Az edzője húsz százalékot kér Milák Kristóf sikeréből

Selmeci Attila, Milák Kristóf edzője a beteljesülés pillanatában sem hazudtolja meg magát, kendőzetlen őszinteséggel beszél a tanítványáról. Elmesélte, hogy a friss olimpiai bajnok hét éve, amikor a kezei alá került, egyáltalán nem tűnt kiemelkedő tehetségnek. Az újdonsült olimpiai bajnokot száz pillangón is esélyesnek tartja az éremszerzésre, a távolabbi jövőt illetően azonban óvatosan fogalmaz, szerinte most van igazán okunk félteni Milák Kristófot.

2021. 07. 28. 15:36
null
Selmeci Attila nem riad vissza a konfliktusoktól Milák Kristóf sikerei érdekében Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már vagy tíz perce beszélgetünk Selmeci Attilával, edzőjével a tanítványa győzelme után, amikor előhozakodok a kérdéssel: rendben, hogy Milák Kristóf olimpiai aranyérmet szerzett, ami alapjaiban határozza meg a további életét, de mit jelent neki ez a siker.

– Hatvanhárom éves vagyok, közel állok a nyugdíjhoz. Negyven éve edzősködöm, s amikor már-már lemondtam róla, ráakadtam egy olyan tanítványra, aki végül olimpiai bajnok lett –

feleli egyre szaggatottabban ejtve a szavakat, merthogy a válasz közben elcsuklik a hangja, s nem csupán elpárásodik a szeme, potyognak a könnyei. Csakhogy érzékeltessük, mekkora pillanat, amikor valakiből olimpiai bajnok válik, mekkora hatása van másokra is.

Pedig Selmeci Attilát kemény fából faragták. Csak rá kell nézni, egyenes tekintet, hatvanhárom évesen is sportembert idéző alkat, s igen, ahogy korábban, a mester most sem cáfolja, ő is határozott jellem, bizony vannak konfliktusai a tanítványával, sőt volt idő, amikor mindennapos küzdelmet folytatott vele.

Selmeci Attila tudja, mit köszönhet Milák Kristófnak, és mit köszönhet ő neki
Fotó: Mirkó István

Selmeci Attila a Spartacusban kezdett edzősködni Kiss László kezei alatt, tulajdonképpen Kovács Ágnes egyik nevelőedzőjeként tisztelhetjük. Úgymond a sztáredzők közé nem tudta beverekedni magát, majd Máltán dolgozott, hazatérve pedig Érden vállalt munkát. Ott találkozott Milák Kristóffal, akinek 2014 óta az edzője.

– Amikor elkezdtem dolgozni Érden, Kristóf egy srác volt a sok közül, semmi sem utalt arra, hogy sikeres úszó, nemhogy olimpiai bajnok válik belőle

– elevenítette fel a kezdeteket. Az egyik korosztályos versenyen azonban száz pillangón bejutott a döntőbe. Nem ám favoritként, valamelyik szélső pályán úszva. Aztán történt valami. Leiskolázta a mezőnyt és győzött. Ez csak ez egyik vízválasztó volt. Erre az eredményre az edzőkollégák még nem csodálattal reagáltak, hanem úgy, hogy leszidták a saját tanítványukat, mondván, hogyan voltak képesek kikapni „ettől a Miláktól”. Ez akkor csak annyit hozott, hogy elültettem a bogarat Kristóf fülébe, a hát helyett talán inkább a pillangóra kellene ráfeküdnie.

Merthogy Milák Kristóf akkoriban úgy gondolta, hogy hátúszó lesz belőle. Selmeci Attila egy tulajdonképpen jelentéktelen versenyt említ a második fordulópontként.

– Tbilisziben, az európai ifjúsági olimpiai fesztiválon Kristóf negyedik lett száz pillangón. De lehet, hogy harmadik. Éppen az ő pályáján romlott el ugyanis az időmérő, ezért bizonytalan volt a végeredmény. Az eset borzasztóan felháborította Kristófot. Akkor láttam meg benne azt a tüzet, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy valakiből igazán nagy versenyző váljék. Akkor kezdtem el győzködni őt, hogy a kétszáz pillangóra kell felkészülnie. Mert ha azt kibírja, akkor a százzal sem lesz gondja – folytatta az edző.

