Verhető ellenfél a negyeddöntőben

Előkelő társaságban várja a negyeddöntős mérkőzését a magyar válogatott a női Európa-bajnokságon, és tegnaptól már a szerb fővárosban készül a majd igen komoly tétért zajló mérkőzésre. A sors kegyéből ráadásul a csapat ritka nagy lehetőség kapujában áll.

Pajor-Gyulai László (Belgrád)
2019. 07. 02. 15:09
Studer Ágnes; Horváth Bernadett; Székely Norbert
A kapitány és játékosai a szabadidejükben is sokat beszélgetnek a kosárlabdáról Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van, akit a tét nyom agyon, van, akinek tét nélkül nem megy. Ha a magyar női válogatott utóbbi egy hónapját nézzük, akkor furcsamód rá az utóbbi lehet az igaz: a hét felkészülési mérkőzéséből hatot elveszített, itt az Európa-bajnokságon az eddigi két legfontosabb meccsét bravúrral megnyerte, majd jött a már a kiesett törökökkel a tét nélküli utolsó csoportkör, amelyben egy ponttal kikapott. Utána mondta is Székely Norbert szövetségi kapitány, hogy élete egyik legfurcsább mérkőzése volt ez, mert legszebb álmaiban sem hitte volna, hogy egy Eb-n felkészülési meccsé fokozza le a sors a csoportgyőzelemre előzetesen legesélyesebbnek tartott Törökország elleni találkozót.

Ha már szóba jöttek az esélyek, csak remélni lehet, hogy a FIBA illetékesei nem sportfogadással akarják eltartani a családjukat. Bár létezik hivatalos világranglista, a nemzetközi szövetség az Eb előtt kiadta a mezőny szubjektív erősorrendjét, és a három utolsó helyre sorrendben Nagy-Britanniát, Magyarországot és Montenegrót tette. Ehhez képest ebből a trióból a magyar válogatott két bravúrgyőzelemmel elsőként lett csoportelső és jutott a nyolc közé, a másik kettő pedig egymás ellen játszott tegnap este – a mérkőzés lapzártánk után ért véget – nyolcaddöntőt azért, hogy csütörtökön velünk összecsaphasson az elődöntőért, azaz a három lesajnált csapatból egy egész biztosan éremért küzdhet majd a hét végén.

Bár éppen most láttuk, hogy fabatkát sem érnek a latolgatások – ki gondolt például a csehek, a törökök vagy éppen néhány nappal az Eb előtt a magyar együttest kétszer is legyőző fehéroroszok gyors kiesésére vagy éppen a mi csoportelsőségünkre? –, a sors nagy lehetőséget adott a magyar válogatottnak. A többi ágról olyan ellenfeleket kerülünk el, mint Oroszország, Belgium vagy Svédország, amelyek papíron sokkal jobbak nálunk, kizárólag éppen Nagy-Britannia és Montenegró tűnik verhetőnek. Ezt ki kell mondani, a játékosoknak pedig el kell viselniük ennek a hatalmas sansznak a terhét. Ha a tét valóban feldobja a csapatot, akkor nincs gond, ugyanis az most valóban óriási: a csütörtöki győzelem már részvételt jelentene a jövő évi olimpiai selejtezőre, amelynek a magyar együttes évtizedek óta a közelében sem járt.

A kapitány és játékosai a szabadidejükben is sokat beszélgetnek a kosárlabdáról
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Szerbia, Spanyolország, Franciaország – három igazi kosárlabda-nagyhatalom a hölgyeknél, és Magyarország ebben az előkelő társaságban a negyedik, amely ellenfelet vár a csütörtöki negyeddöntőre. Erre tegnap délelőtt át is költözött a küldöttség Nisből Belgrádba, és este edzést is tartott Székely Norbert. Amikor felvetettem neki, hogy a nyolcaddöntő kihagyásával kiesünk a meccsritmusból, és ez nyilván komoly szakmai kihívást jelent, határozottan tiltakozott:

„Ez így nem igaz! Otthon a játékosok a nemzetközi kupában is szerepelve hétközi, hét végi ritmusban játszanak, ez most megvolt, illetve meglesz, tehát nem zökkennek ki semmiből. A törökök ellen ráadásul mindenkit szerepeltethettem, csak Raksányi Krisztina nem lépett pályára, az ő bokájának most erre volt szüksége. Természetesen olyan edzéseket tartunk, amelyek szinten és tűzben tartják a lányokat. Emellett rengeteg gondolkodással is töltjük ezt a három napot, egy ponton a játékosok is elmondhatják a véleményüket magunkról és az ellenfélről, és utána szabjuk meg azt, hogy mi vezethet el minket az újabb sikerhez. A három csoportmeccsen jól látható volt a fejlődés, azon vagyunk, hogy ez az ív ne törjön meg.”

A szövetségi kapitány is beismerte, sem a brit, sem a montenegrói válogatott nem a spanyolok vagy a franciák szintje, tehát ha valamikor, akkor most van keresnivalónk, ugyanakkor szerinte mindkettő valamennyivel előttünk jár, de hozzátette: ezen az Európa-bajnokságon jól láthatjuk, mennyit érnek a különböző ranglisták…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.