Gyűjtést indítanak az Ali-múzeum újranyitásáért

Az épület mára igen rossz állapotba került. A kampány során 5,8 millió dollárt szeretnének gyűjteni

Forrás: MTI2020. 11. 21. 10:24
Ali, Muhammad
1976. május 24-én készített kép, amelyen Muhammad Ali a brit Richar Dunn elleni másnapi nehézsúlyú mérkõzésére edz Münchenben Fotó: Bajzát István Forrás: MTI/EPA/Bajzát István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénzgyűjtő kampány indult annak érdekében, hogy felújítsák és újra nyissák a legendás ökölvívó, Muhammad Ali életét bemutató múzeumot.

A négy éve elhunyt félnehézsúlyú olimpiai aranyérmes, profi nehézsúlyú világbajnok bokszoló szülővárosában, a Kentucky állambeli Louisville-ben 2016-ban nyílt meg a nonprofit alapon működő múzeum, ám pénzügyi problémák miatt 2017-ben bezárta kapuit.

1976. május 24-én készített kép, amelyen Muhammad Ali a brit Richar Dunn elleni másnapi nehézsúlyú mérkõzésére edz Münchenben
Fotó: MTI/EPA/Bajzát István

A múzeumot abban a házban alakították ki, amelyben Ali gyermekkorát töltötte, az épület viszont mára rossz állapotba került. A helyi televízió információi szerint a most indított kampány során 5,8 millió dollárt szeretnének gyűjteni, ennyire volna szükség a teljes felújításhoz, egy új vendégfogadó központ építéséhez, közösségi programok szervezéséhez és adományozáshoz. Az illetékesek abban bíznak, hogy februárig legalább egymillió dollár összegyűlik, így már jövő ősszel megnyílhatna a kiállítás.

A louisville-i házban Muhammad Ali ötéves korától 15 éven át lakott.

Gondolatok a Néprajzi Múzeum új állandó tárlatairól

November 16–18. között rendezte meg a Néprajzi Múzeum az Útközben – En Route című nemzetközi online konferenciát, amelyen a szakma mellett az érdeklődők is betekintést nyerhettek az új állandó kiállítások terveibe. Ahogy korábban megírtuk, az intézmény azt tűzte ki célul, hogy a magas szakmai színvonal mellett – a látogatók igényeit figyelembe véve – élményszerűvé tegye a múzeumlátogatást.

Míg a szimpózium első napján külföldi múzeumok új, átfogó, néprajzi vagy antropológiai kiállításainak példáit, tapasztalatait ismerhettük meg Varsótól Tartu városáig, addig a második és harmadik napon hazai szakemberek, antropológusok, néprajzkutatók, muzeológusok és kurátorok folytattak izgalmas eszmecseréket a Néprajzi Múzeum készülő állandó kiállításairól. Schleicher Veronika muzeológus, néprajzkutató, a Néprajzi Múzeum gyűjteményi főosztályának vezetője a Kerámiatér koncepcióját ismertette. Mint előadásában hangsúlyozta, az építészeti látványtervhez igazodva, az emberi agyfélteke analógiájára alkották meg elképzelésüket. Mivel a népművészetek közül a legnagyobb érdeklődés a fazekasság iránt mutatkozik, ezért több mint ötezer tárgyat, köztük Kárpát-medencei és más országokból származó kerámiákat állítanak ki. Magyari Márta muzeológus, néprajzkutató hozzászólásában kiemelte, nem hagyományos kerámiakiállítást kell elképzelnünk, hanem egy időben és térben is nagyon tág és univerzális koncepciót. A témakönyvben leírtak szerint a kerámiákat önmagukban, képi és szöveges illusztrációk nélkül jelenítse meg a tárlat – tette hozzá. Novák Piroska dizájn- és művészetteoretikus egyedülállónak és hiánypótlónak nevezte a kiállítást, amely egyben hatalmas vállalkozás is a közért, a kultúráért. Szerinte azonban a kortárs kerámiákkal is foglalkozni kell, továbbá az Arcanumhoz hasonló adatbázis létrehozására hívta fel a figyelmet.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.