Válságban van-e az ellenzék?

2002. 08. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen kormányzó erő sem indul neki úgy a választási küzdelemnek, hogy közben kész forgatókönyvvel rendelkezik az ellenzéki szerepben követendő stratégiára. Ráadásul a Fidesz tavasszal jó okkal bízhatott abban, hogy újabb négy évre felhatalmazást kap az ország kormányzására. Ilyen körülmények között érthető, hogy a vezető kormányerőből legnagyobb ellenzéki párttá vált Fidesz nehezen dolgozza fel a választás eredményét, ugyanakkor most már eljött az ideje egy határozott és hatásos ellenzéki stratégia kidolgozásának és végrehajtásának.
A párt azóta lemondott elnöke és frakcióvezetője májusban arról beszélt, hogy a Fidesz hosszútávfutásra készül, s a kormány mindvégig a tarkóján érzi majd az ellenzék hideg leheletét. Az azóta eltelt időszak történései azonban mintha mást mutatnának. Kicsiny mandátumtöbbsége ellenére könnyen és gyorsan elfogadtatta minden javaslatát nyáron a parlamenttel a Medgyessy-kormány; a megdöbbentő méreteket öltő tisztogatás semmilyen akadályba nem ütközik a közigazgatásban, az állami vállalatoknál és a közszolgálati televízióban; az ügynökbotrányt a jelek szerint nagyobb veszteségek nélkül átvészelte a kabinet; a közvélemény-kutatások pedig a szocialista párt biztos előnyéről tudósítanak, amit hiba lenne pusztán a választások után szokásos „győzteshez húzás” jelenségével magyarázni.
Mindezt figyelembe véve, illetve a polgári oldal bázisáról érkező elégedetlen hangokat hallva kijelenthető, hogy az ellenzék válaszút elé érkezett, politikájának korrekciója nélkül nehezen léphet fel esélyes kihívóként a szocialista többségű koalícióval szemben. A zavar jeleként a Fideszben számosan kész tényként kezelik az októberi önkormányzati választások elvesztését, jellemző módon leginkább azok, akik az áprilisi megméretést egyszerű rutinfeladatnak tekintették. A párt helyzetét kétségkívül nehezíti a kormányváltás után változatlanul ellenséges médiakörnyezet, de az eredménytelenségért nem lehet örökké a külső tényezőket okolni.
Üdvözlendő, hogy elmaradt a nagy nyilvános élveboncolás, de azért valamifajta tanulságot mégis le kellene szűrni a történtekből. Orbán Viktor és Kövér László közelmúltbeli nyilatkozatai már a probléma lényegére utaltak: nem ott kell keresni a bajok forrását, hogy a Fideszre nem szavaztak elegen, hanem ott, hogy az MSZP-re szavaztak túl sokan. Ebből első pillantásra legalább két tanulság következik: nem szabad megválaszolatlanul hagyni a nagy nyilvánosság előtt elhangzó vádakat, illetve a jobboldal politikájában a kelleténél több volt az ideologikus elem. Csipetnyivel nagyobb pragmatizmussal messzebbre jutottak volna. Az Orbán-kormány történelmi jelentőségű lépései közé sorolható a nemzet határokon átívelő újraegyesítésének előmozdítása vagy a millennium nemzeti önbecsülésünket helyreállító megünneplése, de ezek hangsúlyozása mellett mondjuk egy márciusi nyugdíjemelés akkor is hatásosabb lett volna, ha nagyon kilóg az a bizonyos lóláb.

