Államcsőddel az új demokráciába

Révész Máriusz
2002. 08. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem átallotta azt állítani Medgyessy Péter, amikor nyilvánosságra került ügynökmúltja, hogy ő a titkosszolgálati munkáját a KGB ellen, a magyar IMF-csatlakozás érdekében végezte. Azóta kiderült, Medgyessy nem is volt tagja a tárgyaló delegációnak, hogy a tárgyalások angolul folytak, de ő nem beszél angolul, és a magyar titkosszolgálat alárendelt szerepben volt a KGB-hez képest. Arra azonban már talán nem emlékeznek, hogy a magyar vezetők éveken keresztül hamis adatokkal nem a KGB-t, hanem éppen az IMF-et vezették félre.
1989. november 21-én Németh Miklós, az utolsó állampárti kormány miniszterelnöke a következő súlyos bejelentést tette a magyar parlamentben: „Tájékoztatni szeretném önöket és a közvéleményt az ország valós adóssághelyzetéről… a kormány most abban a helyzetben van, hogy végre hiteles képet tud adni a parlamentnek, közvéleményünknek és külföldi partnereinknek az ország pénzügyi helyzetéről… a teljes bruttó adósság összege ez év végére eléri vagy némileg meghaladja a 20 milliárd dollárt, a nettó adósság pedig szintén meghaladja a 14 milliárd dollárt. Az államháztartás összes adóssága… ez év végére 1100 milliárd forint.”
Beszéde elején a szocialista miniszterelnök már jelezte: „… kevesen tudják igazán, hogy ez az adósság hogyan alakult ki, ténylegesen mennyivel nyújtózkodtunk tovább, mint ameddig a takarónk ért, és még kevesebben értik, hogy mennyire kell most összehúzni magunkat, mert időközben még a takarónk is összement. A kérdést az emberek egyszerűen úgy teszik fel, hogy mondjuk meg már végre, mennyi is az adósságunk, és számoljunk el azzal, hová tettük azt a rengeteg pénzt.” Bizony, ezt a kérdést azóta is sokan, sokféleképpen feltették, de kielégítő választ azóta se kaptunk rá: hová tették az elvtársak „azt a rengeteg pénzt”, ami miatt a „takarónk is összement”? A számok azonban nem csak önmagukban voltak sokkolók. Az ekkor először bevallott valós adatok mintegy kétmilliárd dollárral voltak rosszabbak az addig elismertnél.
Németh Miklós magyarázatképpen elmondta: a Nemzetközi Valutaalaphoz, az IMF-hez történő 1981-es csatlakozásunkhoz részletes adatokat kellett bemutatnunk, ugyanakkor „a mi pénzügyi helyzetünk… lényegesen rosszabb volt annál, mint amit addig éveken keresztül a nyilvánosság elé tártak”. A trükk Németh Miklós szerint majdnem sikerült: a félrevezetett IMF segítségével átmenetileg mérséklődtek az adósságterhek, de az elhibázott gazdaságpolitikai döntések miatt „1985–87 között ismét megduplázódott az adósság, újra óriásira duzzadt az átmenetileg egyensúlyba került költségvetés hiánya”. A bajt azonban még tetézték az 1988-as előkészítetlen hangulatjavító intézkedésekkel (világútlevél és a vámszabályváltozások átgondolatlan bevezetése), amelyek – Németh Miklós szavaival – „fenyegetően előrevetítették a kedvezőtlen tendenciákat… mindez egy újabb csapdát jelentett”. Németh Miklós elismerte a felelősségét, mert felismerte ugyan a helyzet tarthatatlanságát, de mégsem tett ellene.
A felelősségben természetesen nagymértékben osztozott az akkori gazdaságpolitikai vezetőség is, köztük Medgyessy Péter jelenlegi miniszterelnök, aki 1978-tól 82-ig titkosszolgálati tiszt a Pénzügyminisztériumban, 1982-től 1986-ig pénzügyminiszter-helyettes, 1986–87-ben pénzügyminiszter, 1987-től a Grósz-, majd a Németh-kormány gazdaságpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettese. Vessük össze a kronológiát Németh Miklós előbb idézett szavaival, és kiderül: Medgyessy Péter pénzügyminisztersége idején duplázódott meg az államadósság, továbbá miniszterelnök-helyettesi időszakában születtek azok a döntések, amelyek fenyegetően vetítették előre azokat a bizonyos „kedvezőtlen tendenciákat”. A fordulatot az adathamisításban az hozta, hogy amikor Antall József, a kormányrúd átvételére legesélyesebb MDF elnöke 1989 őszén a nemzeti bankba látogatott, világossá tette, hogy nem lesz partner a további adathamisításban. A szocialista pénzügyi vezetők ezért az előremenekülés taktikáját választották, a korábbi hazugságokért azonban súlyos árat kellett fizetnünk. Az IMF a bejelentés következtében azonnal felmondta az addig érvényben levő hitelszerződést, hiszen az annak alapjául szolgáló magyar adatok tévesek voltak, a pénzt vissza kellett volna fizetni, miközben a magyar államnak ekkorra már nem volt pénzügyi tartaléka. Az IMF ugyan hajlandónak mutatkozott egy új program megkötésére – illetve annak részeként a visszafizetendő 150 millió dollár rendelkezésre bocsátására –, de lényegesen szigorúbb feltételekkel.
A programot, amely a költségvetési hiány felszámolását, az árak liberalizálását szabta a hitel feltételéül, 1990. március 14-én írta alá a Németh-kabinet. Teljesítése azonban már a szabadon választott kormányra maradt. (Mint emlékezetes: a választások első fordulója március 25-én volt.) Az eladósodottság és a szigorú IMF-előírások következtében rohamosan emelkedett az infláció, ugrásszerűen megnőtt a munkanélküliség és nagymértékben zuhant az életszínvonal.
Ezt az örökséget hagyta a szocialista kormány a magyar népnek az újjászülető demokrácia időszakára. Ebben a felelősségét elismerő Németh Miklós mellett éppoly ludas a pénzügyeket irányító Medgyessy Péter, a Grósz-kormány pénzügyminisztere, majd miniszterelnök-helyettese is. Az akkor felhalmozott adósság terheit mai napig nyögjük. Ha Medgyessyék akkoriban nem hazudtak volna az IMF-nek, akkor az adósságunk sem növekedhetett volna ekkorára. Ezért arcátlanul cinikus Medgyessy Péternek az a kijelentése, hogy ő az IMF- kapcsolatért küzdött a KGB ellen. Ebből az következne, azért hazudtak éveken keresztül az IMF-nek, hogy a KGB-t megtévesszék… Hallottuk már tőle, hogy „időnként le kell ereszkedni a néphez”, de ennyire feledékenynek és ostobának mégsem kellene néznie a magyar társadalmat. A parlamentben ezért kétszer is megkíséreltem megkérdezni Medgyessy Pétert, hogy miként küzdhetett ő a KGB ellen az IMF-kapcsolat érdekében, amikor éppen az IMF-et vezették félre hamis adatokkal. Mindkétszer pánikszerűen elhagyta az üléstermet, mást kért fel válaszadásra.

A szerző országgyűlési képviselő (Fidesz)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.