Székdobálás, rúgás, agresszió: a tenisz mégsem az úriemberek sportja?

A „fehér” sportnak megvan a fekete oldala is, néha még a legjobbak is elveszítik a fejüket. Szabályszegéseik miatt többek között Serena Williamst és John McEnroe-t is illették kizárással az évek során.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 09. 07. 15:27
Kyrgios, Nick
Miami, 2019. március 27. Az ausztrál Nick Kyrgios földhöz vágja ütõjét a horvát Borna Coric elleni játszma közben a Miamiban zajló keménypályás tenisztorna férfi versenyében 2019. március 26-án. MTI/EPA/Jason Szenes Fotó: Jason Szenes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A professzionális teniszezők az etikai kódex megsértése esetén mérkőzés közben többfajta büntetéssel sújthatók: figyelmeztetés, a pont elvesztése, a játék elvesztése, esetleg kizárás. A világelső Novak Djokovics vasárnapi esete azonban nem az első alkalom, hogy az ítészek a végső megoldás mellett döntöttek, és valamely játékos agresszívnek minősíthető cselekedete miatt visszaléptették a tornától.

Nem is kell nagyon visszamennünk az időben, 2019 májusában a heves vérmérsékletéről ismert Nick Kyrgiost zárták ki a római tornáról, miután felindultságában egy széket dobott a lelátó felé.

A fiatal Denis Shapovalov a brit Kyle Edmund elleni Davis-kupa-meccsen véletlenül a vezetőbíró arcát találta el a labdával, ezért leléptették.

Az argentin David Nalbandian és a német Carsten Arriens, Djokovicshoz hasonlóan, vonalbírót sebzett meg. Nalbandian Marin Ciliccsel mérkőzött meg a Queen’s Club-torna döntőjében, egy alkalommal viszont úgy érezte, hogy egy reklámtáblán kell levezetnie a benne felgyülemlett feszültséget, rúgásával pedig a vonalbírót is eltalálta. A ma már kevésbé ismert Arriens 1995-ben a Roland Garros selejtezőjében meg is ütött egy bírát.

A huszonháromszoros Grand Slam-győztes Serena Williams nevéhez több eset is fűződik. Néhány alkalommal megúszta kisebb figyelmeztetésekkel, esetleg pénzbüntetéssel, de 2009-ben a US Openről botrányos körülmények között távozott. Az amerikai teniszező Kim Clijstersszel találkozott a torna elődöntőjében. A belga játékosnak 6:4, 6:5-nél két pont hiányzott a győzelemhez, Williamsnél volt a szerva. Második adogatásra kényszerült, a vonalbíró lábhibát ítélt, ezzel Clijsters meccslabdához jutott. Serena Williams ekkor odament a vonalbíróhoz, és megmondta neki a magáét, aki értesítette a vezetőbírót, hogy – a már korábban figyelmeztetett – amerikai verbálisan megsértette őt. A játékos magyarázkodni próbált, felettébb érdekes beszélgetés hangzott el:

– Félsz? – kérdezte Williams a vonalbírót. – Sajnálom, de sokan szóltak már ennél sokkal rosszabbat. Én nem mondtam olyat, hogy megöllek! Ez komoly?

A torna vezetői rövid megbeszélés után kizárással „jutalmazták” az amerikai játékost, aki erre dühében eldobta az ütőjét, gratulált Clijstersnek, majd hangos füttyszó közepette elhagyta a pályát.

 

A férfitenisz történetének egyik legsikeresebb versenyzőjéről, John McEnroe-ról sem talán a teljesítménye az első dolog, ami eszünkbe jut, hanem a pályán jellemző kirohanásai. 1981-ben Wimbledonban a mérkőzés játékvezetőjével került összetűzésbe, amikor „ezt nem gondolhatod komolyan”-t kiáltozott a vezetőbíró felé. Ezt olcsón megúszta, később egészen a tornagyőzelemig menetelt. Kilenc évvel később, az Australian Open nyolcaddöntőjében kapott harmadik figyelmeztetése után került kizárásra.

Djokovics, a rosszfiú hülyeséget csinált, majd fű alatt távozott

Megbocsátanak a teniszvilág nagyjai a meggondolatlanul viselkedő férfi világelsőnek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.