Gondolatok a pénztárban

Zelei Béla
2000. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kisgazdapárt a magas benzinárakra való tekintettel bojkottra szólította fel az autósokat. Az akció vezérgondolata egyszerű és logikus. Ha a Mol az árképzése során nincs tekintettel a magyar jövedelmi viszonyokra, akkor a magyar autósok tankoljanak a konkurenciánál. Az első pillantásra kézenfekvő megoldást azonban érdemes jobban meggondolni.Talán leginkább ott hibázik ez a gondolat, hogy a Mol nem pusztán benzinkúthálózat-üzemeltető, hanem a többi üzemanyag-kiskereskedőt ellátó viszonteladó. Kőolajimportőr, feldolgozóüzem-tulajdonos, a Magyarországot átszelő olajvezetékek tulajdonosa. Azzal tehát, hogy nem a nemzeti színekkel jelzett – noha több mint ötven százalékban külföldi tulajdonban lévő – kutaknál veszünk benzint, hanem valamelyik multinál, csak a bevételeinek és hasznának egy kisebb részétől fosztjuk meg a céget.Mielőtt azonban tüntetően mellőzzük a bűnös benzinkereskedőt, érdemes egy kis önvizsgálatot is tartani: korábban, amikor még nem volt bajunk az áraival, gondoltunk-e valamiféle pozitív diszkriminációra? Támogattuk-e vásárlásainkkal a – legalább részben – magyar tulajdonú céget? Emlékezetem szerint nem tudott tömegeket megmozgató kampánnyá kerekedni a Széchenyitől származó gondolat, miszerint támogassuk a honi ipart. Legalábbis amióta Otto-motor szolgálja a haladást. Ez sokkal nagyobb veszteség pedig, mint amibe manapság – teszem azt – egy balatoni kiruccanás kerül.És nem a Molnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.