Roglič, ha csak kevéssel is, de növelte az előnyét a királyetapon

A kolumbiai Miguel Angel López nyerte a francia kerékpáros-körverseny, a Tour de France 17. szakaszát, a királyetapot, a szlovén Primož Roglič lett a második, s az összetettben 17 másodperccel növelte az előnyét honfitársa, Tadej Pogačar előtt. Verseny volt a javából!

2020. 09. 16. 17:24
null
Méribel, 2020. szeptember 16. Az ír Daniel Martin, az Israel Start-Up Nation, az ecuadori Richard Carapaz, az Ineos Grenadiers, a spanyol Gorka Izaguirre Insausti, az Astana Pro és a francia Julian Alaphilippe, aDeceuninck Quick-Step versenyzõje (b-j) a 107. Tour de France profi országúti kerékpáros körverseny tizenhetedik, Grenoble és Méribel Col de la Loze közötti 170 kilométeres szakaszán 2020. szeptember 6-án. MTI/EPA/Sebastien Nogier Fotó: Sebastien Nogier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A címvédő Egan Bernal a szerdai megpróbáltatásokat már nem vállalta, a 17. szakasz előtt visszalépett a versenytől. – Nem így akartam, hogy vége legyen, de jelen körülmények között ez a jó döntés – fogalmazott közleményében kissé sejtelmesen a kolumbiai kerekes, s hozzátette: – Tisztelem a versenyt, alig várom, hogy visszatérjek a következő években.

Bernal tehát nem részletezte a visszalépése okát, amit így csak találgatni lehet. Augusztusban a Criterium du Dauphine viadalt hátfájdalmak miatt adta fel, és a Touron is panaszkodott erre. Az viszont kicsit furcsa, hogy ez a probléma csak a második hétvégén, a harmadik elején jött elő ismét. Bernal ugyanis sokáig nagyon jól állt összetettben, szombaton még egy percnél kisebb hátránnyal harmadik volt, vasárnap aztán több mint hétperces hátránnyal ért célba. A hétfői szünnap után kedden is leszakadt, ami után nem hogy a címvédésre, a jó szereplésre sem maradt esélye.

Felmerül a kérdés, vajon jó döntést hozott-e Bernal csapata, a rettegett Ineos (korábban Sky), hogy az idei versenyre – a nyilvánvaló belső hatalmi harc eredményeként – nem nevezte be a négyszeres Tour-győztes Chris Froome-ot, valamint a 2018-ban első Geraint Thomast. A történtek ismeretében nyilván nem, de utólag mindig könnyen okos az ember.

Froome 35, Thomas 34 éves, mindketten tehát alaposan benn vannak a korban, ki tudja, lesz-e még esélyük francia körversenyt nyerni. De Bernal betlijébe az Ineos is beleremeghet, mert a két szlovén csillag közül Primož Roglič 30, Tadej Pogačar pedig csupán 21 éves (ő viseli a legjobb 23 éven alulinak járó fehér trikót).

A tegnapi úgynevezett királyetap is kettejük vetélkedését ígérte. Két kiemelt kategóriás hegyet kellett megmászni, először a kereken kétezer méter magas Madeleine-t, majd az idei verseny legmagasabb pontjaként a 2304 méteres Méribelt.

A rajt után elszakadt egy ötfős szökevénycsoport, a főmezőnynek a Madeleine-re fölfelé az összetettben 2:16 perc hátránnyal hetedik Mikel Landa csapata, a Bahrain-McLaren diktálta a tempót. Sokan leszakadtak, de az esélyesek persze nem. A második kaptató elején a szökevényeket a tavalyi Girón első Carapazt leszámítva hamar begyűjtötte a mezőny, s egyre többen szakadtak le, 10 km-rel a cél előtt már csak húszan voltak együtt.

A kolumbiai Miguel Angel López nyerte a királyetapot az idei Touron
Fotó: Benoit Tessier / MTI/EPA/Reuters

Az utolsó öt kilométer gyilkos volt, végig 10 százalékos meredekség fölött, de volt, ahol a 20-at is meghaladta. Tiltás ide, tiltás oda, a hegytetőhöz közeledve egyre több volt a néző, s fokozódott a hangulat. 3,7 kilométernél lecsúszott Landa, majd a harmadik Rigoberto Uran is, aztán az ötödik Yates és a hatodik Porte is, s persze közben utolérték Carapazt is. Az összetettben negyedik López elhúzott a többiektől, Roglič pedig kevéssel Pogačartól. López nyert, Roglič pedig 15 másodpercet rávert Pogačarra, az összetettben a jóváírással együtt 17 mp-cel, 57 másodpercre növelte az előnyét.

Ezzel persze még nincs vége. Csütörtökön újabb hegyi szakasz az Alpokban, szombaton pedig egyéni időfutam. Könnyen meglehet, csak akkor dől el a verseny.

– Vesztettem néhány másodpercet, de nem volt rossz nap. Csütörtökön újabb kemény etap következik, akkor újra megpróbálok faragni a hátrányomból. Nem adom fel, egészen a végéig küzdeni fogok! – fogadkozott Pogačar.

Az összetett élcsoportja:

1. Roglič74:56:04 óra

2. Pogačar 57 másodperc hátrány

3. López 1:26 perc hátrány

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.