Darling

Gyurkovics Tibor
2000. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csillogó szőke haj, csillogó szőke ész. Mindenki szereti, aki csak teheti.Könnyed és őszinte. Őszintesége a bája, az okossága, a vonzereje. Az emberek ma közönségesek, mint a pokróc, ő nem. Dalolva ül a fotelban, lábát gerendásan keresztbeveti, ahogy Jézus vállán volt valamikor. Mintha szenvedne. Mintha nem lenne.De van. Nagyon is. Őszintesége kiömlik az arcára, mint a babatej. Kiömlik az utcára, a stúdióba, a tévéasztalkára, a kádba. Tele van tejjel a világ, ami – férfiről lévén szó – szokatlan. De ezt szeretik. Éppen ezt. Ki gondolná?Tehetsége szinte magától értetődő. Adva van... – emlékeznek önök is, minden matematikaóra így indult, a tábla előtt állott a tanár, krétával a kezében, és fölírta az alapképletet: „adva van”. Ez az ő tehetsége; azt állítja magáról, hogy abban az iskolában, ahol ő fölbukkant, maga az Úristen állott a táblánál, és azt írta föl a táblára... szóval, az ő nevét írta föl: „adva van...” Így lett adva a magyar televízióban, színházban, mozivásznon és kisvárosi előadóesteken, magában a kis magyar kultúrában, ami nagy.Sokan kérdezik a mivoltát. Ahogy az olaszok a Travoltát. Na, így. De igazándiból ez nem derül ki. Noha énekel is, ha kell. Nem búg a hang, inkább magas-selyem. Olyan, amilyennel a szülővárosában az asztal volt síkosan letakarva, lecsúszik az asztallapról, le a Dunaközbe, le a Tiszaközbe, az Alföldre, a nagyra és kicsire. Mintegy eldugott kis bárban a selyemfiú, a dzsigoló, a romahős.Ő a majdnem. Félúton van – színész és kínai selyem. Ez a romantikája. Ha berber lenne, ember lenne. Így csak maga Chamberlainje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.