Vettelt éjjel kizárták a Magyar Nagydíjról, oda a második helye?

Vasárnap éjjel kizárták a 36. Formula–1-es Magyar Nagydíjról a másodikként célba ért német Sebastian Vettelt (Aston Martin), mert az autójában a megengedettnél kevesebb üzemanyagot találtak, így az eredetileg harmadik helyen záró brit Lewis Hamilton (Mercedes) lett a második a francia Esteban Ocon (Alpine) mögött. Az Aston Martin jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen. Az ügyben nagy a zűrzavar.

Magyar Nemzet
2021. 08. 02. 7:03
VETTEL, Sebastian
Mogyoród, 2021. augusztus 1. A második helyezett Sebastian Vettel, az Aston Martin német versenyzõje a Forma-1-es Magyar Nagydíj eredményhirdetésén a mogyoródi Hungaroringen 2021. augusztus 1-jén. MTI/Balogh Zoltán Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrült futam volt az idei Formula–1-es Magyar Nagydíj – amely bombameglepetésre a francia Esteban Ocon pályafutásának első győzelmét hozta –, és mint vasárnap éjjel kiderült, még a leintéssel sem ért véget. Sebastian Vettel ugyanis elveszítette a második helyét, mert a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) illetékeseinek nem tudott a szabályokban foglalt mennyiségű üzemanyagot szolgáltatni. A futam végén legalább egyliternyi üzemanyagnak kell maradnia az autókban, hogy az FIA szakemberei vizsgálatokat végezhessenek főként annak érdekében, hogy kiszűrjék az esetleges „trükközéseket”.

A négyszeres világbajnok Vettel Aston Martinjában azonban az előírt mennyiség helyett mindössze 300 milliliternyi üzemanyag maradt, ezért kizárták. Ezzel a mögötte célba érő versenyzők mindegyike nyert egy pozíciót, (Mercedes) lépett előre a második helyre, Carlos Sainz (Ferrari) pedig a harmadikra. A végeredmény változása a világbajnoki pontversenyre is hatással van. Bár (Red Bull) így nem egy pontot szerzett, hanem kettőt a kilencedik helyével, Hamiltonnak tizenöt helyett tizennyolcat írnának be. A különbség a két pilóta között így hat helyett nyolc pont lenne Hamilton javára a nyári szünet előtt.

Ám ezt még nem véshetjük kőbe, mert az Aston Martin jelezte, hogy fellebbez. Az istálló számításai szerint ugyanis Vettel 1,74 liter üzemanyaggal fejezte be a futamot, tehát az autójában még kell lennie 1,44 liter üzemanyagnak, amit az FIA illetékesei nem tudtak kinyerni a mintavétel során, s ennek a hátterében az üzemanyag-befecskendező rendszer meghibásodása állhat.

Ha jogerős lesz az ítélet, Sebastian Vettelnek a második helyezettet megillető trófeát is vissza kell adnia
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

FRISSÍTÉS

Azt ügyben nagy a zűrzavar, mert azt követően, hogy az Aston Martin jelezte fellebbezési szándékát Vettel kizárása miatt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közölte, hogy egyelőre mégis helyben hagyja a Magyar Nagydíj vasárnapi végeredményét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.