Minden idők tíz legnagyobb eladással rendelkező lemeze

Minden idők tíz legjobb lemezét gyűjtöttük össze, és a számok alapján úgy tűnik, hogy az első helyen trónoló sztár pozíciója megingathatatlan ezen a listán. Szinte kétszer annyit adtak el a lassan negyvenéves lemezéből, mint a második helyen lévő albumból. 

Forrás: origo.hu2020. 10. 03. 20:30
Jackson, Michael
Seri Begawan, 1996. július 16. Michael Jackson amerikai popsztár mintegy 60 ezres nézõseregnek ad elõ 1996. július 16-án Hassanal Bolkiah Muizzaddin Waddaulah szultán, Brunei Darussalam Állam államfõjének 50. születésnapja alkalmából tartott koncertjén. (MTI/EPA) Fotó: Francis Silvan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lemezeladási adatokkal kapcsolatban a legnagyobb nehézséget az analóg és a digitális hordozók adatainak összefésülése okozza. Ugyanis a világ nagyobbik részén már rég nem kazettáról vagy akár lemezről szól a zene.

Még akkor is kell ezzel számolni, ha az első 10 helyen kizárólag a digitális korszak előtt született albumok szerepelnek. Mivel ezeket is hallgatjuk a mai napig, de többnyire már digitális formában. Itt azért érdemes megemlíteni, hogy az idősebb előadóknak, így az öregebb lemeze(i)knek is évtizedekben mérhető előnyük van a fiatalokhoz képest.

Michael Jackson amerikai popsztár mintegy 60 ezres nézõseregnek ad elõ 1996. július 16-án Hassanal Bolkiah Muizzaddin Waddaulah szultán, Brunei Darussalam Állam államfõjének 50. születésnapja alkalmából tartott koncertjén.
(MTI/EPA)

Nem véletlen, hogy a legjobb eladási számokkal rendelkező előadók listáján csak a huszadik hely környékén jelenik meg az első olyan előadó, aki napjaink sztárjának mondható: Adele jelenleg a huszonegyedik helyen van éppen 21 című albumával.

Fotó: MTI/EPA/Andrew Gombert

SZÁMMISZTIKA

A rangsor felállításához a ChartMasters adatai lettek felhasználva, mivel ők már számolnak a digitális eladásokkal, sőt, még a videóstreamelésekkel is. Fontos megemlíteni, hogy a lemezekkel kapcsolatos listáknál sokan külön kezelik a stúdiólemezeket és a válogatásokat. Azaz a legsikeresebb lemezek kategóriájába kizárólag stúdiólemezeket vesznek, és kihagyják például a klasszikus greatest hits válogatásokat vagy akár a filmzenei lemezeket. Ez a lista nem ennyire szigorú.

10. Nirvana: Nevermind (1991) – 52 930 000

Az 1991-es Nevermind a Nirvana második stúdióalbuma volt, amit két évvel a debütáló Bleach után adtak ki. Ezen a lemezen már az azóta a Foo Fighters frontembereként rendkívül sikeres Dave Grohl dobolt. Noha az album csak a tizedik helyig jutott ezen a listán, mégis kijelenthető, hogy az itt lévők közül ennek a legismertebb a borítója.

9. Whitney Houston: The Bodyguard (1992) – 53,744,000

A Több mint testőr című, 1992-es film zenéje komoly sikert ért el, de maga a mozi is nagyot tarolt. Abban az évben csak az Aladdin című animációs film tudott több pénzt összehozni. A filmben Whitney Houston játszotta a női főszerepet Kevin Costner oldalán, és a soundtrack lemezt is az ő nevével jegyzik, holott az arra került tizenhárom dalból csak ötöt, azaz az első oldal dalait adja elő ő. Ettől függetlenül ez idő szerint ez a legsikeresebb filmzenei album.

8. Pink Floyd: The Dark Side of the Moon (1973) – 55 796 000

A lemez nem csupán a Billboard albumlistájának élére jutott 1973-ban, de első tudott lenni a popzenei lemezek között is. A lemez 2013-ban került be a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Hangfelvétel Nyilvántartásába (National Recording Registry), ahova évente választanak be 25, kulturálisan, történelmileg és esztétikailag jelentős felvételt.

A lemezborítót Storm Thorgerson angol grafikus tervezte az együttes billentyűsének elképzelése alapján. Ugyanis Richard Wright szeretett volna egy igazán letisztult borítót. Így került a fekete háttér előtt a fényt megtörő prizma a The Dark Side of the Moon elejére.

