbja a jamaikai Usain Bolt. A 100 és a 200 méteres síkfutás világcsúcstartója közös képpel búcsúzott Maradonától.

Az isteni Diego emlékére

Ez ám a csemege, Maradona és Messi egyszerre a pályán! + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.