Tizenegy magyart nevezhet a Ferencváros a Bajnokok Ligájába

Tizenegy év után nemcsak magyar klub lesz újra a Bajnokok Ligája csoportkörében, hanem megint több mint tíz hazai labdarúgó léphet pályára a sorozat főtábláján, miután a Ferencváros a Moldén túljutva kvalifikálta magát. 2009 óta volt, amikor egy magyar sem volt a BL-ben.

Magyar Nemzet
2020. 09. 30. 11:18
null
20200125 Budapest Groupama Aréna Ferencváros-Paks FC labdarúgás NB1 Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor legutóbb magyar klub szerepelt a Bajnokok Ligája csoportkörében, akkor a Debrecenben 15 magyar lépett pályára a hat mérkőzésen 2009 őszén. Azóta 2010-ben és 2015-ben is előfordult, hogy magyar labdarúgó nélkül zajlott le a legrangosabb európai kupasorozat. Idén viszont és már ott van a csoportkörben az RB Leipziggel, ma csatlakozhat hozzájuk a Salzburggal, és persze ott vannak a Ferencváros magyarjai.

Sok kritikát kapott a zöld-fehér klub azért, mert légiósokra épít, de érdekes módon épp a BL-be jutásról döntő Molde elleni visszavágón szerepelt a legtöbb hazai játékos Szergej Rebrov kezdőjében a selejtezőkön. Lovrencsics Gergő és Sigér Dávid személyében négy magyar volt a pályán a kezdő sípszónál. Korábban a Djurgårdens ellen kettő, a Celtic és a Dinamo Zagreb ellen három-három, a Molde elleni első meccsen újra csak két magyar volt a kezdőben.

A BL-csoportkörbe viszont számításaink szerint akár 11 magyart is benevezhet a Ferencváros. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályai szerint a Bajnokok Ligája főtáblájára 25 labdarúgót nevezhetnek be a csapatok az A listán. Két megkötés van: kettőnek legalább kapusnak kell lennie, illetve minimum nyolc játékosnak ki kell merítenie a hazai nevelés fogalmát. A Fradi esetében ez utóbbi az érdekes.

Mit jelent a hazai nevelés az UEFA szerint? Két kategória van. Az egyik a saját nevelés, tehát aki 15 és 21 éves kora között legalább három évet az adott klubnál töltött el. A másik pedig, aki jelen esetben egy másik magyar csapatban teljesítette az említett kritériumot, de belőlük legfeljebb négy lehet az A listán.

A Ferencváros jelenlegi keretében klasszikus saját nevelésnek Csonka András és Csontos Dominik számít, míg Dibusz Dénes, Varga Roland, Vécsei Bálint, Sigér Dávid, Botka Endre, Lovrencsics Gergő és Bogdán Ádám más magyar klubban teljesítette a hazai nevelés fogalmát. Utóbbiak közül csak négy vehető figyelembe, tehát még két saját nevelésű fiatal felkerülhet az A listára, így összesen tizenegy magyart nevezhet a csoportkörbe a Fradi.

Van még B lista is a nevezésnél, amelyre olyan fiatalokat lehet felírni, akik a 15. születésnapjuk után legalább két évet megszakítás nélkül a klubnál töltöttek el. Tavaly a Barcelonában például Ansu Fati a B listáról került be a BL-keretbe.

Magyarok a BL-ben a DVSC 2009-es szereplése óta

2020–2021

Gulácsi Péter (RB Leipzig)

Willi Orbán (RB Leipzig)

A Ferencváros lehetséges 11 magyarja

Szoboszlai Dominik (Salzburg) *

2019–2020

Gulácsi Péter (RB Leipzig)

Willi Orbán (RB Leipzig)

Szoboszlai Dominik (Salzburg)

2018–2019

(Hoffenheim)

2017–2018

Gulácsi Péter (RB Leipzig)

Willi Orbán (RB Leipzig)

(APOEL)

2016–2017

Nikolics Nemanja (Legia Warszawa)

2015–2016

2014–2015

Megyeri Balázs (Olympiakosz)

2013–2014

Szalai Ádám (Schalke)

Megyeri Balázs (Olympiakosz)

2012–2013

Megyeri Balázs (Olympiakosz)

Juhász Roland (Anderlecht)

2011–2012

Tőzsér Dániel (Genk)

Köteles László (Genk)

Megyeri Balázs (Olympiakosz)

Huszti Szabolcs (Zenit)

2010–2011

2009–2010

A DVSC 15 magyar pályára lépője

* Szoboszlai csapata, a Salzburg még nem jutott be, 2-1-es előnyről várja a mai Maccabi Tel Aviv elleni idegenbeli meccset.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.