A polgári körök hasznáról

Nem tudom, hogy hirtelen ötlet vagy a kialakult helyzet higgadt átgondolása szülte, de a polgári körök mozgalmának meghirdetése zseniális politikai kezdeményezés volt. Hiába vált ugyanis a Fidesz hosszú évek kitartó és következetes munkájával a jobbközép integráló erejévé, viszonylag kis taglétszáma, hagyományosan gyenge szervezeti háttere végzetesnek bizonyult egy olyan választáson, ahol a médián keresztül közvetített pozitív üzenetekre koncentráló wermeri finomkodást elsöpörte a hazugságokat minden házba eljuttató fegyelmezett aktivisták seregére és precízen összeállított adatbázisokra építő werberi brutalitás. A polgári körök segítségével pótolhatók a társadalmi beágyazottság hézagai. E modern tömegmozgalom arra is alkalmasnak látszik, hogy értelmes célok érdekében szervezett akciók, demonstrációk segítségével folyamatosan nyomást gyakoroljon a kormányra, s egyben tartsa azokat, akik számára nem praktikus, hanem morális okokból nehezen elviselhető minden egyes nap D–209 kormányának regnálása idején. Nagyon-nagyon sokan vannak, akik így éreznek, de ahhoz bizonyosan nincsenek elegen, hogy kizárólag az ő szavazataikkal leváltható legyen az utódpárti kormány. Ezért ki kell mondani, hogy a polgári körök mozgalma sok mindent pótolhat, de magát a Fideszt semmiképpen.

Össztűz a korrupcióra

Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, aki úgy látja, hogy a parlamenti ellenzék rendszerint nem üti le a koalíció által felkínált magas labdákat. Enélkül viszont nem lehet megnyerni az ideológiai értelemben kevéssé elkötelezett szavazókat. Most hagyjuk a Medgyessy-bizottságban történteket, koncentráljunk azokra a kérdésekre, melyek a baloldali politikusok közhelyszámba menő megállapítása szerint általában az embereket érdeklik.
A Fidesz – szerintem helyesen – megszavazta a koalíció jóléti törvénycsomagját, de túlzottan nagyvonalú, amikor nem kéri számon azokat a kampányígéreteket, melyekről a kormány megfeledkezett vagy nem az eredeti tervek szerint valósít meg; illetve nem tartja napirenden azokat a javaslatokat, melyeket a távozó kormány tett le utóda asztalára például a családtámogatások további kiterjesztéséről. Az ellenfél korrupciógyanús ügyeinek tálalásakor pedig a Fidesz bátran tanulhatna a korábbi ellenzéktől. Az orosz államadósság, a milliárdos kormányzati járműbeszerzés ügye vagy Erős János pozícióhoz juttatása mindennap megérne egy látványos akciót, ahol például írásvetítőn (copyright Eörsi Mátyás) lehetne illusztrálni a közpénzek elfolyását. Ráadásul abban a tudatban tehetné ezt a mostani ellenzék, hogy nem a nagy semmit habosítja fel a korrupciós vádak sulykolásával. Kovács László washingtoni látogatása nyilvánvalóvá tette, hogy Medgyessy titkosszolgálati múltja árt az ország nemzetközi megítélésének, nem értem, hogy erre miért nem hívta fel a figyelmet az ellenzék.
A Fidesz zavarodottsága személyi okokra is visszavezethető. Orbán Viktor nagy kedvvel vetette bele magát a polgári körök szervezésébe, de a párt ügyei iránt – legalábbis nyilvánosan – csekély érdeklődést mutat. Az 1994-es választási kudarc után sikeresnek bizonyult az a taktika, hogy a pártelnök kivonta magát a napi politika első vonalából, s a Fideszt a parlamenti küzdelmek élharcosaként Szájer József, Deutsch Tamás, majd Pokorni Zoltán jelenítette meg a nyilvánosság előtt. Orbán szavára ma már rengetegen figyelnek, várják a megszólalásait, ezért most nem vonulhat el az integrációs bizottság elefántcsonttornyába. A polgári körök mozgalmának élén viszont úgy lehet jelen folyamatosan a közéletben, hogy felülemelkedik a pártpolitikán. Miután azonban a választók személyekhez kötik a pártokat, a Fidesznek gyorsan véget kell vetnie az e téren tapasztalható bizonytalanságnak.

