Rasovszky a tíz kilométerre gyúr

Szombat hajnalban Rasovszky Kristóf történelmi diadalával öt kilométeren — ez volt hazánk első vb-aranyérme a nyílt vízi szakágban — megkezdődött a vizes világbajnokság Dél-Koreában. A „Balatoni Cápa” elképesztően fölényes győzelme azt is jelentette, hogy egy röpke pillanatig Magyarország vezette az éremtáblázatot — azóta persze a kínaiak elénk tolakodtak. Tegnap a nők tíz kilométeres versenyében — ez az olimpiai táv — Olasz Anna a tizenhatodik, Rohács Réka huszonkettedik helyen végzett, azaz nem szereztek kvótát. Végül a — nem feltétlenül pozitív — csattanó: női vízilabdázóink a sportág történetének legnagyobb különbségű győzelmével, 64-0-lal alázták meg az úszással is még csak ismerkedő házigazdát.

Ch. Gáll András
2019. 07. 15. 7:06
RASOVSZKY Kristóf
A 22 éves veszprémi fenomén az első magyar nyílt vízi világbajnoki címet szerezte Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elcsépelt fordulattal kezdhetnénk az 5 km-es nyílt vízi úszás tudósítását: utolsókból lesznek az elsők. a tavalyi glasgow-i Eb kétszeres arany- és egyszeres ezüstérmes zsenije szokásához híven csak akkor vetette bele magát Joszu városánál a Japán-tengerbe, amikor a többiek már javában tempóztak. Persze öt kilométeren efféle könnyelműség megengedhető, főleg ha olyan kirobbanó formában van az ember, mint „Raso”.

A „Balatoni Cápaként” is becézett 22 éves fiatalember végig az élen haladt, hatszáz méterrel a cél előtt faképnél hagyta a többieket, és tíz másodperces előnnyel megszerezte élete és a magyar nyílt vízi úszás első világbajnoki aranyérmét. Székelyi Dániel is kitett magáért, hatodik lett, jól állunk ebben a szakágban.

Rasovszkyhoz hasonló fölénnyel 18 éve nem nyert vb-t senki, honfitársunk a második legfiatalabb világbajnok a férfiak között, nyílt vízen, a francia Marc-Antoine Olivier mögött.

A 22 éves veszprémi fenomén az első magyar nyílt vízi világbajnoki címet szerezte
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A magyar sport új fenoménjével vasárnap beszélgettünk. „Kellemes körülmények között, 23 fokos vízben úsztunk, jóval melegebb volt, mint tavaly a skóciai Loch Lomond vize, ahol Euró­pa-bajnokságot nyertem – mondta a veszprémi fiatalember, Szokolai László tanítványa. – Azonnal az élre álltam, de csak a harmadik körben robbantottam, és a többiek már nem tudtak követni.

Rajtam kívül nem tudok olyasvalakiről, aki mind a három számot, az öt, a tíz és a 25 kilométert is vállalta volna, itt, az öt kilométeren is a specialisták indultak, az idősebb nagymenők – a holland Weertman, az amerikai Wilimovsky, az olasz Paltrinieri – csak az olimpiai távra, a hétfőn esedékes tíz kilométerre összpontosítanak.

Négy magyar szurkoló biztatott a partról: a szüleim, a nálam öt perccel fiatalabb ikeröcsém és a nagynéném. Keddig, amikor magyar idő szerint hajnali egykor kezdődik a tíz kilométer, pihenek és majd hétfőn edzek is, aztán jöhet a királyszám!”

A hölgyek tíz kilométeres, olimpiai távján a kínai Hszin Hszin hazája első nyílt vízi vb-aranyérmét szerezte, a két magyar, Olasz Anna és Rohács Réka a vert mezőnyben végzett, a 16., illetve a 22. helyen. Csak az első tíz szerzett tokiói kvótát, jövőre a setúbali vk-futamon még javíthatnak.

Vízi burleszk

Nyilván a győztes bemutatkozás volt a célja a magyar női vízilabda-válogatottnak a dél-koreai vizes vb B csoportjában, de nem biztos, hogy felhőtlenül örültek Keszthelyi Ritáék a Dél-Korea elleni 64-0-nak. Ez minden idők legnagyobb különbségű győzelme világversenyen, de az ilyen komikus meccsek – ahogy Faragó Tamás olimpiai bajnok, korábbi szövetségi kapitány is aláhúzta lapunknak – megkérdőjelezik a női póló komolyságát. A koreaiak kapura lövésig sem jutottak el a kvangdzsui Nambu egyetem szabadtéri uszodájában, többször is a saját térfelünkről dobtunk gólt, csak az volt a kérdés, a magyar kapusok – Gangl Edina és a helyére becserélt Magyari Alda – betalálnak-e a koreai hálóba.

Nem tudtak, ellenben fél perccel a lefújás előtt sikerült megdönteni az abszolút gólrekordot, a jugoszlávok 34 évvel ezelőtti, Guatemala elleni 62-0-ját. Mivel egy mérkőzés 32 percből áll, és 64 gólt dobtunk, átlagban félpercenként rezegtettük meg a 17 éves átlagéletkorú koreai válogatott hálóját. Különben is óriásiak a különbségek a csapatok között, a hollandok 33-0-ra verték Dél-Afrikát, az amerikaiak 22-3-ra Új-Zélandot. Tényleg szükség van 16-os mezőnyre?!

A B csoport másik tegnapi eredménye: Oroszország–Kanada 18-10. Legközelebb kedden játszik a magyar válogatott, akkor itthoni idő szerint hajnali 2.50 órakor Kanada lesz az ellenfél.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.