Valter: Átfutott az agyamon, hogy nem lenne szégyen feladni

Minden idők legjobb magyar eredményét érte el háromhetes körverseny összetettjében Valter Attila, aki élete első Grand Tourján a 27. helyen végzett a Giro d'Italián. Lapunknak elárulta, hogy egy nap a győzelemért térne vissza.

2020. 10. 27. 15:02
103rd Giro d'Italia 2020 - Stage Twenty One
MILANO, ITALY - OCTOBER 25: Attila Valter of Hungary and CCC Team / during the 103rd Giro d'Italia 2020, Stage 21 a 15,7km Individual time trial from Cernusco sul Naviglio to Milano / ITT / @girodiitalia / #Giro / on October 25, 2020 in Milano, Italy. (Photo by Tim de Waele/Getty Images) Fotó: Tim de Waele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétségkívül a huszadik, hegyi befutós szakasz volt a Giro d'Italia fénypontja Valter Attilának, aki a háromhetes olasz körverseny utolsó előtti napján a kilencedik helyen ért célba szombaton, amikor az egyik legnagyobb hegyi menőt, Vincenzo Nibalit is megelőzte. Valter összetettben a 27. lett, amivel a legjobb magyar eredményt érte el: hazánkból előtte csak Bodrogi László indult Grand Touron – aki nemrég interjút adott lapunknak, amiben Valterről is beszélt –, az ő rekordja a 62. hely volt a 2002-es Tour de France-on.

helytállt a legjobbak között a Girón Fotó: Tim de Waele / Getty Images

– Nem voltak nagy elvárásaim, de titkon vágytam egy top 10-es szakaszra, ami összejött – értékelt lapunknak Valter Attila, akit a landolása után Ferihegyen értünk el telefonon. – Rengeteg múlik a tapasztalaton egy háromhetesen, már tudom, hol és miért kaptam sokat.

A 22 éves kerékpáros újoncként derekasan helytállt a Girón, de az említett rutin birtokában már más felfogásban kezdené a versenyt, mint három héttel ezelőtt. – Nem mennék rá annyira az összetettre, inkább tartanék egy-két nyugisabb napot, amikor az utolsók között érek be a célba, hogy maradjon erőm igazán erős szakaszokra – fogalmazott Valter. – Jobb többször a top 10-ben végezni, mint összetettben a huszadik-harmincadik hely között lavírozni.

De elsőre jó volt ez így, az volt a biztonsági tervem, hogy próbáltam végig az élbollyal menni.

Valter a közösségi oldalán azt írta, hogy a harmadik hét már embertelen kategória volt, és lapunknak elárulta, hogy mikor került a legmélyebbre a Giro alatt.

– A tizennyolcadik szakasz volt a legnehezebb – tudtuk meg tőle. – Aznap hét órát tekertem, és eléggé kikészültem.

Hittem abban, hogy bírni fogják a lábaim és képes vagyok végigcsinálni a Girót, de azon a szakaszon többször átfutott az agyamon, hogy itt már nem lenne szégyen feladni.

Abban, hogy mégis továbbment, nagy szerepe volt az otthonról kapott rengeteg bátorításnak, melyek között akadt olyan, ami a top 10-es helyezésnél is többet jelentett neki. – Hihetetlen volt szembesülni azzal, hogy milyen sokan érdeklődnek a bringázás iránt Magyarországon – jegyezte meg Valter. – Azok az üzenetek érintettek meg a leginkább, amikor azt írták, hogy eddig nem követték a kerékpársportot, de miattam nézték a Girót, és megjött a kedvük hozzá.

Ezt tartom a legfontosabb eredményemnek.

Az idény végén Valter csapata, a főszponzorát vesztett CCC feloszlik, és a magyar kerékpáros 2021-től a francia Groupama-FDJ-ben versenyez tovább, mellyel kétéves szerződést kötött. – Óriási motivációt kaptam a Girón a folytatáshoz – árulta el Valter. – Bebizonyítottam, hogy ott van a helyem a legjobbak között. Az új csapatomnál dől majd el, mit hoz a jövő, de szeretnék a következő idényben több háromhetesen indulni, és gyűjteni a tapasztalatokat, mert az kell, hogy egy nap a győzelemért térjek vissza egy Grand Tourra. Ez a nagy cél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.