Tenisztörténelem Budapesten

A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) tavaly nyáron döntött arról, hogy 2020-tól a következő három évben Budapest legyen a házigazdája a női tenisz-csapatvilágbajnokság, a Fed-kupa döntőjének. Az április 14. és 19. között a Papp László Sportarénában zajló viadalon tizenkét csapat vesz részt. Láthatjuk a női tenisz jelenlegi és egykori világel­sőit, Grand Slam-győzteseit, Serena Williamst és Ashleigh Bartyt, és a párosban háromszoros Grand Slam-bajnok Babos Tímeát is.

2020. 02. 28. 15:48
Tennis - Australian Open - Third Round
Serena Williamset is várják a rangos tornára Fotó: Hannah Mckay Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női tenisz első nemzetközi jellegű csapatversenyét, az akkor még Federation Cup elnevezésű viadalt 1963-ban, az ITF ötvenéves születésnapján rendezték. Elsősorban a fokozott érdeklődés, a résztvevők számának látványos emelkedése miatt többször változott a lebonyolítás. A nemzetközi szövetség 1992-ben létrehozta a területi selejtezőcsoportokat, 1995-ben átkeresztelték a sorozatot, azóta a régi név rövidített változata, Fed-kupa néven ismerjük a versenyt. 2017-ben 95 nemzet csapata versengett, tavaly már 108 válogatott vett részt a tornán. Az ITF 2019-ben határozott az új lebonyolításról: 2020-tól tizenkét résztvevővel egy helyszínen rendezik a rangos torna döntőjét, amelyre az első három évben Budapesten kerül sor. 2020 mérföldkő a Fed-kupa történetében, hiszen először rendeznek hatnapos finálét. A magyar főváros mellett Berlin, Chicago, München, Prága, Bécs, Moszkva és Szentpétervár is jelezte az érdeklődését, de a budapesti pályázat lett a befutó.

Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos a nemzetközi bizalmat említette a rendezéssel kapcsolatban. „Az ITF döntése a bizalomról szól, ugyanis a világ egyik legrégibb és legrangosabb nemzetközi sportszervezete bízik Budapestben, a magyarokban, és most ránk bízza egyik legfontosabb versenyének a teljes megújítását. Ráadásul a környező országok versenyzői közül többen is résztvevői lesznek az eseménynek, ami tovább növeli az eseményre érkező turisták számát, végső soron több tízezer vendégéjszakát jelentve a szállodáknak, jelentős bevételt hozva az országnak. Budapest még ismertebb, még kedveltebb és még látogatottabb város lesz a Fed-kupának is köszönhetően a nagyvilágban” – nyilatkozta a Magyar Teniszszövetség honlapjának a politikus.

Serena Williamset is várják a rangos tornára
Fotó: Reuters

Februárban a Szépművészeti Múzeum­ban tartották a Fed-kupa döntőjének ünnepélyes sorsolását. A tavalyi két finalistát, Franciaországot és Ausztráliát, a szabadkártyás Csehország mellett a rendező Magyarországot, valamint a nyolc selejtező győztesét négy kalapba sorolták. A magyar válogatott bombaerős ellenfeleket kapott: a tavalyi győztes, Franciaország és a négyszeres Fed-kupa-győztes, tizenegyszeres döntős Oroszországgal került egy csoportba. Könnyen elképzelhető, hogy az első számú magyar játékos, a párosban háromszoros Grand Slam-győztes Budapesten összecsaphat párospartnerével, a francia színekben induló Kristina Mladenoviccsal.

Az Egyesült Államok csapata is kiharcolta a részvételt a budapesti döntőn, az év első Grand Slam-torna-győztese, Sofia Kenin mellett a sportág élő klasszikusa, a huszonháromszoros egyéni Grand Slam-bajnok, Serena Williams is ütőt ragad a Papp László Sportarénában. A 38 esztendős teniszlegenda még az előző évezredben nyerte pályafutása első tornáját, de a jelen női teniszének is az egyik kulcsfigurája.

Az idei első tizenkét csapatos Fed-kupa-döntő pénzdíja rekordösszegű. Az ITF 18 millió dollárt (5,5 milliárd forintot) oszt szét a játékosok és nemzeti szövetségek között. A győztes válogatott 1,2 millió dollárt kap, a Fed-kupa-trófeát elhódító csapat játékosai összesen 3,2 millió dollárt vihetnek haza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.