A nagy gázálarcblamázs

2003. 04. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs mit szépíteni: a magyar kormány belebukott kétezer gázálarc törökországi kiszállításába. A maszkokat humanitárius segélyként küldtük volna török kérésre egy március tizenkettedikén meghozott kormányrendelet nyomán, de addig folyt itthon az egymásramutogatás a különböző minisztériumok között, mígnem az iraki háború gyakorlatilag véget ért. A NATO-szövetséges ország pedig jelezte: okafogyottá vált a segítség. A szállítmány a külügyi-gazdasági-földművelésügyi és vidékfejlesztési tárcák Bermuda-háromszögében tűnt el (a kormányrendelet szerint e három minisztériumnak kellett egyeztetnie az ügyben), a történet több mint kínos. Most hagyjuk az olcsó poént, hogy miért nem tartozik a honvédség hatáskörébe a vegyi és biológiai védekezésre alkalmas eszköz, és mi köze a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak a gázálarcokhoz, de tény, hogy legutóbb ők panaszkodtak: még nem kapták meg a kiviteli engedélyt a transzportra. Vicc az egész: kormánydöntés birtokában az egyik kormányszerv nem kap engedélyt a másik kormányszervtől a nemzetközi segély kivitelére, így aztán az ország NATO-kötelezettsége lesz közröhej tárgya, arról nem is beszélve, hogy mit gondolnak rólunk mindezek után a védelemre vágyó törökök. Takarót és hálózsákot állítólag már küldtünk (máig nem tisztázott, hogy ki vette át és hol), de a változatosság kedvéért ezt a belügy küldte, megunva a többiek szöszmötölését. Arról nincs tudomásunk, hogy Görgey Gábor minisztériuma küldött-e rakétaelhárító rendszereket Ankarába és Magyar Bálinték gondolkodnak-e digitális gulyáságyúk célba juttatásán, de a dolog tárgytalan: a segélyre szorulók köszönik a nagylelkű felajánlást, de mivel a közvetlen veszély elmúlt, nem várnak tovább a magyarok életmentő segítségére.
A külügyben egy éve működik egy főosztály, amelynek egyetlen feladata van: megszervezni a nemzetközi segélyezést. Úgy tudjuk, a 2003-as költségvetésben 1,3 milliárd forintot különítettek el erre a célra, a gázálarcok állítólag kevesebb mint négyszázmillióba kerültek (volna). De ha már a külügyesek képtelenek a hatékony munkára, akkor talán meg kellene keresni azokat a civil szervezeteket, akik évek óta a katasztrófák és háborúk sújtotta területeken dolgoznak nemzetközileg is elismert segélyezési programokon. A fejlett világban bevett gyakorlat, hogy az ország által a költségvetés terhére tett nemzetközi felajánlásokat úgynevezett NGO-k, vagyis civil szervezetek juttatják el a rászorulókhoz, és a Medgyessy-kabinet is minden adandó alkalommal hangsúlyozza együttműködési szándékát a civil szférával. Mi volt hát az akadálya az együttműködésnek?
Az Orbán-kormány idején már volt példa a civilek bevonására: a kabinet százmillió forintot szánt az afganisztáni segélyezésre, és az összeget megfelezte a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat, valamint a Magyar Baptista Szeretetszolgálat közt. Előbbi irodát nyitott Észak-Afganisztánban, fillérre pontos átvételi jegyzőkönyveket vezetett, és az egészet auditáltatta egy könyvvizsgáló céggel a külüggyel való elszámolás előtt. A baptisták különrepülőgéppel vittek ki ötvenezer adag élelmet, takarókat, higiéniai szereket és egyebeket, saját forrásból is hozzátéve százmillió forintnyit az adományhoz, és természetesen ők is auditáltatták és fillérre elszámoltak a humanitárius segély sorsáról. Mindkét szervezet odafigyelt az esemény médializálására: nekik létérdekük a sajtónyilvánosság, hiszen csak így tudják megszólítani a társadalmat a különböző segélyprogramokra. Így az adófizetők pontosan tudhatták, hova ment a pénzük.
A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat munkáját a magyarral ellentétben értékeli a dán és a finn kormány – 1995 óta juttatják el az ottani költségvetésből származó adományokat a rászorulóknak. Programjaikat négy alkalommal finanszírozta az ENSZ, évente két-három millió dollárt költenek humanitárius célokra, ezek döntő többsége nem magyar forrásból származik. A baptisták – szintén nem magyar pénzből – évek óta dollármilliókért visznek segélyt Észak-Koreába, de dolgoznak-dolgoztak Csecsenföldön, Kambodzsában, Nyugat-Szaharában és Malawiban is. Végrehajtó partnerei az ENSZ különböző szervezeteinek és nemzetközi segélyszolgálatoknak.
Az Európai Unió előírásai szerint 2006-ig a nemzeti jövedelem 0,39 százalékát kell nemzetközi segély- és fejlesztési programokra fordítani. Magyarország jelenleg 0,03 százaléknál tart – de hogy ez pontosan hova lesz el, azt nem tudni. Csak annyi publikus: a belügy állítólag kijuttatott valamit valahová. A gázálarcok pedig itthon maradtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.