Bezzeg 2006-ban!

Az évtizede tartó, elsöprő Fidesz-győzelmek ellenére ma is zavartalanul uszíthat az ellenzéki sajtó.

2020. 05. 07. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szomorú képet fest Magyarországról a Freedom House legfrissebb jelentése. Az emberjogi szervezet szerint tavaly óta átcsúsztunk a félig szilárd demokráciák közül a hibrid rezsimek közé. Ez azt jelenti, hogy bár vannak választások az országban, demokratikus intézményrendszerünk billeg. Legutóbb 2015 előtt tartoztunk a szilárdak közé, de hol van az már…

Mi történt a magyar demokráciával az eltelt öt évben? Ki tudja. A hibridező kutatók szerint (Washingtonban dolgoznak a kollégák, onnan állítólag jobban rálátni Európára) legsikeresebb évünk 2006 volt, azt kellene újra megcéloznunk. (Abban az évben mi is nagyon kutattuk a demokráciát, de a gyurcsányi könnygázfüstben valahogy nem találtuk.) Az elemzők most úgy látják, a magyar média függetlensége is tovább romlott. A kormány ellehetetleníti az ellenzéki sajtót, lassan már Orbán Viktor szüleit sem lehet olyan felhőtlenül szidni, mint korábban.

Mi meg úgy látjuk, a Freedom House elemzőinek szakmai alkalmassága romlott egy keveset. Rangsorkészítőik rutinból és többnyire hozott anyagból dolgoznak, ráadásul budapesti súgóik alatt elszaladt a ló. Vajon mit szólnának az emberjogi kollégák egy kis magyarországi kiruccanáshoz a dohos washingtoni irodából? Gondolom, kiesnének a ritmusból, ha élő egyenesben látnák, hogy az évtizede tartó, elsöprő Fidesz-győzelmek ellenére ma is zavartalanul uszíthat az ellenzéki sajtó, senki sem veszi el az Indextől a klaviatúrát, a Klubrádiótól a mikrofont, az ATV-től a kamerát, ráadásul a nagy fekete autó sem visz el senkit.

Kiismerhetetlen ország. Csökönyösen magyar.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.