Wimbledon: Federer százados lehet

Már a tizenkilencedik század végén, 1877-ben teniszeztek a dél-londoni All England Lawn Tennis Clubban, azóta a nem hivatalos füves pályás világbajnokságnak is hívják a wimbledoni teniszversenyt. Idén július első két hetében rendezik az év harmadik Grand Slam-versenyét, az erőviszonyok nem sokat változtak a Roland Garros óta: a legutóbbi 62 férfi egyéni GS-trófeából 52-t nyert a Roger Federer, Novak Djokovics és Rafael Nadal alkotta szűk elit. A nőknél 2005 óta Ashleigh Barty a tizenhetedik világelső. Jelentős különbség.

2019. 07. 01. 14:51
Wimbledon Preview
A svájci veterán kilencedik elsőségére készül a tenisz Mekkájában Fotó: Tony O'Brien Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

megsértődött. A 18-szoros Grand Slam-győztes teniszező Fucsovics Mártont kérte fel edzőpartnernek, ám ő nemet mondott, mivel nem akart a jobbkezes Dennis Novak elleni mérkőzése előtt balkezes játékossal gyakorolni. De nem is ez bosszantotta fel a spanyolt: Nadal a wimbledoni – őt hátrányosan érintő – kiemelési rendszerrel nincs kibékülve. A füves pályás Grand Slam-verseny szervezői az előző két év füves borításon elért eredményei alapján alkották meg a kiemelési rangsort.

Így fordulhatott elő, hogy az aktuális világranglista második helyezettje, Rafael Nadal eggyel hátrébb csúszott a kiemelési listán: a hallei tornagyőzelmének köszönhetően több pontot szerzett füvön, mint ő, aki az ATP-világranglistán 1325 ponttal előzi meg a svájci Grand Slam-rekordert. – Tisztelem a wimbledoni szabályokat, más kérdés, hogy tisztességesnek tartom-e őket… Nem tartom annak – kesergett Nadal, és a sorsolását elnézve együttérezhetünk vele. A negyeddöntőig vezető úton jó eséllyel találkozik Nick Kyrgiosszal, Denis Shapovalovval és Marin Ciliccsel, ezzel szemben Federer ágán – papíron – az olasz Matteo Berrettini a legveszélyesebb ellenfél a legjobb nyolc közé vezető úton.

A svájci veterán kilencedik elsőségére készül a tenisz Mekkájában
Fotó: Reuters

A címvédő Novak Djokovics a német Philipp Kohlschreiber ellen kezd, Nadalnak a japán Szugita jutott a nyitó fordulóban, a 20-szoros Grand Slam-bajnok Roger Federer pedig holnap a dél-afrikai Lloyd Harris ellen mutatkozik be. A három nagy kiemelkedik a mezőnyből: ők osztoztak a legutóbbi tíz GS-trófeán, 2014 óta a 62 férfi egyéni Grand Slam-elsőségből csak tízet (!) engedélyeztek másnak. Djokovics a világelső, a nyolcszoros wimledoni bajnok Federer a valaha volt legeredményesebb füves pályás teniszező, aki ha öt mérkőzést megnyer az idei tornán, akkor meglehet neki a 100. győzelme Wimbledonban. Ehhez el kell jutnia az elődöntőbe, ahol várhatóan Djokovics vagy Nadal vár rá.

A trónkövetelők névsora nem változott: Cicipasz, Zverev, a füvön gyengébb Thiem próbál a nagyok nyomába eredni. De érdemes figyelni a kanadai Felix Auger Aliassime-re is.

A nőknél nincs abszolút favorit, a felhozatalról mindent elárul, hogy Ashleigh Barty, a jelenlegi világelső 2014-től 2016-ig szüneteltette a teniszt, a krikettel ismerkedett, és összesen egy Grand Slam-trófeát tud felmutatni. Naomi Oszaka kettőt, de amióta szakított az edzőjével, nem találja önmagát. A címvédő német Angelique Kerber idén még nem nyert tornát, ahogy a szülési szabadsága óta váltakozó sikerrel teljesítő Serena Williams sem. Simone Halep, Garbine Muguruza és Karolina Plisková beleszólhat a többiek dolgába. De végül is bárki nyer a női mezőnyben, az nem rengeti meg a teniszvilágot. Láttak ők már ilyet.

Novak, de nem Djokovics, osztrák, de nem Thiem

Bondár Anna, Stollár Fanny és Balázs Attila is kikapott a selejtezőben, így egyesben csak képviseli a magyar színeket Wimbledonban. A profi pályafutása tizedik Grand Slam-főtáblás tornájára készülő 27 éves nyíregyházi játékos kedden az első fordulóban az osztrák Dennis Novak ellen játszhat. A mérkőzés győztesére a Francis Tiafoe–Fabio Fognini párharc továbbjutója vár. Az olasz Fognini az eddigi egyetlen top 20-as teniszező, akit Fucsovics valaha (még 2018-ban) legyőzött. Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic párosát az első helyen emelték ki, a friss Roland Garros-győztes duó egy amerikai kettős ellen kezd. Babos Fucsoviccsal párban a vegyes párosok mezőnyében is elindul.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.