Véget ér az interregnum

Március vége óta tart az interregnum, a Danyi–Elek kapitánypáros szerződése az Eb-selejtezők végén lejárt a női kézilabda-válogatott élén. A kézilabda-szövetség elnöksége ma dönt az utánpótlás-válogatottak élén dolgozó szövetségi edzőkről, és javaslatot tesz a felnőttszövetségi kapitány(ok) személyére. Elképzelhető, hogy a juniorokkal taroló Golovin Vlagyimir egy szinttel feljebb lép, de az is, hogy a győri és ferencvárosi klubedző, Danyi és Elek Gábor vezetheti a csapatot a decemberi ­Európa-bajnokságon, és ha minden jól megy, akkor a tokiói olimpián.

2020. 06. 09. 20:44
null
Danyi Gábor (balra) a főnök, Elek Gábor visszatérésére még várni kell Fotó: Török Attila Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövevényes történet kezdete tavaly decemberre nyúlik vissza: az akkor még a dán Kim Rasmussen vezette női válogatott – jócskán elmaradva a várakozásoktól – a 14. helyen végzett a Japánban rendezett olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A románok elleni drámai vereség utózöngéjeként Rasmussen nyomdafestéket nem tűrően beszélt a sajtótájékoztatón. Azt kifogásolta, hogy a nemzetközi szövetség (IHF) és a játékvezetők személyes támadást indítottak ellene. Az IHF szigorú büntetést hozott, határozatlan időre felfüggesztette Rasmussen működését. A világbajnokságon a magyar válogatott szempontjából kedvezően alakultak az eredmények, így a tavalyelőtti Eb-hetedik eredményével kiharcolta a helyét a már­­ciusi olim­piai selejtezőre.

Szorított az idő, a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) nem kockáztatott, s mert nem akart kapitány nélkül nekivágni a tokiói szereplésről döntő tornának, így menesztette Kim Rasmussent.

A dán edzőt magyar kapitánypáros váltotta: a Győri Audi ETO és az FTC-Rail Cargo Hungaria szakvezetője, Danyi Gábor és Elek Gábor vállalta, hogy a március 20. és 22 között esedékes hazai rendezésű selejtezőtornán, majd a Montenegró elleni két márciusi Eb-selejtezőn vezeti a válogatottat.

A két szakember egyetlen összetartást vezényelhetett még februárban, a megbízatásuk tétmeccs nélkül járt le, hiszen a koronavírus-járvány miatt törölték a programból az olimpiai és az Eb-selejtezőt. Március vége óta gazdátlan a női válogatott szövetségi kapitányi posztja.

Az MKSZ elnöksége ma ülésezik, a női szakágért felelős alelnök, Pálinger Katalin tájékoztatása szerint csak az utánpótlás-válogatottak élén dolgozó szövetségi edzők személyéről születik döntés. A felnőtt női válogatott kapitányának kilétéről csak javaslatot fogalmaz meg az elnökség.

A kijelentés sejtetni engedi, hogy a juniorválogatottat 2018-ban világ-, 2019-ben Európa-bajnoki címig vezető Golovin Vlagyimir lehet a döntés kedvezményezettje. Golovin kinevezése kézenfekvő megoldás, hiszen tökéletesen ismeri a megfiatalított magyar válogatott keretének a zömét, az 1998-as (Háfra Noémi, Klujber Katrin, Lakatos Rita, Márton Gréta, Fodor Csenge, Faluvégi Dorottya, Tóvizi Petra, Pásztor Noémi) és a 2000-es (Kácsor Gréta, Kuczora Csenge, Vámos Petra) korosztály tagjaival már dolgozott az ukrán–magyar kettős állampolgárságú szakember.

Reális forgatókönyvnek tűnik a Golovin–Elektandem kinevezése: az FTC kis túlzással egyenértékű a válogatottal, az élcsapatok közül a zöld-fehérek adják a legtöbb játékost (Bíró Blanka, Kovacsics Anikó, Klujber, Háfra, Pásztor, Márton) a keretbe. A Danyi–Elek kettős mellett is szólnak érvek, túl azon, hogy a két rivális szakember kiváló kapcsolatot ápol egymással. A világ legjobb csapatát, a Győrt irányító Danyi Gábor szakértelme biztosan kamatozhat a válogatottnál, a pécsi illetőségű edző a keret valamennyi tagját ismeri a korábbi állomáshelyeiről.

Egy időben felvetődött a főállású szövetségi kapitány foglalkoztatása, de ez jelenleg nem valószínű: Golovin Vlagyimirt az MTK, Danyi Gábort a Győr, Elek Gábort az FTC alkalmazza klubedzőként. Az egyesületek átérzik a szövetség szempontjait, az olimpiai kvalifikáció érdekében biztosan hajlandók kompromisszumokra, de ha nem muszáj, nem válnának meg az edzőiktől.

Ma az is kiderül, hány klubot érint az MKSZ javaslata.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.