Milák Kristóf ennek megfelelően 2016-ban már 200 méteren lett ifjúsági Európa-bajnok, figyelemre méltó, 1:56,77-es idővel.

A folytatás innen már ismert. A 2017-es budapesti világbajnokságon ugyan Milák csak 100 méteren indulhatott, mert a 200 akkor még és felségterülete volt, így is ő lett a vb magyar sztárja – mellett, természetesen –, 100 pillangón 50.77 másodperccel ezüstérmet szerzett. Ugyanazon a nyáron a junior-világbajnokságon aztán tarolt, nem csupán pillangón nyert 100 és 200-on, hanem a gyorsváltó tagjaként is mindkét távon. Négy arany…

A hőn áhított aranyérem. Selmeci Attila meghúzódik a háttérben

Fotó: MTI/Kovács Tamás

2018-ban megszerezte felnőtt világversenyen az első aranyérmét, az Európa-bajnokságon 1:52,79 perccel győzött 200 pillangón, amivel már nem is titkos esélyesként készülhetett a 2019-es vb-re. Ahol aztán Michael Phelpsszel az élen az egész világot lenyűgözte azzal, hogy 1:50,73 perccel nyert, megdöntve minden idők legnagyobb úszója világrekordját.

– A sikerek Kristóf javára váltak meg nem is. Tudni kell róla, hogy nem megy a szomszédba önbizalomért. Továbbá makacs is tud lenni, gyakran zördültünk össze. Sokszor nem akarta teljesíteni a kiírt edzésadagot, én viszont a munkában hiszek. Sokszor képtelen voltam kezelni ezt a helyzetet, még most sem merném azt állítani, hogy jól ismerem őt

– vallja be Selmeci Attila. – Igen, Kristóf tehetséges fiú, de szorgalom nélkül ez mit sem ér. Szerencsére van, amikor elkapja a gépszíj, s olyankor valóban hihetetlenül kemény munkára képes. Ez jellemzően a felkészülés utolsó előtti szakaszában jön el, ami után már csak a csúcsforma kihegyezése van hátra.

Ezen a ponton megkérdeztük tőle, ő mit gondol, az edzőnek mekkora szerepe van az eredményekben, hány százalékig az ő sikere Milák Kristóf aranyérme.

– A versenyző csinálja végig a felkészülést, ő szenved, ha kell, és neki kell elviselni a versengéssel járó terhet. Ezért természetesen az ő szerepe sokkal nagyobb a sikerben. Én azt mondanám, húsz százalékkal járultam hozzá ehhez az aranyéremhez – Selmeci a kényes kérdés elől sem tér ki.

Megkérdeztük Selmeci Attilát, mire számíthatunk a tanítványától 100 pillangón.

– Kristóf, meggyőződésem, kétszázas alkat. Noha nem úszott rossz időt, a négyszer százas gyorsváltóban is lehetett látni, nem fekszik neki, amikor darálni kell, kicsit szétesik a stílusa. Kétszázon viszont olyan lazán képes úszni, ahogyan csak nagyon kevesen. Elsősorban persze pillangón, de gyorsban is versenyképes.

Száz pillangón is a világ legjobbjai közé tartozik. Objektíven nézve az amerikai kiemelkedik a mezőnyből, Kristóf ott van a mögötte következő három-négy úszó között. Az éremszerzésre mindenképpen van esélye

– fejtegeti Selmeci Attila.

Amikor a távolabbi jövő kerül szóba, noha nem mondja ki, de a szavaiból kivehető, kicsit félti Milák Kristófot. Mert nem az állhatatosság a jellemző tulajdonsága, és mert kicsit önfejű.

– Többen mondták már, nehéz feljutni a csúcsra, de annál csak egy dolog nehezebb, ott maradni. Remélem, Kristóf megérti, nem ülhet a babérjain, nem élhet meg az eddigi munkából, továbbra is keményen dolgoznia kell azért, hogy a legjobb maradjon. Az élsport kegyetlen törvénye, hogy nem lehet lazítani, visszavenni a munkából, itt az olimpián is láthatjuk, ez hová vezet – jelenti ki kertelés nélkül Selmeci Attila.

Nem a maga, hanem a tanítványa érdekében. Ő ugyanis már elérte a célját, amire mindig is vágyott. Olimpiai bajnok versenyző edzőjének vallhatja magát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.