Közszolgálati cápák

Sebeők János
2002. 08. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cápa végül is ugyanaz, ami a hiéna. Vagy a mogul. A tőzsde cápáiról, a tőzsde hiénáiról, esetleg moguljairól szokás beszélni. Avagy a média cápáiról, hiénáiról, moguljairól. Árnyalatnyi különbség persze azért akad köztük. A hiéna rámenősségben, a cápa gyorsaságban, a mogul hatalmasságban vezet a többi előtt. A lényeg persze ugyanaz, de hisz már Arany János megírta: vérszagra gyűl az éji vad… És meztelen a király. Te tetted ezt?
Igénytelen kor a miénk, mert igények szabják meg. A média új plebset, a virtuális aréna új közönségét termel ki folyvást magának az emberércből – ebből az arcél nélküli nagy masszából, amely aranyat sohase ér –, hogy aztán alkalmazkodjon az általa sugallt feltételekhez. Tudni persze sohase lehet biztosan, ki is ütött előbb. A hír végett van-e a hamu, vagy a hamu végett van-e a hír.
Ma már mindez tudnivaló. Ártatlanságunk rég odaveszett, egy jól fejlett csecsemő ma már nem csodálkozik azon, hogy az olimpia inkább üzlet, semmint sport. Báró Coubertain? Élt valamikor ilyen nevű? S bolond az, aki a futball-világbajnokságon rongylabdát keres. Bizony-bizony, tudomásul lett véve a globalizáció, amiként Amerika fehér ember általi meghódoltsága is – hogy Arany János után egy másik klasszikushoz, Milne Micimackójához forduljak – tény, tény, tény. A történelem négy kereke ki- van, és senki sem akarja visszaforgatni. New York soha többé nem lesz indián kegyhely, marad a természetnek a Central Park, viszonthallásra, s meccsen a rövidnadrágok sem fognak térdig érni többé soha. Kell viszont pár rezervátum, ahol a néhai múlt legalább hírmondónak megmaradhat. Ez is egyfajta közmegegyezés.
A hírvilág rezervátumai, hírmondónak megmaradt szellemi terrénumai elvben a közszolgálati médiumok. Például: a közszolgálati televízió. Bölényben mérve nem tudom, hány milliárdot ér, de a credo szerint azért közszolgálati ugye, mert itt kevésbé érvényesül a piaci hatás. Itt még elvileg bizonyos nemesebb eszmék érvényesülnek. Amúgy: szeretem a hajnalt…, viszont este ülök a televízió elé.
Hanyas vagy? Én fél nyolcas. Illetve hát: fél nyolckor. Gyermekemlékezet, 1969 óta, mióta van televíziónk, a nekem fél nyolc az: tá-tá-tá-tá trutrutu tá-tá-tá-tá trututu prittypuru prittypuru pá-pripipiiiiii… Esti mese már nem előlegezi meg – apropos, a tv-maci is megkapta a tizenkilencezret? –, s a dallama kevésbé fülbemászó, de az időpont, a fél nyolc még jogfolytonos. Ennyiben mégiscsak Mézga a Géza. S az ember bízik benne, hogy nem érheti komolyabb baj. Manipulálhatják ugyan politikai szempontból, de hát mikor nem volt manipulatív a magyar tévéhíradó – no és elborzaszthatja az embert a hírül hozott világ, már megint robbantottak, ennek ellenére hiszi, hogy a stílus felől nem bánthatják. Hogy a fél nyolc hogy, hogy nem, valahol mégiscsak egyfajta garancia. Garancia, amely megvéd a kereskedelmi televíziózás olcsó trükkjei ellen.
Olcsó trükk, a legolcsóbbak közül való: a képernyős coitus interruptus. A megszakított közlés. Belenyalatnak valami érdekesbe, amitől majd felhorgad a kíváncsiságod, s amikor már majdnem, akkor: reklám, esetleg egy holt érdektelen blokk, majd pedig az interruptus múltával vissza a coitushoz, vissza a felvillantott témához. Például: New Yorkban tíz ember esett egy cápáktól hemzsegő akváriumba. Hú. S amikor az istenadta ember már félig vadállat, ugyanúgy vágyik több vérre, mint a szagot fogott valódi cápák, akkor: és most pedig nézzük, mi történt kies hazánkban. Kis hírek. Dögunalom. Dzsidipi és mezőgazdaság. Aztán: vissza a főtémához, emberek a cápák közt. Ráadásul hepiend, senki se halt meg, vagyis nemcsak be lettünk etetve, de meg is lettünk vezetve. Mert a dramaturgia szerint a cápáknak és pisztolyoknak, ha már… akkor illő volna elsülniük. Az igazmondás és a kegyelet két műfaj. Akit halállal áltatnak, az nem hálás lesz az életért, hanem számon fogja kérni a halált.
Példa? Például? A példát a közszolgálati magyar televízió 2002. augusztus 9-i híradójából vettem. Íme, a közszolgálati televízió első megszakított közlése. Az első közszolgálati coitus interruptus. A kereskedelmiség, lám, közzé lett téve. Közhírré tétetik… Meghalt a királynő, éljen a királynő! Meghalt az érdeklődés, éljen a kíváncsiság…
A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.