Egyszerre orosz, ukrán, zsidó, kanadai és bahamai az ifjú sztár

Denis Shapovalov ugyan kikapott Novak Djokovicstól a wimbledoni elődöntőben, de egyöntetű vélemény, hogy akár fordítva is alakulhatott volna a mérkőzés. A 22 éves kanadai teniszező nagyszerűen játszott, a szerb világelső inkább közismert mentális erejével múlta felül, semmint az ütéseivel. Ki is ez orosz hangzású nevet viselő Shapovalov, aki akár az ifjú tenisznemzedék legjelesebb alakja lehet?

N. M.
2021. 07. 10. 11:03
Wimbledon Championships 2021
Denis Shapovalov tudja, hogy még fejlődnie kell Fotó: EPA/NEIL HALL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Denis Shapovalov – Kanada. Az orosz hangzású név nem véletlen. Shapovalov édesapja orosz és ortodox keresztény, édesanyja ukrán és zsidó, ő maga Tel-Avivban született, a család az első születésnapja előtt települt át Kanadába, a 22 éves teniszező pedig ma már a Bahamákon él. A család ápolja a gyökereket, Shapovalov maga is folyékonyan beszél oroszul.

Dióhéjban ez a balkezes játékos életútja dióhéjban. Édesanyja tanította meg teniszezni, aki maga is kiváló játékos, a szovjet válogatott tagja volt anno.

Shapovalov még nem volt 20 éves, amikor már az első 30-ban jegyezték a világranglistán. Egyenletesen lépkedett felfelé. 2019-ben megszerezte első ATP-torna győzelmét és bekerült az első 20-ba. A 2020-as éve nem kezdődött jól, az Australian Open első fordulójában éppen múlta felül. Később viszont nyolcaddöntőt játszhatott az US Openen és szeptemberben már bekerült az első 10-be a világranglistán.

A röpte az egyik erőssége
Fotó: EPA/Facundo Arrizabalaga

A salak nem az ő világa, a gyors pályákon viszont jól érvényesülnek a fizikai adottságai: kiválóan szervál, továbbá tenyeressel, sőt fonákkal is nagyon erősen üti a labdát. Miként láthattuk, gyakran még Djokovicsot is leszorította a pályáról, igaz, még sokat ront, s nehezebben viseli a kiélezett szituációkat.

Jól mutatják ezt a mérkőzés statisztikái. Shapovalov 40 nyerőt ütött, Djokovics „csak” 33-at, viszont 36 ki nem kényszerített hibája volt, miközben Djokovicsnak csak 15; s a világelső a bréklabdákkal is jobban gazdálkodott (3/10, illetve 1/11). Djokovics összességében több pontot is szerzett (116-104), így megérdemelten nyerte meg a csatát.

A szerb világelső is elismerte, a három szett dacára nagyon kemény és szoros csata volt. Érezte ezt Shapovalov is, aki könnyek között hagyta el a center pályát, majd őszintén beszélt arról, mi volt a különbség kettejük között.

– Ő a világelső, egészen kiváló játékos, s ez a kiélezett helyzetekben mutatkozott meg igazán. Mindhárom szettben volt esélyem, s azután sem törtem meg, hogy elvesztettem az első, majd a második játszmát. Ám ez a mérkőzés is a tanulási folyamat része, amelyen végig kell mennem, arra törekszem, hogy egyre jobb és jobb legyek – beszélt a meccs tapasztalatairól.

A Federer, Nadal, Djokovics triót szorongató új nemzedék tagjai között Dominic Thiemet (bár ő már 27 éves), Alexadner Zverevet (24), Danyiil Medvegyevet (25) és Sztefanosz Cicipaszt (22) szokás elsősorban emlegetni. Nos, immár Denis Shapovalov is egyenjogú tagja e csoportnak, sőt a Wimbledonban mutatott formája alapján talán az élére kívánkozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.