Világos szereposztás kell

Az egyik lehetséges megoldás Orbán Viktor visszatérése lenne a párt élére (képességei ismeretében a polgári körök szervezése mellett is alkalmas lenne a Fidesz vezetésére), a másik olyan személy megválasztása egy minél hamarabb megtartott pártkongresszuson, aki végre betölti az exkormányfő távozásával keletkezett űrt. Utóbbi – valószínűbb – esetben figyelembe kell venni, hogy a Fidesz ismert vezetői közül különböző okokból jó néhányan „elhasználódtak” az előző ciklusban.
Mint ismert, Pokorni Zoltán lemondása után Orbán Viktor javaslatára Áder Jánost választották frakcióvezetőnek, aki ügyvezető elnökként a pártot is irányítja. Áder a kezdetektől fogva a Fidesz politikáját meghatározó személyiségek közé tartozik, párton belüli tekintélye ezért alkalmassá teszi az egyes számú vezető szerepére. Természetesen más megoldást is elképzelhető, s amellett is szólhatnak érvek, hogy más személy töltse be a pártelnöki, valamint a frakcióvezetői tisztséget. Lényeges szempont, hogy a Fideszt a jövőben megjelenítő politikusoknak a centrumban lévő szavazókat is meg kell szólítaniuk. Sajnos, az elmúlt időszakban a döntéshozók viszonylag szűk körén kívül a kelleténél kevesebb új, fiatal politikus kapott lehetőséget az első vonalban való szereplésre.
Most az a legfontosabb, hogy mielőbb kialakuljon egy világos szereposztás, s – miként annak idején Kovács László – a csapból is a pártelnök folyjon. (Világossá kellene tenni, hogy az egyes szakterületekért ki felel, így lehet előkészíteni egy majdani árnyékkormány létrehozását.) Valakinek folyamatosan képviselnie kell a Fideszt a napi pártpolitikai vitákban, miközben a polgári köröket vezető Orbán Viktort továbbra is a polgári összefogás miniszterelnök-jelöltjeként tartja számon a közvélemény.
A Fideszen belüli tiszta és egyértelmű helyzet megteremtése azért is elodázhatatlan feladat, mert a parlamenti választásokon megtapasztalt széles körű jobbközép összefogás után ismét felerősödtek a dezintegrációra utaló folyamatok. A felmérések szerint egyszázalékos támogatottsággal rendelkező MDF sok helyen önállóan kívánja megméretni magát októberben, s aggasztóan sok helyen állít több jelöltet egy posztra a jobboldal. Egy erős, cselekvőképes Fidesz-vezetés új lendületet adhat a pártok szintjén megtorpanni látszó, a teljes polgári öszszefogás megvalósítását célzó folyamatnak. De nem csupán a párt, hanem a frakció is határozottabb vezetést igényel. Szoros együttműködésben az MDF képviselőcsoportjával, a frakción belüli vasfegyelem kikényszerítésével könynyen kínos helyzetbe hozható a minimális többséggel rendelkező koalíció a parlamentben.
Nemrég olvastam valahol, hogy Nagy-Britanniában a vezetési válsággal küszködő, béna kacsaként viselkedő toryk helyett az ottani sajtó vette át az ellenzék szerepét, s a baloldali elkötelezettségű lapok is össztűz alá vették Blairt és munkáspárti kormányát. Nem álltak a konzervatívok mellé, de fejlett demokratikus érzékük azt sugallta, hogy az ellenzék gyengesége miatt nem maradhat kontroll nélkül a korántsem hibátlan Blair-kabinet. Valami azt súgja, hogy a magyarországi sajtótól nem várhatunk el hasonló magatartást. Ezért a Fidesz egy pillanatra sem engedheti meg magának az elbizonytalanodás luxusát. Meggyőződésem, hogy az idő a polgári oldalnak dolgozik, de a sikert a politikában sem adják ingyen.
Az elmúlt négy év is igazolta a régi tételt, hogy a kampány mindig az előző választást követő napon kezdődik. Az MSZP és az SZDSZ 1998-ban egy percig sem volt tétlen, azonnal nekiugrott az új kormánynak. A címben megfogalmazott kérdésre megítélésem szerint csak az őszi parlamenti munka alapján és az önkormányzati választások eredményének ismeretében adható meg a válasz, de a Fidesz négy hónapot már bizonyosan elvesztegetett. Több előnyt már nem kellene adni az ellenfélnek.

Jávor Béla írása az ellenzékről a Magazin 31. oldalán

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.