Több mint százötven országból nézik májusban Magyarországot

Kedden este bemutatták a 42. Tour de Hongrie útvonalát. A magyar kerékpáros körverseny nemzetközi mezőnye május 12-én Siófokon rajtol, s öt nap alatt 794 kilométert tesz meg a budapesti befutóig.

Magyar Nemzet
Forrás: tourdehongrie.hu2021. 03. 09. 21:22
Tour de Hongrie
Tour de Hongrie Fotó: https://www.tourdehongrie.hu/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kerékpársport szurkolói az elmúlt években megszokhatták, hogy minden alkalommal igyekszünk új útvonalakat is a programba illeszteni. Tavaly a tervezett magyarországi Giro d’Italia-rajt miatt a Tour de Hongrie nagy részét Észak-Magyarországon rendeztük meg, de már akkor megígértük, hogy 2021-ben Nyugat-Magyarország lesz a fókuszban – mondta el Eisenkrammer Károly, a viadal főszervezője.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros-szövetség elnöke arról beszélt, hogy a Tour de Hongrie a magyar kerékpársport zászlóshajója, a leglátványosabb és világszerte a legismertebb kerékpáros márkanév Magyarországról.

– A Tour de Hongrie-val megérkeztünk a sportág világszínpadára, ez a verseny a külföldi kereskedelmi sportcsatornákon ugyanúgy néz ki, mint a francia, olasz vagy belga viadalok, a csapatok és a versenyzők is nagyon pozitív visszajelzéseket adtak a tavalyi eseményről – fogalmazott Princzinger Péter.

A Tour de Hongrie-ról az M4 Sport minden nap élőben közvetít majd, az Eurosport az első négy versenynapról összefoglalót sugároz, az utolsó, budapesti etapot pedig élőben közvetíti. Az összefoglalók a világ több mint százötven országában lesznek majd láthatók a televíziós csatornákon.

1. szakasz, május 12., szerda, Siófok–Kaposvár (173 km)

Idén Siófokról rajtol a 42. Magyar Körverseny. A mezőny a Balaton déli partján, Balatonföldvár után kanyarodik a somogyi dombok felé, de a szakasz második felében még Balatonboglárnál visszatér egy időre a tó partjára. A 173 kilométeres dombos etap egy Kaposvár körüli kör után a város belvárosában, a Vásártéri úton ér véget. A 2021-es Tour de Hongrie első szakasza három gyorsasági és egy hegyi részhajrát foglal majd magába.

2. szakasz, május 13., csütörtök, Balatonfüred–Nagykanizsa (183 km)

A rajtnak a magyar tenger északi partján Balatonfüred ad otthont, innen a mezőny kisebb kitérőkkel dél-nyugati irányba indul. Badacsonyt megkerülve Tapolcán, Sümegen, Hévízen és Zalakaroson át jut el a mezőny a nagykanizsai befutóig. A 183 kilométeres dombos szakasz során a versenyzők két hegyi és három gyorsasági részhajrán gyűjtögethetik a pontokat és a bónuszmásodperceket.

3. szakasz, május 14., péntek, Veszprém–Tata (142 km)

A veszprémi Óváros térről indul útjára a verseny harmadik szakasza. A bringások észak felé haladnak, hogy Hárskút, Zirc, Pannonhalma, Kisbér és Oroszlány érintésével, több mint három órányi tekerés után elérjék a célt Tata belvárosában. A 142 kilométeres, ugyancsak dombos szakasz során két gyorsasági és két hegyi részhajrá fokozza majd az izgalmakat. Tata első alkalommal fogadja a Tour de Hongrie mezőnyét, és a 73. település lesz, amely rajt- vagy célállomás volt a magyar körverseny során.

4. szakasz, május 15., szombat, Balassagyarmat–Gyöngyös–Kékestető (204 km)

Nehéz erőpróba vár a mezőnyre. A balassagyarmati rajt után a mezőny észak felől érkezik majd a Mátra felé. Akárcsak tavaly, a Kékestetőre vezető emelkedőn az első körben csak Mátraházáig tekernek fel a versenyzők, majd egy hetven kilométeres kör végén ismét hazánk legmagasabb csúcsa felé indulnak, s 984 méteres magasságban érnek célba. A Balassagyarmat és Kékestető közötti 204 kilométeres szakaszon több mint háromezer méternyi szintemelkedés leküzdése vár a kerékpárosokra, akik három gyorsasági és két hegyi hajrá során gyűjthetnek pontokat. A hegytetőig vezető, nagyjából 18 kilométer hosszú, helyenként tíz százalékot is meghaladó meredekségű emelkedő szinte minden alkalommal döntő befolyással bírt az összetett verseny végeredményére, tavaly emlékezetes küzdelemben itt szerezte meg a sárga trikót és ezzel együtt az összetett győzelmet is

5. szakasz, május 16., vasárnap, Budapest–Budapest (92 km)

A zárónapon a rajt és a befutó helyszíne egyaránt a Hősök terénél, az Andrássy úton lesz, a Városliget és a Puskás Stadion körül kijelölt nyolc kilométeres látványos körpályán tizenkét kört tesz majd meg a mezőny. Az utolsó etapon három gyorsasági részhajrá vár majd a résztvevőkre.

Tovább erősödik a mezőny

– Tavaly a járvány miatt világszerte nagyon sok verseny maradt el, prémium helyzetbe kerültünk azzal, hogy mi meg tudtuk rendezni – jegyezte meg Szilasi László versenyigazgató, aki elárulta, ebben az évben is erősödik a mezőny az elmúlt évekhez képest. Hat World Tour-csapat (az amerikai Trek-Segafredo, az ausztrál Team BikeExchange, a holland Jumbo-Visma, az izraeli Israel Start-Up Nation, a kazah Astana-Premier Tech és a bahreini Bahrain-Victorious) mellett tíz Pro Team, öt kontinentális klub és a magyar válogatott áll majd rajthoz, huszonkét csapat 132 kerékpárosa alkotja majd a mezőnyt. A címvédő Valter Attila a tervek szerint a magyar körversennyel egy időben zajló Giro d’Italián áll majd rajthoz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.