Sztárokat hoz a Falco

Korábban csak a Szolnoknak sikerült az a bravúr, hogy magyar csapatként a Bajnokok Ligája főtábláján szerepeljen, most a Falco jutott túl sikeresen a selejtezők két körén, így február elejéig biztosan euró­pai sztárcsapatokat is láthat majd a szombathelyi közönség. A magyar bajnok október közepén debütál a BL-ben.

2019. 10. 01. 7:06
null
Váradi Benedek szerint készen állnak a kettős terhelésre Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig nagyon nyögvenyelősen indult. A magyar férfi bajnok, teljes nevén Falco Vulcano Energia KC Szombathely a román CSM CSU Oradeával szemben csak a visszavágó hosszabbításában tudta kicsikarni a továbbjutást a Bajnokok Ligája selejtezőjének az első körében, a másodikban pedig az előző szezonban BL-szereplő lett BK Vents­pils ellen hazai pályán nagyon kevésnek tűnő, mind­össze hat előnyt gyűjtött össze.

Ám nem lett kevés, sőt: a visszavágón remek negyedik negyedet produkálva 18 ponttal nyert, keresztülszaladt az ellenfelén, és ezzel feljutott a Bajnokok Ligája főtáblájára.

– A hazai meccs után roppant feszültek voltunk, mert éreztük, sokkal több volt abban a mérkőzéseben – emlékszik vissza már a sikert követően a csapat 23 éves kapitánya, Váradi Benedek.

Váradi Benedek szerint készen állnak a kettős terhelésre
Fotó: Teknős Miklós

– A Ventspilsnek ez volt az első tétmeccse, ezért nem tudtunk ­megfelelően felkészülni rá, ám az odavágón kiismertük, és tudtuk, mire, illetve kikre kell figyelnünk ellene. A terveink meg is valósultak, hiszen a saját csarnokukban ötvenöt ponton tartottuk a letteket, ilyen védekezéssel pedig idegenben nyerni lehet.

„Negyven percig úgy éreztem, nem vagyunk elég türelmesek, üldözünk valamit, fejvesztve rohanunk.” Ezt a Falco vezetőedzője, a szlovén Gasper Okorn nyilatkozta az első meccs után, a visszavágót követően viszont már csapata higgadt, türelmes támadójátékát is kiemelhette a jó védekezés mellett.

Ezzel a szombathelyiek komoly bravúrt hajtottak végre, hiszen egy náluk előbbre rangsorolt együttest búcsúztatva lettek főtáblások a BL-ben, ami eddig a magyar csapatok közül csak a Szolnoknak sikerült három évvel ezelőtt. Az európai férfikosárlabda csúcsa klubszinten az EuroLeague, a topbajnokságok legjobbjai ott szerepelnek, ám az egy más világ, a legjobbak FIBA-tól független, évente egymilliárd eurót megmozgató külön üzlete.

A Bajnokok Ligája a többi ország bajnokainak és más jeles együtteseinek a nemzetközi tornája, tele kiváló francia, német, spanyol, orosz, török, görög és olasz csapatokkal is, ide eljutni rang, magyar bajnok számára különösen az.

A főtáblára 32 csapat jut fel, 24 alanyi jogon, nyolc selejtezőkön keresztül, és az alapszakaszt négy nyolcas csoportban játsszák le október közepe és február eleje között, az első négy helyezettek tizenhat közé jutnak, az ötödik-hatodikok átmennek az Európa-kupába, a többiek pedig kiesnek.

A Falco ellenfele a főtáblán a spanyol Zaragoza, a török Besiktas, az olasz Brindisi, a francia Dijon, a litván Neptunas, a görög PAOK és a német Telekom Bonn lesz.

– Saját nevelésű szombathelyi játékosként az volt az álmom, hogy ezzel a csapattal bajnok legyek, és ez az álmom a nyár elején teljesült – mondja Váradi Benedek.

– Az új cél a Bajnokok Ligája lett, nemcsak nekem, hanem az egész csapatnak, és sikerült is feljutnunk a főtáblára, ami a magyar férfikosárlabda egészének a tekintélyét is növeli. Ez már önmagában szép eredmény, de nem elégszünk meg ennyivel. Minden meccsre úgy megyünk ki, hogy meg akarjuk nyerni, de tisztában vagyunk a realitásokkal és a belőlük eredő esélyekkel.

Még nem volt időnk részletesen elemezni az ellenfeleket, de tudjuk, minden győzelem bravúrnak számítana, és mindent megteszünk ezekért a bravúrokért. A csapat egyre inkább összeáll, és szerintem készen állunk a kettős terhelésre, ugyanis itthon, a magyar bajnokságban is komoly feladatok előtt állunk, nyilván szeretnénk megvédeni a címünket.

A Falco a BL-ben október 16-án Dijonban kezd, hazai pályán pedig 22-én a PAOK ellen mutatkozhat be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.