Rebrov a mi hősünk – ma is énekli a Dinamo Kijev tábora

A Ferencváros jövő heti, Dinamo Kijev elleni Bajnokok Ligája-mérkőzése kapcsán a Nemzeti Sport annak járt utána, hogyan látják a zöld-fehérek sikeredzőjét, Szergej Rebrovot hazájában, Ukrajnában.

Magyar Nemzet
Forrás: NSO.HU2020. 10. 24. 10:55
null
Szergej Rebrov hosszú tépelődés után döntött Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég hosszabb elemzést írt a Ferencváros szakvezetője, Szergej Rebrov magyarországi munkásságról az ukrán Tribuna.com. A cikk szerzőjét, Irina Kozjupát most arról kérdezte a Nemzeti Sport, milyen a megítélése a Dinamo-legendának Ukrajnában, és mi vezetett ahhoz, hogy 2017-ben, két bajnoki cím után elhagyta a kijevi klubot.

Mint ismeretes, az elmúlt tizenöt évben a Sahtar Doneck dominált az ukrán labdarúgásban. A Sahtar 2005 és 2020 között 12 bajnoki címet nyert, közülük nyolcat a román Mircea Lucescu vezetésével, aki 2016-ban távozott a klubtól, amikor a Rebrov irányította Dinamo Kijev egymás után másodszor is aranyérmes lett a Sahtar előtt. Lucescu idén nyáron lett a Dinamo vezetőedzője, így az október 28-i, Ferencváros elleni, budapesti BL-meccsen ő dirigálja majd a kijevieket.

Rebrovot 2014 áprilisában először ideiglenesen nevezték ki a Dinamo (mellyel játékosként kilencszeres bajnok volt és BL-elődöntőt is játszott) élére, de miután kupát nyert a csapattal, véglegesítették, és a következő három évben még egy kupát, Szuperkupát és két bajnoki címet is nyert a klubbal a nagy rivális Sahtar előtt, sőt a Bajnokok Ligájában is szerepelhettek, 2016-ban tovább is jutottak a csoportkörből (a nyolcaddöntőben a Manchester City búcsúztatta a Dinamót). Rebrovval hat év szünet után lett bajnok a Dinamo, és a vele megnyert 2015–2016-os idény óta várnak a kijeviek az újabb bajnoki aranyéremre. Adódik a kérdés: Rebrov miért távozott három éve Kijevből? Bár 2017-ben az akkor már Paulo Fonseca vezette Sahtar a bajnokságban és a kupában is megelőzte csapatát, a vezetőség hosszabbított volna vele.

– A fő ok az lehetett, hogy a Dinamo elnöke, Ihor Szurkisz nem kívánt olyan mértékben változtatni a kereten, amilyenben Rebrov szeretett volna – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Irina Kozjupa. – Szergej több korábbi, motivációját vesztő kulcsemberrel sem számolt. Nem volt különösebb ellentét Szurkisz és Rebrov között, de mivel másképp látták a csapat jövőjét, az edző úgy döntött, nem fogadja el az elnök hosszabbítási ajánlatát, és távozott.

Szergej Rebrov nagy kedvenc maradt Kijevben
MTI/Koszticsák Szilárd

A három évvel ezelőtt történtekkel kapcsolatban a Nemzeti Sport Rebrov menedzserét, Varga Sándort is megkereste, aki elmondta, a szakember fiatal csapatot épített, és voltak olyan korábbi alapemberek, akik fegyelmezési okokból kikerültek együtteséből, de nem emiatt váltott, hanem azért, mert új kihívásokat keresett. Rebrovnál került ki például a csapatból az 51-szeres válogatott védő, Jevhen Hacseridi, akit fegyelmezetlenség miatt pénzbírsággal is sújtott a klub, míg a négymillió euróért megvásárolt lengyel Lukasz Teodorczyk nem tudott bekerülni Rebrov kezdőcsapatába (24 mérkőzésen tíz gólt szerzett, de csak hétszer volt kezdő).

– Rebrov felismerte, hogy azzal a kerettel nehezen tudná folytatni a korábbi sikereket – fogalmazott Kozjupa. – A szurkolók természetesen sajnálták a távozását. A fanatikusok egyik kedvence volt játékos-pályafutása során, és természetesen edzőként is támogatták. Az ultrák dalba is foglalták a nevét, „Rebrov a mi hősünk” jelszóval, ezt mai napig gyakran éneklik is a mérkőzéseken. Nyáron hallottunk olyan pletykákat, hogy Szurkisz megpróbálta visszahívni őt, de nemet mondott. Úgy vélem, a Rebrov távozása, 2017 óta eltelt éveket elpazarolta a Dinamo, és nem tudott igazán versenyre kelni a Sahtarral. Ennek az egyik oka éppen az volt, hogy nem sikerült jó edzőket szerződtetnie, most, Mircea Lucescu érkezésével ez megváltozott. A másik probléma, hogy a klubnak nem volt hosszú távú, egyértelmű stratégiája, futballfelfogása. Szoktunk is azzal viccelődni, hogy Rebrov a Ferencvárosnál építette fel az ő tökéletes Dinamóját.

Az edző pályaívét jól ismerő újságírónő hozzátette, elképzelhető ugyan, hogy Rebrov egy napon visszatér a Dinamóhoz, de az ukrán közvélemény inkább arra kíváncsi, mire lenne képes valamely európai topligában vagy éppen az ukrán válogatott élén.

– Egy biztos, Szerhij Rebrov az egyik legjobb ukrán edző, ezt a magyarországi sikerei is bizonyítják. A média és a szurkolók is maximálisan tisztelik és támogatják, egész Ukrajna büszke rá és a Ferencvárosnál végzett munkájára. Személy szerint azt kedvelem benne, hogy nem fél meghozni a népszerűtlen döntéseket, és nagy nyomás alatt is jól dolgozik. Rugalmasan kezeli a különböző futballstílusokat, és képes fejleszteni a játékosait. Munkamániás, akinek a futball a szívében lakik. Hogy mire megy majd a Dinamo a Ferencváros ellen? Mindkét csapat szerez gólt, de kijevi győzelmet várok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.