Povetkin felkelt a padlóról és brutális kiütéssel győzött + videó

Szombaton éjszaka a profi boksz sokak által nagyon vár meccsén Eddie Hearn promóter angliai, brentwoodi birtokán zárt kapuk mögött csapott össze egymással a WBC ideiglenes nehézsúlyú világbajnoka, Dillian Whyte és Alekszandr Povetkin. A mérkőzés brutális kiütéssel ért véget, és nem az nyert, akinek a papírforma szerint kellett volna.

Forrás: profiboksz.hu2020. 08. 23. 12:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Profiboksz.hu szakportál beszámolója alapján a magabiztosabbnak tűnő, favoritnak számító, 32 éves brit Whyte két alkalommal is padlóztatta orosz riválisát. A szünet egyértelműen Povetkinnek jött jól, de ekkor vélhetően kevesen tettek volna pénzt a 40 éves bokszoló sikerére. Ám az ötödik menet elején, amikor a többség vélhetően arra várt, hogy a címvédő lefiniseli sebzett vetélytársát, Povetkin váratlanul, a semmiből előkapart egy gyilkos, fejre irányuló balfelütést, ami után a jamaicai születésű Whyte magatehetetlenül terült el a a köteleknél. A bíró számolás nélkül véget is vetett az ütközetnek, és kihirdette Povetkin TKO-győzelmét. Az értékes sikert arató orosz ezzel begyűjtötte a WBC ideiglenes világbajnoki és „Gyémánt” övét is, így kötelező kihívói pozícióba került a szervezetnél.

Íme, a brutális kiütés:

… és lassított felvételen:

A találkozó előtt a hivatalos mérlegelés során Whyte alatt 252,6 fontot (kb. 115 kg) mutatott a mérleg, míg Povetkin 224 fonttal (kb. 101,6 kg) abszolválta a procedúrát, vagyis tizenhárom kilóval könnyebb volt, de ez nem okozott gondot számára.

Povetkin amatőrként a szupernehézsúlyban 2002-ben, Permben Európa-bajnok, 2003-ban Bangkokban világbajnok lett, 2004-ben újra megnyerte az Eb-t, majd az athéni olimpiát is. A negyeddöntőben a kazah Muhtarhan Dildabekovot, az elődöntőben az olasz Roberto Cammarellét győzte le, a döntőre az egyiptomi Mohammed Ali sérülés miatt nem állt ki ellene.

Alekszandr Povetkin profiként 2008. január 26-án Berlinben 12 menetes egyhangú pontozással győzte le a hozzá hasonlóan veretlen amerikai Eddie Chamberst, és ő lett WBA, az IBF, a WBO és az IBO világbajnoki övét birtokló Vlagyimir Klicsko kötelező kihívója. A tervezett találkozó azonban nem jött létre. Az orosz bunyós 2011. augusztus 27-én a WBA reguláris világbajnoki címéért vívott mérkőzésen a németországi Erfurtban egyhangú pontozással nyert a korábbi világbajnok üzbég Ruszlan Csagajev ellen, akinek ez volt a második veresége pályafutása során. 2013. október 5-én aztán összejött a Klicsko–Povetkin elleni meccs, s a 12 menetes összecsapáson az ukrán bizonyult jobbnak egyhangú pontozással. Povetkin ezután nyolc meccset nyert, és 2018. szeptember 22-én újra vb-címért bokszolhatott, de ezúttal sem járt sikerrel, a londoni Wembley Stadionban a brit Anthony Joshua – aki 2017-ben végleg nyugdíjba küldte Klicskót – a hetedik menetben TKO-val verte – a tét itt is a WBA az IBF, a WBO és az IBO világbajnoki öve volt. Povetkin azonban a jelek szerint nem adja fel, azóta döntetlenre végzett az amerikai Michael Hunter ellen, és van két győzelme, s újra a „tűz” közelébe került. Whyte-nak ez volt a második veresége, 2015-ben Joshua győzte le TKO-val.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.