Sztárcsapatok jönnek nyáron Budapestre

Szép feladat elé állította a sors a magyar labdarúgó-válogatottat: a címvédő Portugáliát, valamint a legutóbbi két világbajnokot, Franciaországot és Németországot felsorakoztató F csoport keretében próbálkozhat a lehetetlennel a 2020-as Európa-bajnokságon. Feltéve, ha sikerül túlverekednie magát a jövő márciusi pótselejtezőkön.

Csinta Samu (Bukarest)
2019. 12. 02. 14:36
null
A kapitány a cardiffi vereség sok mindent átértékelt Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott szereplése még kérdéses, ám az egyértelmű, hogy világsztárok egész sorának tapsolhatunk jövő nyáron a Puskás Arénában. A futball Eb csoportjainak szombati bukaresti sorsolásán a Budapesten és Münchenben rendezendő F csoport mezőnye tekinthető ugyanis a legerősebbnek. A román főváros vásárcsarnokában, a Romexpón rendezett „fellépésén” Fortuna rácáfolt az előzetes félelmekre, miszerint a házigazdai státust maximálisan figyelembe vevő irányított sorsolás művi egyensúlyokat állít majd be.

A bukaresti ceremónia helyszínén hemzsegtek az európai futball közelmúltjának sztárjai, a francia Marcel Desailly, a német Philipp Lahm, a portugál Ricardo Carvalho és João Mário, a görög Teodorosz Zagorakisz, a dán John Sivebæk, a cseh Karel Poborsky, valamint az orosz Andrej Arsavin közül csak az utóbbi kettő nem állhatott az Eb-dobogó legmagasabb fokán, legfeljebb annak közelében. A dolognak azért van jelentősége, mert az UEFA illetékesei szerint a megszerzett Eb-arany volt a rendezőelv a meghívottak listájának összeállításakor, ezért nem került egyetlen román sem a díszvendégek közé. Márpedig Gheorghe Hagi hiányát szinte mindenki szóvá tette, távolléte mögött minden bizonnyal az UEFA-nak a román szövetséggel való, felhőtlennek nem tekinthető kapcsolata áll.

Marco Rossit megint elhagyta a szerencséje a sorsolásnál
Fotó: Mirkó István

A napok híján harminc évvel ezelőtt kivégzett kommunista diktátor, Nicolae Ceaușescu kedvenc szilveszterező helyén tartott rendezvényt természetesen show-elemek is gazdagították – a fellépők között volt a világhírűnek kikiáltott holland DJ, Martin Garrix és a korábbi olimpiai bajnok romániai tornász, Marius Urzică reményteljes fia, Alexandru is, igazi felhördülést azonban a csoportok alakulása váltott ki.

A budapesti–müncheni csoport a magyar válogatott szövetségi kapitányának nemtetszését is kiváltotta.

– Mondtam már korábban is, hogy sosem volt szerencsém a sorsolásokon, és ez ma is bebizonyosodott. Egyértelműen ez a legnehezebb csoport, amelybe kvalifikáció esetén kerülhettünk: három, nálunk sokkal erősebb ellenfélről beszélünk, hiszen a 2016-os Európa-bajnokság négy elődöntőséből három a mi csoportunkban van, a negyedikkel pedig a selejtezők során játszottunk – értékelte a sorsolást hozzátéve: nem szeretne ennyire előreszaladni, mert egyelőre a rájátszás két mérkőzésére kell koncentrálni.

Az Európa-bajnokság nyitómérkőzését 2020. június 12-én a római Stadio Olimpicóban Törökország és Olaszország játssza, a világbajnok francia és a címvédő portugál válogatott pedig két meccsét is a Puskás Arénában vívja. A mondat esetleges folytatására márciusig kell várnunk.

A 2020-as Eb csoportjai

A csoport (Róma és Baku): Törökország, Olaszország, Wales, Svájc.

B csoport (Koppenhága és Szentpétervár): Dánia, Finnország, Belgium, Oroszország.

C csoport (Amszterdam és Bukarest): Hollandia, Ukrajna, Ausztria, a D divízió győztese vagy Románia.

D csoport (London és Glasgow): Anglia, Horvátország, a C divízió győztese, Csehország.

E csoport (Bilbao és Dublin): Spanyolország, Svédország, Lengyelország, a B divízió győztese.

F csoport (München és Budapest/Puskás Aréna): az A divízió győztese (kivéve Románia, mert akkor a D divízió győztese), Németország, Franciaország, Portugália.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.