Tour de Hongrie – Neilandsé a Kékestető, magyarok a dobogón

A sárga trikós lett Krists Neilands nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpárverseny negyedik szakaszát, a Kékestetőn zárult királyetapot, Dina Márton második, Valter Attila pedig harmadik lett.

Forrás: MTI2019. 06. 15. 17:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 40. magyar körverseny szombati szakaszán három év után tért vissza a mezőny Magyarország legmagasabb hegyére, az 1014 méteres Kékestetőre. A Karcagról elrajtolt kerekesekre három gyorsasági részhajrá várt a 138 kilométeres táv során, valamint 1453 méter szintkülönbség teljesítése, két hegyi hajrával: a záró emelkedőn Mátraházán (718 m) és Kékestetőn (984 m) gyűjthettek pontokat utoljára a piros trikóért vetélkedők.

Dina Márton, a Kometa versenyzője a rajt előtt kiemelte: szökni nem fog, az első számú versenyzőjük, a spanyol Juan Perez López szakaszgyőzelméért dolgozik majd. Hozzátette, lát esélyt a legjobb magyart illető fehér trikó visszaszerzésére is, melyet a vele azonos idővel álló Fetter Erik (Pannon Cycling Team) viselt a királyetapon.

A karcagi rajt után folyamatosan próbálkoztak szökéssel a mezőny tagjai, ám ez sokáig nem járt eredménnyel. A tiszafüredi sprintet törölni kellett, mert a száz méterrel mögötte lévő vasúti átjárón vonat haladt keresztül. Az újraindítás után háromfős boly tekert el a mezőnytől – benne Móricz Dániellel (Pannon Cycling Team) -, s három és fél perces előnyt alakított ki. Míg az AmaTour Kékes kereteiben több százan tekertek fel Kékestetőre, hogy aztán szurkolhassanak a hegyi befutónál, addig a mezőny lassan faragott hátrányából, és 11 kilométerrel a cél előtt befogták a három szökevényt, akik lepacsiztak egymással, tudomásul véve: véget ért a közel 90 kilométeres szökés.

Mintegy harminc fős boly maradt az utolsó hét kilométerre, ekkor a Neri Sottoli állt az élre, amely Giovanni Viscontiért tekert, aki 2013-ban két szakaszt is nyert a Giro d'Italián, két évvel később pedig elsőként zárta a hegyi pontversenyt. Öt kilométer volt hátra, mikor a cseh Jan Barta, az összetett negyedik helyezettje megindult, őt két kilométer múlva fogták be.

Ekkor a címvédő Manuel Belletti csapattársa, az Andronit képviselő kolumbiai Daniel Munoz indított, a kometás López pedig utána ment, és ott is hagyta. Fetter leszakadt a fő bolytól, Neilandsszal pedig csak Dina és Valter bírta a tempót. A végén a Miskolcon is első lett bajnok nagy hajrát kezdett, és megnyerte a szakaszt, valamint – amennyiben célba ér vasárnap – az összetettet is. A végén Dina Márton sprintelt, a második hely az övé, míg a harmadik a szintén intenzíven hajrázó Valteré lett a nagyszerű hangulatú hegyi befutón.

Dina ezzel visszavette a legjobb magyart illető fehér trikót, valamint az összetett második helyét, míg Valter a harmadik pozícióba lépett előre.

Neilands az MTI-nek elmondta, rettentő nehéz volt az etap, ám csapata kiváló munkát végzett.

„Az elsődleges célunk nem a szakasz megnyerése, hanem a sárga trikó megőrzése volt, de tökéletesen alakult minden, így végül a kemény emelkedővel záruló királyetapot is megnyertem” – fogalmazott a 24 éves lett bajnok, aki az összetett mellett a legjobb hegyimenőnek járó piros trikót is begyűjtötte – itt Dina második lett -, és a sprinterek pontversenyében is élen áll.

Dina a rajt előttinél érezhetően felszabadultabban értékelt az MTI-nek, mint mondta, száz százalékban csapatmunka eredménye lett a dobogó.

„A srácok leforogták az egész napot a CCC-vel, Lópeznek és nekem csak annyi volt a dolgunk, hogy gyorsan jöjjünk fel a Kékesre. Ő három kilométernél indított, én csak a támadásokra tettem a kereket, ezzel rengeteg energiát tudtam spórolni” – fejtette ki. Felidézte, López utolérésekor is csak reagált Neilands támadására, s bár a végén majdnem felért a lettre, ez végül nem sikerült.

„Tökéletes volt ez a nap, de még áll előttünk egy hosszú szakasz, arra kell koncentrálni” – mondta.

Valter kapcsán kifejtette: fantasztikus érzés volt vele dobogóra állni.

„Ő a barátom, egyszer ő nyer, egyszer én. Bár többnyire ő, de most adott egy esélyt” – mondta mosolyogva Dina Márton, aki hétfőn csatlakozott új társaihoz Alberto Contador csapatában.

Valter az MTI-nek úgy értékelt, jól dolgozott a csapata, és neki sok ereje maradt a végén támadásokra.

„Marci és Neilands is rendkívül erős volt, nekem kicsit többet kellett dolgoznom, mert Neilandsnak előnye volt, Marcinak meg csapattársa elöl. De nem bántam, így is kell tudni versenyezni” – mondta. Felidézte: csütörtökön Bükkszentkereszten nem érezte magát jó erőben, ezúttal viszont jók voltak a lábai, elégedett a harmadik hellyel.

„Még pár méter és ezzel a sebességgel utolértem volna őket, de így is jó. Nagyon örülök, hogy Marcival egy ilyen erős mezőnyben ennyire elöl tudtunk lenni, ez egyértelműen azt mutatja, milyen erős a sportágunk” – szögezte le.

Eredmények:

4. szakasz, Karcag-Kékestető, 138 km, hegyi befutó:

1. Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy) 3:20.40 óra

2. Dina Márton (Kometa Cycling Team) azonos idővel

3. (CCC Development Team) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Neilands 17:19.13 óra

2. Dina 1:22 perc hátrány

3. Valter 1:26 p h.

A Tour de Hongrie vasárnap a Kecskemét és Székesfehérvár közötti 169 kilométeres szakasszal zárul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.