7. Led Zeppelin: Led Zeppelin IV (1971) – 57 016 000

Sorban a negyedik címnélküli albuma a Led Zeppelinnek 1971-ben jelent meg. Minden energiájukat az új lemez készítésébe fektették, nemet mondtak minden turnés felkérésre, és elvonultak abba a walesi házba, ahol Robert Plant családja nyaralgatott korábban, és ahol már a III című album több dala is megszületett. A lemez zenei producere a gitáros Jimmy Page volt, és 1970 decemberétől 1971 februárjáig tartottak a felvételek.

6. AC/DC: Back in Black (1980) – 58 224 000

Az ausztrál AC/DC Back in Black című albuma vezeti a legjobb eladási számokkal rendelkező lemezek listáját hard rock kategóriában. A lemez az akkor még csak hétéves AC/DC borzasztóan nehéz időszakában született, miután a korábbi frontember Bon Scott. Az első meghívottak között már ott volt az ex-Geordie-tag, Brian Johnson, akinek énekhangját kifejezetten szerette maga Bon Scott is.

Az AC/DC zenei producere is Johnson felvételét javasolta, akit a zenekar meg is keresett a felkéréssel, és hivatalosan 1980 áprilisától volt az énekesük. Brian Johnson gyorsan beilleszkedett, egyből munkához is láttak, és összerakták a zenekar még Bon Scottal kezdett albumát.

5. Fleetwood Mac: Rumours (1977) – 61 258 000

A lemezt nagyrészt 1976-ban rögzítették Kaliforniában, és amennyire lehet tudni, a felvétel alatt együtt töltött idő leginkább az élvezetek hajhászásáról és rengeteg veszekedésről szólt. Utóbbi egyik fő oka az volt, hogy az együttes két tagja, a billentyűs-énekes, Christine McVie és a basszusgitáros, John McVie házassága már nem volt a legjobb, nem sokkal később el is váltak. A Rumours óriási siker volt: több mint 10 millió példányt adtak el belőle az első hónapban.

4. Michael Jackson – Bad (1987) – 62 899 000

Ez volt Michael Jackson hetedik stúdiólemeze, amelyik egy majdnem ötéves szünet után követte a minden téren elsöprő sikerű Thriller-t. Majdnem egy évig tartott a lemez megírása, majd rögzítése, és ez volt az utolsó közös lemeze Jacksonnak és a híres producer Quincy Jonesnak. A Bad-ből több mint kétmilliót adtak el a lemez megjelenését követő első héten csak Amerikában.

3. Bee Gees & Various Artists: Saturday Night Fever (1977) – 67 150 000

A Szombat esti láz című filmhez készített zenei lemezen még számos előadó hallható a Bee Geesen kívül, de minden értelemben az övék a főszerep. A lemez 1978 januárjától 24 héten át vezette az amerikai Billboard albumeladási listáját.

Érdekesség, hogy a Bee Gees zenéje csak a forgatás után került a filmbe. John Travolta nem is nagyon örült, mikor kiderült, hogy felkérték őket. Persze nem azért, mert ne tetszett volna neki a három brit testvér zenéje. Viszont ő a forgatáson Stevie Wonder és Boz Scaggs zenéire táncolt.

2. Eagles: Hotel California (1976) – 70 575 000

A lemezt 1976 márciusa és októbere között vették fel, és ez volt az Eagles ötödik stúdiólemeze. Noha a lemez nem kapta meg az év albumáért járó Grammy-díjat, de két dalát azért díjazták az 1977-es gálán. A címadó Hotel California lett az év felvétele, a New Kid in Town pedig a legjobb többszólamú ének kategóriában kapott Grammy-díjat.

1. Michael Jackson – Thriller (1982 ) – 116 732 000

Jelen állás szerint Michael Jackson az egyetlen előadó, akinek két albuma is ott van a világ legjobban fogyó lemezei között. A bombaként berobbanó Thriller-nek is Quincy Jones volt a producere, és érdekessége, hogy Paul McCartney is énekel az albumon: közösen adják elő a The Girl Is Mine című dalt.

A lemez óriási siker volt, minden egyéb versenytársat legyőzött, két teljes évig vezette az albumeladási listákat az Egyesült Államokban. Egyelőre úgy néz ki, behozhatatlan a Thriller előnye, majdnem kétszer annyit adtak el eddig belőle, mint a második helyezett Eagles-lemezből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.