Római, de nem vakáció

Sós Csaba szerint Hosszú Katinka másfél éve, még a neki hat aranyérmet hozó koppenhágai rövid pályás Európa-bajnokságon volt ilyen kirobbanó formában, mint most. Mindez több mint biztató, miként az is, ahogyan Milák Kristóf, Kapás Boglárka, Késely Ajna és Szabó Szebasztián úszott a napokban a római Setti Colli viadalon. Holnaptól Budapest Open a Duna Arénában, szombat este a szövetségi kapitány kihirdeti a vb-csapatot.

Ch. Gáll András
2019. 06. 25. 10:32
null
Katinka nemcsak a medencében, a székelyek kampányában is csodát tehet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük a legértékesebb római eredménnyel: nem vaká­cióra ment az örök városba, 2:08.28 perces ideje a 200 méteres vegyes úszásban a világ idei legjobbja volt a Sette Colli viadalon.

– Annak ellenére, hogy a második százon jobbat úszott Katinka, mint a 2:06.12-es világcsúcsa közben, nem akarok lelkendezni. Szép, kiegyenlített úszás volt, de egyik ötvene sem kirobbanó. Úgy tűnik, nincsenek veszélyes trónkövetelők. Akit most 1.45 másodperccel vert, a japán Rika Omotót, az a világranglista harmadik helyezettje, tehát nem akárki. Katinka a kvangdzsui vb-n igazából a két vegyesre összpontosít, most nem fogja elaprózni magát, még ha esetleg elindul más számban is. Pechünkre a 200 méter pillangó most olyan szerencsés időpontban lesz, hogy nem ütközik egyik vegyes számmal sem, de hát a magyar bajnokságon Kapás és Szilágyi megelőzte, ők ketten indulnak ezen a távon. Nem áll szándékunkban megkérdőjelezni a válogatási elveket, még akkor sem, ha 2:06.62 perces ideje van Katinkának, amivel harmadik a világranglistán – mondta lapunknak Petrov Árpád, Hosszú edzője.

Amúgy Rómában a 200 méter pillangón Hosszú nélkül is hármas magyar siker született, sorrendben, Kapás győztes ideje 2:07.71 volt, és ugyanezt a számot a férfiaknál 1:54.19-cel nyerte, a vert mezőnybe küldve a harmadik Chad Le Clos-t.

Hosszú Katinka főleg a vegyes számokra koncentrál
Fotó: Mirkó István

– Milák kétszáz pillangón érinthetetlen a nemzetközi mezőnyben, mint ahogy Hosszú is a vegyes számokban. Másfél éve nem láttam Katinkát ilyen jónak, 2017 végén hat aranyérmet szerzett a koppenhágai rövid pályás Eb-n, és az még a magánéletbeli válsága előtt volt. Kvangdzsuban nyilván nem áll hatszor a dobogó tetejére, a két vegyesre kell koncentrálnia, és azokra is fog, a kétszáz pillangó majd ott lesz neki Tokióban, az olimpián – hangsúlyozta Sós Csaba szövetségi kapitány, aki azt is aláhúzta, hogy azokat a számokat, amelyekben a debreceni országos bajnokságon eldőlt az indulók kiléte (200 méter női pillangó: Kapás, Szilágyi; 100 méter férfi pillangó: Milák, Cseh), már semmiképpen sem bolygatják.

Erre ott, ahol még nyitott kérdések vannak, lesz lehetőség a holnaptól szombatig tartó Budapest Openen, a Duna Arénában. Ennek befejeztével, szombat este Sós kihirdeti a végleges világbajnoki csapatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.