Száztizenöt éve peregnek az Újpest–FTC derbik

Ha három és fél hónap késéssel is, de szerdán lejátsszák ebben a szezonban a második derbit, a huszadik fordulóból elmaradt Újpest–Ferencváros mérkőzést. A toronymagas esélyes a helyezések és a mutatott forma alapján a Fradi, de nem lenne derbi, ha mindez számítana.

Ch. Gáll András
2020. 05. 27. 7:18
null
Fotó: Magyar Idők Online
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bődületes közhely, hogy a derbinél nem számít a helyezés, és ez lehet, hogy igaz is, no de ha az Újpest és a Ferencváros 2019–2020-as teljesítményét nézzük, akkor talán a pillanatnyilag meglévő 27 pont különbségnél is nagyobb a két együttes közötti differencia. Az éllovas Fradi úgy általában is kompakt futballcsapat benyomását kelti – természetesen abban a koordináta-rendszerben, amelynek magyar NB I a neve –, van fazonja, szerkezete a gárdának, és a hazai mezőnyben egyetlenként proaktív focit játszik, azaz nem kivárásra, az ellenfél hibáira spekulál, hanem megpróbál dominálni. Legutóbb 2015. december 12-én tudta legyőzni az Újpest a Fradit (1-0-ra a Groupama Arénában, Diagne Mbaye góljával), azóta tizenegyszer találkozott a két csapat, hat ferencvárosi győzelem mellett öt döntetlen a mérleg. Hogy ez a 0-1 milyen régen volt? Nagyon. Akkor még Gera és Hajnal is játszott a Fradiban, Diagne Mbayére pedig már a legvérmesebb lila-drukkerek sem emlékeznek, a tízszeres szenegáli válogatott csatár időközben megjárta a Tiencsin Teda, a Kasimpasa, a Galatasaray és a Club Bruggwe csapatát...

Az Újpest? Egy pontra áll a kieső helytől, és sokszor rossz nézni a szenvedését. És mégis, tavaly október 19-én, a Groupama Aréna 18 759 nézője előtt győzelmet érdemelt volna a végig rohamozó, a lécet is telibe találó lila alakulat, azonban Bolinak az első félidőben lőtt góljával sorozatban tizenötödik hazai meccsét is megnyerte a Fradi, ezzel klubrekordot állított fel. Így tehát lehetetlen jósolni a február 6-áról a Szusza Ferenc Stadion gyepszőnyegének nem megfelelő mivolta miatt elhalasztott derbire. Most már jó a pázsit, az MLSZ megadta az engedélyt, nincs akadálya a megyeri csatának. Persze nézők nélkül, ami különösen egy derbi esetében abszurd.

– Újpest-mezben sohasem mondanék olyat, hogy a Fradi az esélyes – nyilatkozta Novothny Soma, a házigazda centere az Nso.hu-nak. – Ez azt jelentené, hogy ebben a szellemben lépek pályára. A csapattársaim nevében is kijelenthetem, hogy háromesélyes meccsre készülünk, és le akarjuk győzni a Fradit. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy egy pont választ el bennünket a kiesőzónától.

Érdekes módon a Fradi kapusa sem cáfolta ellenfelét: – Ennél a párosításnál semmi jelentősége sincs a papírformának. Ilyenkor nem számítanak a korábbi eredmények vagy az, melyik oldalon hány sérült van. Azzal a tudattal kell pályára lépnünk, hogy nehéz feladat előtt állunk, amelyet meg kell oldanunk.

Amúgy ez a két csapat 284. összecsapása valamennyi kiírást beleszámítva, 136:77 a győzelmi arány a zöldeknek 70 döntetlen mellett. Bajnokiból ez a 228., 104 meccset nyert a Fradi, 61-et az Újpest, a többi (62) remi. Először 1905. február 19-én csaptak össze, s a korabeli Nemzeti Sport tudósítása szerint „Aránylag nagy közönség előtt mérkőzött az 1904. évi első osztályú bajnokság második helyezettje (az FTC – a szerk.) a múlt vasárnap a másodosztályú bajnokság győztesével a Soroksári úti pályán. A mérkőzés kielégítette a várakozást: erős, de különösen az első félidőben igen szép küzdelmet hozott. Különösen szépen játszott mindkét csatársor, bár az UTE csatársorából hiányzott Prácser. A FTC. csatársora régi híres formájára emlékeztető kitűnő munkát végzett; gyors volt a labdavivésben s határozott a kapura való játékban. Különösen jó volt a jobboldal, hol Weisz, Braun és Gorszky igen szépen összejátszottak.”

A mérkőzést az akkor még csak 20 éves, de később 17 válogatottságig jutó Weisz Ferenc két bombagóljával 2:0-ra a Fradi nyerte meg. „Az FTC hatalmas tempót diktál, melyet a hiányos UTE-védelem nem bír. Pokorny csakhamar benyom egy off-side gólt, de a biró nem adja meg. Majd háro eredménytelen kornert lő egymás után az FTC, mig végre a 17-ik percben Weisz 30 méterről gyönyörű lövéssel megszerzi a vezetést, melyet csakhamar hasonló góllal told meg.” Valamennyi találkozót tekintve a legnagyobb gólarányú győzelmet a Ferencváros aratta, amikor 1933. május 25-én 11:1-re nyerte a Magyar Kupa Hungária körúton rendezett döntőjét az Újpest ellen. Takács négy, Sárosi dr. három, Táncos két, Toldi és Kohut egy-egy góljára csak P. Szabó tudott válaszolni – egyszer. A Nemzeti Sport – túl azon, hogy áradozik Sárosi György káprázatos centerjátékáról – így értékel: „Az eredmény? A futball szeszélyének különös játéka és a – Ferencváros dicsősége. De nem szégyene Újpestnek sem, mert a jobb, a tökéletesebben futballozó és szerencsésebb ellenfél mérte reá. Ez az egyetlen helyes és igaz magyarázata ennek a váratlan, szokatlan eredménynek.” Tehát a derbin már akkor is bármi megtörténhetett. Mert ne felejtsük el, hogy néhány nappal korábban fejeződött csak be a bajnokság, amelyet az Újpest nyert meg a Hungária (MTK) előtt, és a Fradi csak a harmadik helyen végzett...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.