A cipőpucoló

Parcsami Gábor
2000. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akaratlanul a cipőmre néztem. Piszkos – állapítottam meg. Ez elkedvetlenített. Legszívesebben hazarohantam volna, hogy jó alaposan kibokszoljam, majd kifényesítsem. Ez azonban szóba sem jöhetett, hiszen – mint általában mindig – most is késésben voltam. Mi lenne, ha kipucoltatnám? – vetődött fel bennem. Azonban alighogy megfogalmazódott bennem ez a gondolat, máris pironkodva jutottak eszembe ifjúkorom filmjei, amelyekben mint megalázott, kiszolgáltatott, szegény ember bukkant fel a cipőpucoló. A hetyke úr pedig még arra sem méltatta, hogy ránézzen, csak rátette a munkazsámolyra a lábát, és amíg a cipőpucoló azon serénykedett, hogy az uraság cipője tükörfényes legyen, addig ő átfutotta a kedvenc napilapját. A pucolás végeztével pedig, se szó, se beszéd, pár fémpénzt odadobva távozott.Ezek a képek foglalkoztattak, amikor a Kálvin téri aluljáróban megláttam életem első igazi cipőpucolóját. Ott állt elgyűrten, elhanyagolt ruhában, sáros cipőben, egy tubus pasztával, egy ronggyal és egy kefével a kezében. (Érdekes: emlékezetem szerint a filmeken legalább a cipőjük mindig tiszta volt.) Kuncsaftra várt. Ám senki nem lépett hozzá, sőt a legtöbb járókelő még egy röpke pillantásra sem méltatta. Akik mégis odamentek a zsámolyhoz, félreértve a helyzetet, egy-egy pénzérmét dobtak rá. Cipőpucolónk pedig ahelyett, hogy gyorsan, minden ügyességét latba vetve megpróbálkozott volna a cipők suvickolásával, valami áldja meg az Isten-szerű szöveget mormogott. Csak nem így, a munka álarca mögött koldul? – gondoltam megrökönyödve. Eltökélten odaléptem hozzá, hogy leleplezzem. Pár másodpercig tanácstalanul nézett rám, majd bizonyára megérzett valamit, mert villámsebesen nekiesett a cipőmnek. Mire felocsúdtam, már végzett is. Zavartnak, megalázottnak éreztem magam... Pár napig még láttam a Kálvin téren a cipőpucolót, ahogy ugyanúgy ott állt, kezében ronggyal, kefével és egy tubus cipőkrémmel – aztán eltűnt ugyanolyan váratlanul, ahogy felbukkant.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.