Spanyol a hivatalos nyelv Pekingben

Spanyolország-Argentína döntő lesz vasárnap Pekingben a férfikosárlabda-világbajnokságon. A második pénteki elődöntőben a 2004-es olimpiai bajnok dél-amerikaiak simán legyőzték a negyeddöntőben a címvédő Egyesült Államokat verő Franciaországot, és 2002 után újra vb-finálét játszhatnak. Akkor hosszabbításban 84-77-re kikaptak Jugoszláviától.

Ch. Gáll András
2019. 09. 13. 16:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az első kosarat a franciák szerezték, Luis Scoláék villámgyorsan fordítottak 10-2-re, és attól kezdve már csak egyszer adták ki a kezükből a vezetést, 24-23-nál. A 39 éves, őszülő hajú kosaras remekelt, a 27. percben már 18 pontnál és 11 lepattanónál járt. Egyre nőtt a különbség, és 60-45-nél, két perccel a harmadik negyed vége előtt biztosnak látszott Argentína győzelme.

Az utolsó negyednek 60-48-as állással vágtak neki a csapatok.

A franciák elkeseredett kísérletet tettek a felzárkózásért, és a 33. percben már csak 8 pont volt a különbség (63-55). De megint jött Scola, az öreg megmentő, aki már 20 pontnál tartott, miközben a franciák bőkezűen pazarolták el a büntetődobásokat.

A hajrá megint a fantasztikusan küzdő argentinoké volt, Scola a negyvenhez közel élete játékát nyújtotta, de a többiek is felzárkóztak mellé. A franciák sorsát többek között gyalázatos büntetőszázalékuk (13/25, 52 százalék) pecsételte meg, ellenfelük 20 szabaddobásból 17-et értékesített. A vége 80-66 lett, először találkozik a sportág történetében Argentína és Spanyolország, tehát két azonos nyelvet beszélő válogatott a vb-döntőben.

Ez a harmadik eset, hogy Argentína vb-döntőbe jutott, az első 1950-ben volt, hazai pályán, Buenos Airesben, az első világbajnokságon, amit meg is nyertek. Tizenhét éve, Indianapolisban jókora bírói csalással maradtak alul Scoláék Jugoszláviával szemben. Scola azon a meccsen 22 évesen 11 pontot szerzett.

Világbajnoki elődöntő: Argentína-Franciaország Legjobb dobók: Scola 28 pont (13 lepattanó), Deck 13, Campazzo 12 (7 lepattanó, 6 gólpassz, blokk), Vildoza 10 (4 lepattanó, 3 gólpassz), illetve Fournier és Ntilikina 16-16 pont, De Colo 11.

A döntőt vasárnap magyar idő szerint 13.00 órakor játssza Argentína és Spanyolország, a mérkőzést az M4 Sport közvetíti. A bronzéremért 9.00 órakor: Franciaország-Ausztrália. Szombaton 10.00 órakor a 7. helyért: Egyesült Államok-Lengyelország, 14.00 órakor az 5. helyért: Csehország-Szerbia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.