Az európai jogokért

Kaszás Péter
2003. 03. 20. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha figyelmesen nyomon követjük a Magyar Nemzetben Lovas István kitűnő sajtószemléit, a múlt héten értesülhettünk róla, hogy Olaszországban az új rádióelnök kinevezése után – undort keltő módon – horogkeresztek és Dávid-csillagok kerültek középületek falaira. Egyesek így kívánták jelezni, hogy elégedetlenek a kinevezéssel, amely szerintük árt az olasz kultúrának. Nálunk – noha még nem vagyunk tagok – ilyesmi szerencsére soha nem fordult, és remélhetőleg soha nem is fog előfordulni. Mégis, szinte minden nem volt kommunistákból alakult parlamenti párt volt már szélsőséges nacionalista. A KDNP-től az FKGP-n és az MDF-en át egészen a Fideszig. De e jelzők minden bizonynyal nem kerülnék el se Illyés Gyulát, se Vörösmartyt – ha ma élnének.
Az Európai Unióhoz való csatlakozással kapcsolatos legfontosabb kérdések egyáltalán nem, vagy csak álcázva kerülnek terítékre. Senki sem foglalkozik például azzal, mi lesz a határon túli magyarsággal. Eörsi Mátyás, az SZDSZ képviselője nemrégiben úgy fogalmazott, hogy számukra a státustörvényt illetően csak „európai” megoldás fogadható el. Eörsi arról nem beszélt, hogy számára a baszk, vagy az északír modell szimpatikusabb-e, annyi azonban leszögezhető: a szovjet politika erőszakos internacionalizmusa – amelyet, ha körbenézünk, nem egy helyen a szövetségbe forrt szabad köztársaságok véres szakítása kísért – egyik legnagyobb vesztese a határon túli magyarság.
A kormánypártok elvtelen és nevetséges kampánya azonban velük nem foglalkozik.
A Kérdések és válaszok a csatlakozásról című és 13+1 kérdés alcímű „vaskos” – hét apró oldal – reklámfüzet sem tér ki rájuk. A „Miért fontos Magyarország számára az uniós tagság?” kérdésre adott válaszban pedig ezt olvashatjuk: „… (az EU) fellép a … faji hovatartozás alapján történő hátrányos megkülönböztetés ellen…” Hogy a pozitív diszkrimináció ellen fellépnek-e, arról nem írnak. Pedig kellene. Hiszen könnyen megeshet, hogy a szlovákiai magyar kisebbséggel szemben pozitívan fogják diszkriminálni a Finnországban élő svédeket. Miről is van szó?
Finnországban a hatszázaléknyi svéd kisebbség anyanyelvét hivatalos nyelvként ismerik el.
A svéd Finnország hivatalos nyelve. Ahogy Horvátország 1990-ben külön cikkelyben rögzítette alkotmányában a külföldi horvátok alanyi jogát a horvát állampolgársághoz, nyilván nem követendő, mert Horvátország nem EU-tagország. Ha azonban az EU-hoz akarunk tartozni – ahogy nap mint nap fejünkre olvassák – mindent el kell követnünk azért, hogy hozzájuk a lehető legjobban hasonlítsunk. Az ocsmánykodó falfelirat nem követendő példa. Az azonban lényeges lenne, hogy a közel tízszázaléknyi szlovákiai magyarság – az élet minden területén – rendelkezzék ugyanazokkal a jogokkal, amivel a Finnországban élő hat- százaléknyi svéd.
Jöjjön tehát egy kérés: Pető Ivántól, Kovács Lászlótól, Medgyessy Pétertől kérjük, hogy az elkövetkező időkben tűzzel-vassal harcoljanak, hogy a felvidéki magyarság Szlovákiában – a finn példa nyomán – hivatalos nyelvként használhassa a magyart. Ha megteszik, 600 ezer barátot szereznek.
A szerző egyetemi hallgató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.