Valter: Ha sapkával kell vernem a pedált, akkor is befejezem!

Jan Tratnik (Bahraein–McLaren) révén szlovén szakaszgyőzelmet hozott a Giro d'Italia keddi 16. szakasza, amely után João Almeida (Deceuninck–Quick-Step) két másodperccel növelte az előnyét az összetettben, a portugál most tizenhét másodperccel vezet.

2020. 10. 20. 18:15
null
Jan Tratnik révén kedden szolvén szakaszgyőzelmet hozott a Giro d'Italia Forrás: Facebook/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

KERÉKPÁR

A Giro d'Italia hétfői pihenőnapja, egyúttal a legfrissebb koronavírustesztek után egyetlen versenyző esett a ki a mezőnyből, és az összetettben 126. helyéről kiszálló kolumbiai Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) igazán peches, mert már márciusban is átesett a fertőzésen. Az eredetileg 176 fős mezőnyből a keddi 16. szakaszra 138-an maradtak, hogy a záró hét elején nekivágjanak az Udine és San Daniele del Friuli között kijelölt 229 kilométeres távnak.

– Még egy héttel több a lábakba, én pedig még egy évvel öregebbnek érzem magam – írta a Facebook-oldalán (CCC), aki pályafutása első háromhetes körversenyén szerepel. – Életem legkeményebb hete volt az előző, átértékelődött a nehéz és a fárasztó szó fogalma. Az októberi időjárás itt se a legkedvezőbb, de túl vagyunk ezen is. Mindenki szerint egy furcsa Giro ez, nincsenek könnyű napok, minden nap egy kegyetlen egynaposhoz hasonlít számomra. Örülök, hogy mindig sikerül a mezőny első felében beérkezni, persze sokszor nem vagyok teljesen elégedett, de előzetesen kiegyeztem volna egy ilyen szerepléssel. Az összetett versenyben a 22. helyről várom a folytatást, remélem, erőből be tudok kerülni az első húsz közé. Már a szemünk előtt lebeg Milánó, így ha sapkával kell vernem a pedált, akkor is befejezem a versenyt.

A keddi szakasz a mezőnynek egy második és öt könnyebb, harmadik kategóriás emelkedőt tartogatott, és ez úgy állt össze, hogy a vége felé az átlagban kilencszázalékos meredekségű, de csak 494 méteres Monte di Ragognát egy körpályán háromszor is meg kellett mászni. A nap szökését 28-an kezdték, a második körben azonban ez végleg darabokra szakadt, majd a szlovén Jan Tratnik tizennégy kilométeren keresztül balladai magányban tekert az élen. A Bahrain–McLaren versenyzőjét az sem törte meg, hogy az ausztrál Ben O'Connor (NTT) tizenhárom kilométerrel a vége előtt az utolsó hegytetőn utolérte, mert a cél előtti, nem kategorizált emelkedőn faképnél hagyta a riválisát.

Jan Tratnik révén kedden szlovén szakaszgyőzelmet hozott a Giro d'Italia
Fotó: Facebook/Giro d'Italia

A főmezőny az összetett esélyeseivel szűk tizenhárom perccel később érkezett meg, és a végén itt is volt akciózás. A rózsaszín trikós portugál João Almeida (Deceuninck–Quick-Step) kilőtt a bolyból, és két másodperccel megelőzte valamennyi nagy ellenfelét. A Giro éllovasa a 15 másodperces előnyét 17-re növelte a holland Wilco Kelderman (Sunweb) előtt, és sok kicsi is sokat érhet. Valter Attilának nem kellett sapkával vernie a pedált, a hatvanadik helyen beérkezve éppen egy percet kapott Almeidától. Az összetettben visszacsúszott a 24. helyre, de a top 20 még így is elérhető.

Giro d'Italia, 16. szakasz, Udine–San Daniele del Friuli, 229 km:

1. Jan Tratnik (szlovén, Bahrain–McLaren) 6:04:36 óra

2. Ben O'Connor (ausztrál, NTT) 7 másodperc hátrány

3. Enrico Battaglin (olasz, Bahrain–McLaren) 1:14 perc hátrány

...28. Joao Almeida (portugál, Deceuninck–Quick-Step) 12:54 p h.

29. Jai Hindley (ausztrál, Sunweb) 12:56 p h.

30. Vincenzo Nibali (olasz, Trek–Segafredo) azonos idővel

31. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos–Grenadiers) a. i.

...34. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) a. i.

35. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain–McLaren) a. i.

...60. Valter Attila (CCC) 13:54 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Almeida 65:45:08 óra

2. Kelderman 17 másodperc hátrány

3. Hindley 2:58 perc hátrány

4. Geoghegan Hart 2:59 p h.

5. Bilbao 3:12 p h.

...7. Nibali 3:31 p h.

...24. Valter 36:27 p h.

Szerdán a Bassano del Grappából induló 203 kilométer megtétele és hegyi befutó a Madonna di Campiglión vár a mezőnyre a 3497,9 kilométer össztávú 103. Giro d'Italián, amely vasárnap Milánóban zárul.

Rogličé az első szakasz a Vueltán, Froome nagyon lemaradt

Kedden megkezdődött a spanyol körverseny, a Vuelta is, amelyen az első, 173 kilométeres szakaszt Baszkföldön hegyi befutó után a címvédő Primož Roglič (Jumbo–Visma) nyerte. A szlovén versenyző az idei a Tour de France-on úgy lett a második, hogy a legvégén bukta el a győzelmet. A Vueltán ott van a hétszeres Grand Tour-győztes brit Chris Froome (Ineos–Grenadiers) is, de már a nyitányon nagyon lemaradt, 11:12 perc hátránnyal 72. lett – a nyolcadik nagy diadalával itt már aligha kell számolnunk.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.