Milák és Kapás bizonyított, Hosszú és Cseh nem

Már biztos, hogy Milák Kristóf lesz a legnagyobb aranyesélyesünk Tokióban, ugyanakkor Hosszú Katinka formája aggasztó, Cseh Lászlónak pedig hiába van olimpiai A szintje, még nem győzte meg a szövetségi kapitányt arról, hogy ott a helye az ötkarikás játékokon. Az úszók országos bajnokságának tanulságai.

2021. 03. 28. 7:44
null
Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntője után a CXXIII. Országos Bajnokság Széchy Tamás emlékére úszóversenyen a budapesti Duna Arénában 2021.03.27.-én. fotó:MÚSZ/Derencsényi István Fotó: MÚSZ / Derencsényi István

Már biztos, hogy Milák Kristóf lesz a legnagyobb aranyesélyesünk Tokióban, ugyanakkor Hosszú Katinka formája aggasztó, Cseh Lászlónak pedig hiába van olimpiai A szintje, még nem győzte meg a szövetségi kapitányt arról, hogy ott a helye az ötkarikás játékokon. Az úszók országos bajnokságának tanulságai.

Hat aranyérmével volt az ob legsikeresebb úszója a Duna Arénában keddtől szombatig rendezett versenyen. Pillangón nem lehetett megszorítani, kétszázon a világ valaha volt második legjobb idejével nyert, az 1:51:40-nél csak a saját világrekordja jobb (1:50,73), amelyet a 2019-es vb-n állított fel. Százon pedig új országos csúccsal győzött, önmaga 2017-ben vb-ezüstöt ért idejét megjavítva.

Milák Kristóf fantasztikus formában úszott hónapokkal az olimpia előtt Fotó: Magyar Úszószövetség/Derencsényi István

A figyelemre méltó eredmények mellett legalább olyan fontos, hogy Milák a korábbi ígéretének eleget téve gyorsúszásban is megmutatta a kivételes képességeit: 50-től 400-ig az összes távon ő lett a bajnok, százon ugyancsak magyar rekorddal. Olyan időket repesztett, mintha már ki lenne hegyezve a formája, és a magabiztosságát jelzi, hogy ő ezt egyáltalán nem így gondolja.

– A múlt év nekem kuka volt, elkaptam a Covidot, és csak január elseje óta tudok normális edzésmunkát végezni, ami ilyen eredményekre elég – közölte a 21 éves klasszis. – Az olimpiáig még van néhány hónap, az ob a felkészülés része volt, ahogy majd az Eb is az lesz, úgyhogy a munka még csak most fokozódik majd.

Milák azt is egyértelművé tette, hogy a gyorsúszással kísérletezik, a májusi Európa-bajnokságon is elindul kétszázon és négyszázon, de az olimpián biztonsági játékot folytat majd. A szavaiból arra lehet következtetni, hogy Tokióban pillangón tűnik biztosnak az indulása százon és kétszázon, utóbbiban az aranyra nagy tétben lehet fogadni, valamint szóba jöhet még a 100 gyors.

A 2016-os riói olimpián még volt a magyar csapat húzóembere, de most messze van az akkori formájától. Az ob-n ugyan három aranyat szerzett, a szokásos 200 és 400 vegyes mellett 100 pillangón is győzött, de az eredményeiről sokat elmond, hogy az öt olimpiai számból, amelyen elindult, mindössze egyen úszta meg az A szintidőt – 200 vegyesen. Maga is elismerte, hogy még sok munka vár rá, hogy újra büszke lehessen a neve mellett szereplő számsorokra.

Hosszú Katinka három aranyat szerzett, mégsem lehet elégedett Fotó: Magyar Úszószövetség/Derencsényi István

Szimbolikus volt, hogy a 200 gyors meglepetésbajnoka, a mindössze 15 éves Veres Laura kérdésre elárulta, nem tartott Hosszú Katinkától, aki néhány éve még rendre letarolta a mezőnyt az ob-n, 2013-ban például kilenc egyéni számban nyert. Úgy tűnik, múlóban a legyőzhetetlenség mítosza.

Kérdéseket vetett fel helyzete, hiszen a 35 éves klasszis nem tudott bizonyítani az ob-n. Jellemző volt, hogy pályafutása 111. és 112. ob-aranyát két váltó tagjaként szerezte, egyéniben egy számban sem győzött. Ugyanakkor a 2019-es vb-n úszott idejével 200 vegyesen ott lehetne Tokióban, de nyilvánvaló, hogy jelenleg azt a teljesítményt nem tudja megközelíteni, és most vannak nála jobbak. Az ebből fakadó dilemmát a szövetségi kapitány oldotta fel.

– Lehet rám haragudni, de két számban az Eb utánra tolom a védettek kihirdetését, mert két idősebb versenyző nem tart ott, ahol korábban ebben az időszakban – hangzott el Sós Csaba szájából az ob szombati zárónapján. A két általa említett szám és úszó közül az egyik a 200 vegyes és Cseh László, a másik pedig a 200 gyors és Kozma Dominik. Utóbbi Csehhez hasonlóan a 2019-es vb-n teljesített idejével lenne benne az olimpiai csapatban, de most az összes döntőtől visszalépett, s ránézésre sem volt megfelelő állapotban.

Sós Csaba döntése azt jelenti, hogy 200 gyorson még a májusi Eb-n is lehet harcolni a tokiói két helyért, 200 vegyesen pedig csak Cseh László sorsa nem biztos, a listavezető aki az ob-n teljesítette a legjobb idejét, biztosan ott lesz az olimpián. A két érintett számon kívül már csak azokban lehet küzdeni Tokióért a budapesti Eb végéig, amelyekben jelenleg nincsen két A szinttel rendelkező versenyzőnk.

Milák Kristóf mellett ki kell emelni másik 2019-es világbajnokunkat, Kapás Boglárkát is, aki 200 pillangón a világ idei harmadik legjobb idejével győzött, s 400 gyorson is biztosította az olimpiai részvételét. Vegyes képet festett tehát az ob, voltak az olimpiára nézve nagyon biztató és aggasztó teljesítmények is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.