Hány kórház-konszolidációt tesz ki két banké?

Munkatársunktól
2001. 08. 02. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Patinás, jó nevű kórház udvara, gondozott, kellemes kert sétányokkal, madárfüttyel, padokkal. Néhány korán kelő lábadozó sütkérezik a reggeli napon. Meleg van, máris érezhető, megint kánikula lesz. A beteglátogatóba érkező megnyugszik: körben régi, hangulatos téglaépületek. No lám, nem is olyan rossz ez a hely, itt, a város központjában. Az illúziók aztán gyorsan szertefoszlanak, amint az ember belép a kettes belosztály épületének aulájába. A földszinti ambuláns rendelők előtt hihetetlen zsúfoltság, a betegek egy része egyik lábáról a másikra állva próbálja átvészelni az időt, amíg sorra kerül.

Az első emeleten a kórtermek találhatók. A szűk szobákban annyi az ágy, hogy éppen csak elfér a nővér a közöttük lévő ösvényen. A levegő fojtó, hőség van, bár tárva-nyitva minden ajtó és ablak. Légkondicionáló kellene, hogy a zömmel időskorú betegeket legalább a meleg ne kínozza. De – mint kiderül – még kerekes ágyra sem futja, tolószék viszont van elegendő.

A többségében fiatal nővérek lótnak-futnak, osztják a reggelit, és – szinte hihetetlen – mindenkihez van egy kedves szavuk. Amíg a látogató a folyosón rokona orvosára vár, van ideje elgondolkodni azon, amit lát. Hirtelen a gyakorlatban is megvilágosodik, mit is jelent az, hogy „forráshiányos” az egészségügy.

Csődhelyzetben lévő, eladósodott kórházak, amelyeknek már a beszállítók sem igen akarnak hitelbe adni semmit. 1996-ban 32 kórház adósodott el 4,5 milliárd forintnyi tartozást felhalmozva. Azóta a helyzet tovább romlott, az intézmények Sziszüphoszként görgetik maguk előtt egyre növekvő deficitjüket. Ma már 7,5 milliárd a szállítók felé a tartozásuk. Mindeközben a nővérek, az orvosok keresete szánalmasan alacsony. A betegek kórházi körülményei helyenként elviselhetetlenek. Mikola István kórház-konszolidációt ígér 2003-ra.

Konszolidáció… Legtöbbünknek azonnal a bankok jutnak erről eszünkbe. Több tízmilliárdos, százmilliárdos ügyletek. Például a Bokros-féle sikeres Budapest Bank-tranzakció, a tizenkétmilliárdos feltőkésítés. (Párhuzamosan az egészségügyi racionalizálással, Bokros-csomag módra. Ez például ágyszámcsökkentést, kórházmegszüntetést, eladósodást jelentett a gyakorlatban.)

Néhány száz millió forintig a legtöbbünk képes felfogni a pénz képviselte érték nagyságát. De mit kezdjen az ember milliárdokkal? Az sok pénz, de hogy mennyire az, nem válik viszonyítható, a mindennapokban megélhető valósággá, ahogy a végtelen is csak átélhetetlen elmélet. Egy kórház folyosóján szemlélődve viszont a nagy rablások tárgyiasíthatók. Egy Bokros-bank éppen egy kórház-konszolidációval egyenlő. A Princz-bank vesztesége tíz kórház-konszolidációt tesz ki. (Vagy éppen öt árvízi újjáépítést. Ahogy tetszik.)

Igazán demokratikus átszámítási módszer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.