Szeptember végén rendezik az idei kajak-kenu világbajnokságot

Az új kormányrendelet után szinte varázsütésre visszatért megszokott medrébe a kajak-kenus élet Magyarországon. Az egyesületekben immár szinte zavartalanul zajlik a munka, a válogatottak pedig minőségi edzéseket végeznek, sőt ebben a hónapban már versenyeznek is egymással. A végcél természetesen a tokiói olimpia, de komoly kihívás az idei világbajnokság is, amelyet – miként megtudtuk – szeptember 24–27. között rendeznének Szegeden.

2020. 05. 08. 12:18
null
Forrás: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredeti tervek szerint idén a nem olimpiai számok világbajnokságának lett volna Szeged a helyszíne. A tokiói játékok elhalasztása átírta e forgatókönyvet. A vb időpontját egyrészt eltolták, másrészt a sportág berkeiben felvetődött, ha már nem lesz olimpia, Szeged akár teljes világbajnokságnak is otthont adhatna.

– A jelenlegi elképzelés szerint hivatalosan valóban csupán a nem olimpiai számok világbajnokságát rendezik Szegeden, az új időpont szerint szep­tember 24–27. között, továbbá az ötkarikás futamokat is lebonyolíthatják világkupaversenyként kiírva. Ám hangsúlyozni kell, ezek egyelőre még tervek, mert a nemzetközi szövetség május végén dönthet másképpen – mondta az érdeklődésünkre Kárai Péter, a Magyar Kajak-kenu Szövetség nemzetközi kapcsolatokért is felelős gazdasági alelnöke.

Amennyiben a reményeink szerint Szeged megrendezheti a világbajnokságot, akkor csakúgy, mint tavaly, Magyarország lesz az év legjelentősebb kajak-kenus eseményének a házigazdája. Sőt, miként Kárai Péter elárulta, így lesz ez – természetesen az ­olimpiát leszámítva – 2021-ben is.

– Jövőre tavasszal ismét csak a Maty-éren rendezik a pótkvalifikációs viadalt, amelyen meg lehet szerezni a még kiosztásra váró kvótákat. Így teljesen megvalósul a tavalyi világbajnokság szlogenje: Tokióba tényleg csak Szegeden keresztül vezet az út – tette hozzá az alelnök.

A Kammerer-Gál kajak kettős is elindulhat a május végi szolnoki edzésversenyen
Fotó: Mirkó István

Az idei, ráadásul hazai vb kellő motiváció a magyar kajak-kenusoknak, a fő cél azonban nekik is a tokiói olimpia. A mieinknek egyelőre öt olimpiai kvótájuk hibádzik: egy női kenus, három férfi kenus és egy férfi kajakos (a női kajakosoknak megvan már mind a hat). Hüttner Csaba szövetségi kapitány már azon dolgozik, hogy megtalálja azokat az egységeket, amelyek jövőre a pótkvalifikációs viadalon megszerezhetik a hiányzó tokiói helyeket. Ennek érdekében házi, avagy edzésversenyeket szervez – hivatalos válogatót egyelőre nem lehet kiírni –, az elsőre május 26-án kerül sor Szolnokon, amelyet júniusban és júliusban újabb erőpróba követ.

– Hónapokon át tesztelni fogjuk a legígéretesebb egységeket férfi K–2 1000, C–2 1000, K–4 500, női C–2 500 méteren, valamint az egyeseket női C–1 200 és férfi C–1 1000 méteren – sorolta a kapitány az érzékeny számokat, amelyekben a tavalyinál jobb eredmény elérésére törekszik. – Az a cél, hogy minél több párost próbáljunk ki versenykörülmények között. Komolyabb tétje nincs ennek a sorozatnak, de ha lesznek olyan versenyzők, akik több futamban is kimagasló eredményt érnek el, akkor ők már idén megszerezhetik a lehetőséget arra, hogy a jövő tavaszi pótkvalifikációs viadalon elinduljanak az adott számban – tette hozzá a szövetségi kapitány. Szavaiból tehát kiolvasható, hogy ezek a versenyek végső soron válogatókkal érnek fel.

Férfi K–2 1000 méteren május végén rajthoz áll a 42 évesen is elnyűhetetlen Kammerer Zoltán Gál Péterrel (ők a tavalyi világbajnokságon majdnem olimpiai kvótát szereztek), a 2019-ben U23-as világbajnok Koleszár Mátyás, Németh Viktor Máté páros, és három friss egység is: Béke Kornél Kulifai Tamással, Erdőssy Csaba Bogár Gáborral, Noé Zsombor pedig Dombvári Bencével ül egy hajóba.

– Ez egy All Star-gála lesz férfi K–2 1000 méteren, kifejezetten örülök, hogy a legjobb párosok ellen tehetjük magunkat próbára Zsomborral – mondta Dombvári Bence, aki két honvédos csapattársával, ­Németh Viktorral és Koleszár Mátyással, valamint Noé Zsomborral és Béke Kornéllal március közepe óta edzőtáborozik Dunavarsányban. – Az elmúlt másfél hónapban nem hagytuk el a tábort, ahol a Magyar Kajak-kenu Szövetségnek köszönhetően ideális, és nem utolsósorban biztonságos körülmények között tréningezhetünk. Hetente kétszer edzünk párosban, a felkészülésünk már előrehaladott állapotban van, szeretnénk közel csúcsformában lenni május 26-án.

C–2 1000 méteren is hasonló a helyzet, a háziversenyen elindulnak rutinos egységek és újonnan összetérdelő párosok is. Ott lesz a mezőnyben a tavalyi világbajnokságra indulási jogot szerző Kiss Balázs, Dóri Bence duója, továbbá Mike Róbert Korisánszky Dáviddal, és Sáfrán Mátyás Bakó Tamással. Hajdu Jonatán május végén Fejes Dániellel próbálkozik, rajtuk kívül rajthoz áll a Zombori Dominik, Koleszár Zoltán és a Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám egység is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.