Legendás zenészek Gretsch hangszerei kerülnek kalapács alá

A híres Irish Falcon 6136 elnevezésű Gretsch elektromos gitár zöld színű prototípusa akár 10 ezer dollárért is elkelhet.

Forrás: MTI2021. 03. 25. 16:32
null
Ehhez hasonló Gretsch gitárok is kalapács alá kerülnek Los Angelesben (A képen David Gilmournak, a Pink Floyd brit rockzenekar frontemberének az 1963-as Gretsch 'Champagne' Duo-Jet gitárját mutatja a Christies aukciósház egyik munkatársa a cég londoni kiállítótermében) Fotó: Neil Hall Forrás: MTI/EPA/Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz Gretsch hangszert, köztük Bono, George Harrison és Tom Petty gitárjait árverezik el a hétvégén Los Angelesben.

A Julien's aukciósház szerint a híres Irish Falcon 6136 elnevezésű Gretsch elektromos gitár zöld színű prototípusa, melynek koptatólemezét a The Goal is Soul felirat díszíti, és a U2 frontembere, Bono játszott rajta, az előzetes becslés szerint akár 10 ezer dollárért (több mint 3 millió forint) is elkelhet.

Eladásra kínálnak egy Silvertone Danelectro gitárt is, amelyen George Harrison néhai Beatles-tag és barátja, zenésztársa, Tom Petty játszott. A hangszert 1987-ben ajándékba kapta Fred Gretsch, a céget 1883-ban New Yorkban alapító mannheimi Friedrich Gretsch unokája.

Ehhez hasonló Gretsch gitárok is kalapács alá kerülnek Los Angelesben (A képen David Gilmournak, a Pink Floyd brit rockzenekar frontemberének az 1963-as Gretsch 'Champagne' Duo-Jet gitárját mutatja a Christies aukciósház egyik munkatársa a cég londoni kiállítótermében)
Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

A Travelling Wilburys együttes Gretsch-gitárjainak prototípusa 40 ezer dollárt is hozhat.

A hangszerek mellett zenei emléktárgyakat is tartalmazó gyűjtemény eladásából származó teljes bevételt a Gretsch-alapítvány kapja, hogy a Georgia Southern Egyetem zenészhallgatóit támogassa.

Mick Fleetwood eladta jogdíjait egy zenei vállalkozásnak

Mick Fleetwood eladta a Fleetwood Mac dalai után járó jogdíjak ráeső részére való jogosultságot a BMG zenei vállalatnak – írta korábban a a BBC News. A megállapodás a Fleetwood Mac csaknem 300 dalára, köztük a legnagyobb slágerekre – a Dreams, a The Chain és a Go Your Own Way – terjed ki, leszámítva a népszerűbb brit-amerikai rockzenekar első két albumának anyagát. A BMG nem nyilatkozott arról, hogy mennyit fizetett a 73 éves brit zenész jogdíj-jogosultságáért, de valószínűleg több millió fontról van szó. Az elmúlt hetekben számos világhírű zenész, köztük Bob Dylan, Neil Young, Barry Manilow, Shakira és KT Tunstall is megvált dalkatalógusának egy részétől vagy egészétől.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.