Szárnyalna Dijonban a Falco

Öt magyar klub kezdi meg szereplését szerdán az európai kosárkupákban, de a legnagyobb figyelem – a szokásoktól eltérően – ezúttal nem az „örökös” Euroliga-résztvevő Sopron Basket, hanem a Bajnokok Ligája főtábláján bemutatkozó Falco KC-ra irányul. Tetszik, nem tetszik, azért mégiscsak a sportág látványosságban utolérhetetlen férfiváltozata az igazi. A női verzió szerelmesei is dőzsölhetnek, három Európa-kupa-résztvevőnk is itthon rajtol.

Ch. Gáll András
2019. 10. 16. 14:51
Perl Zoltán; Bruinsma, Evan; Ferencz Csaba
Perl Zoltán (labdával) ponterős irányítójátékában bízhat a magyar bajnok Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap délután már Dijonban, Burgundia tartomány székhelyén, az ínyenceknek való csípős mustár hazájában tartózkodott a Falco-Vulcano Energia KC férficsapata. A szlovén edző – Gasper Okorn – irányította vasiak ma este nyolckor a JDA Dijon Basket csapatával mérkőznek meg a D csoport első fordulójában. A házigazda nevének előtagja, a JDA nem a szponzort jelöli, hanem annál sokkal magasztosabb: a Jeanne d’Arc rövidítése. Az orléans-i szűz nevét viseli a klub, mérkőzéseit a Jean-Michel Geoffroy csarnokban játssza.

A csendespihenő alatt hívtuk fel Perl Zoltánt, a Falco válogatott hátvédjét, a csapat egyik legjobbját.

– Hétfőn érkeztünk meg Dijonba, már edzettünk is, én személy szerint alig várom az összecsapást. A Szolnok után mi vagyunk a második magyar csapat, amely szerepel ebben a rangos sorozatban, annak is a csoportkörében. Erős csapat a Dijon, a francia bajnok, papíron erősebb is, mint mi, de nem félünk. Kielemeztük a játékukat, kezdődhet a mérkőzés! – fogalmazott a 24 éves, 195 centis klasszis, aki arról is beszélt, hogy a bajnokságban eddig mindhárom meccsüket megnyerték, és bár fárasztónak ígérkezik a kétfrontos küzdelem, elég bő a klub játékoskerete – a négy légióssal és a magyar válogatottakkal – a helytálláshoz.

Perl Zoltán (labdával) ponterős irányítójátékában bízhat a magyar bajnok
Fotó: MTI/Varga György

A legrangosabb női sorozat vitán felül az Euroliga, ahol 2000 óta szerepel a Sopron Basket, mindössze két röpke megszakítással: 2013 és 2015. A legjobb eredményük eddig egy második hely 2018-ból – ennek megismétlésére a most kezdődő sorozatban vajmi kevés esélye lesz az új, fiatal edző, Gáspár Dávid irányította 13-szoros magyar bajnoknak, amely ma este a Lattes Montpellier vendégeként lép parkettre 18 órakor. – Természetesen szeretnénk ismét megnyerni a bajnokságot, a Magyar Kupát, és jól szerepelni az Euroligában, de ugyanilyen fontos az is, hogy a fiatal magyarok markáns szerepet kapjanak és napról napra jobb játékosokká váljanak – jelentette ki lapunknak Gáspár Dávid arra célozva, hogy kevesebb nemzetközi sztár játszik most a csapatban, mint tavaly, de a magyar fiataloktól – Határ Bernadett-től, Dubei Deborától, Weninger Virágtól, Czukor Dalmától és Varga Kamillától – áttörésre számít. A francia bajnoki ezüstérmes, tavaly Európa-kupa-döntőt játszó Lattes a selejtezőből került fel a görög Olympiakosz testén keresztül. Nagyobb múltjára tekintettel a Sopron az esélyes.

A második számú női sorozatban is megkezdődnek a küzdelmek, az Euroliga selejtezőjében könnyűnek találtatott Diósgyőr a magyar testvérharc keretében a PEAC-Pécs csapatát fogadja 18.30 órakor, a Szekszárd ellenfele Szekszárdon a belga Sint-Katelijne Waver (szintén 18.30), míg Győrbe a portugál Olivais Coimbra (18 óra) látogat. Valamennyi összecsapáson a hazai alakulat az esélyes, remélhetőleg nem borul fel a papírforma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.