Szalai Ádám után az edzőjét is menesztette a Mainz

A botrányosan alakult hét betetőzéseként az FSV Mainz együttese hétvégén 4–1-es vereséget szenvedett hazai pályán az újonc Stuttgarttól a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. A találkozó után a Mainz menesztette az edzőjét.

NSO
2020. 09. 28. 13:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mainz hivatalos honlapja szerint az eddigi segédedző, Jan-Moritz Lichte veszi át ideiglenes megbízással a csapat irányítását.

A német Bild már előre jelezte Beierlorzer menesztését. A lap szerint vasárnap indulatoktól sem mentes egyeztetésen vett részt a klubelnök, Stefan Hofmann, a sportigazgató, Rouven Schröder és Beierlorzer. Az ott elhangzottak után vált biztossá, hogy a tréner nem marad a csapat élén. Hozzátették, Beierlozer és a sportigazgató között már a Stuttgart elleni találkozó alatt is feszült volt a hangulat a Mainz kispadjánál.

A klubvezetésen belüli, elmérgesedő viszony a múlt hét elején bontakozott ki a nyilvánosság előtt is. A Kicker ekkor írta meg, hogy a Mainz magyar válogatott támadója, kikerült az együttes keretéből. Akkor Schröder arról beszélt, a rutinos csatár egyszerűen nem passzol a hosszú távú mainzi elképzelésekhez, s mivel a jövőben nem tudnának neki elég játékidőt biztosítani, közölték vele, hogy távozhat a klubtól.

Szalai Ádám nélkül sem lehet jobb a Mainz
Fotó: Nemzeti Sport

A helyzet furcsasága az volt, hogy Szalai nem sokkal korábban még a Német Kupában csereként pályára lépve fontos gólt szerzett csapatában. Az akkori beszámolók szerint a Mainz felmentette az edzéslátogatás alól a 32 éves játékost, akinek ugyanakkor lehetőséget biztosítottak arra, hogy önállóan vagy a tartalékcsapattal tréningezve megpróbálja magát formában tartani addig, amíg másik klubot nem talál. A Bild nem hagyta annyiban a kérdést, és kedden már arról írt, a sportszakmai elképzelések mellett anyagi oka is lehet annak, hogy Szalai egyik napról a másikra kegyvesztett lett.

Konkrétan egy elmérgesedett pénzügyi vita, amelynek során a magyar csatár csapattársai szószólójaként vehemensen követelte a koronavírus-járvány miatt korábban visszatartott fizetések átutalását.

A keretből eltanácsolt Szalai Ádám szerda délelőtt megjelent a gyakorlópályán, és a gárda erőnléti edzőjével, Axel Busenkell-lel egyéni feladatokat végzett. Egyúttal jelezte, egy pillanatra sem áll le a munkával. Délután folytatódott a történet: a csapatedzés elmaradt. A Bild arról értesült, a klub játékosai sztrájkba léptek, így kifejezve szolidaritásukat Szalai Ádám iránt. Elmondták az öltözőben, amíg nem rendeződik az ügye, nincs normális munkavégzés. Ezt később írásba is foglalták, s elküldték a klubvezetőségnek.

Stefan Hofmann pénteken nem tagadta, hogy a klub nincs jó anyagi helyzetben, de szerinte a magyar légiós ügye ezzel csak annyiban függ össze, hogy az ő keretből történt kirakása, elkülönített szerdai edzése volt az utolsó csepp a pattanásig feszült játékosok poharában.

A klubelnök szerint a koronavírus-járvány miatt márciusban visszatartott fizetések későbbi folyósítása csak egy lehetőség volt, annak függvényében, hogy javul a klub pénzügyi helyzete – az viszont nemhogy nem javult, de még tovább romlott.

„Azt azonban elképzelni sem tudtam volna, hogy a játékosok az edzés bojkottálására határozzák el magukat. Ez alapjaiban rázta meg a klubot, a vezetőség még most is a hatása alatt van, és nem lehetséges úgy folytatni a közös munkát, mintha mi sem történt volna” – mondta Hofmann, aki akkor még úgy fogalmazott, hosszú hetek munkája lesz helyreállítani a bizalmi kapcsolatot a játékosokkal.

Ami biztos, a feladat már nem a tíz hónappal ezelőtt kinevezett, akkor hároméves szerződést aláíró – s állítólag Szalai felfüggesztése ellen érvelő – Beierlorzerre vár innentől.

Ugyan a Bundesliga új idényéből még csak két forduló ment el, Beierlorzer már a második menesztett edző az évadban: vasárnap a Schalke jelentette be, hogy felbontotta David Wagner szerződését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.