Békejobb: balra át?

2003. 04. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az a célunk, hogy megnyerjük a jobboldali gondolkodású embereket, akiket esetleg a Fidesz nem tud megszólítani – mondotta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a Hír TV kérdésére. A megismételt békejobbot ezúttal egyelőre az MDNP-nek ajánlotta fel a kisebbik ellenzéki párt, ugyanakkor lebegtetik annak lehetőségét, hogy a formációba esetleg beveszik a Kupa Mihály nevével fémjelezett tiszavirág-életű, úgynevezett centrumos politikusokat is.
Emlékeztetőül: ez volt az a 2002-es választásokra a semmiből megalakított új napocskapártocska, amelynek legfontosabb célja a zavarkeltés volt a polgári oldal szavazói között, s hogy a nemzeti liberális értékekre leadott voksokat kivonja a Fidesz–MDF pártszövetség szavazóbázisából. Amikor aztán a Centrum vezetői a második forduló előtt együttműködésbe kezdtek a baloldallal, visszaléptették jelöltjeiket a szocialisták hatalomra jutása érdekében, lehangoló volt látni néhány MDNP-s vezető kínlódását, amikor is szabadkozniuk kellett, hogy ők nem ilyen trójai falovat akartak. El kell ismerni, néhány pihekönnyű fajsúlyú centrumos politikusnak a szocialista hatalom megköszönte a trójai szolgálatot, a júdáspénz egy intézményvezetői állásban vagy igazgatósági székben vált kézzelfoghatóvá és árulkodóvá.
Most, egy évvel a választási kudarc után Herényi Károlyék állítólag arra törekszenek, hogy az újdonsült (kétszersült) Békejobb a Fidesz egyetlen szavazóját se csábítsa át pártjukba, viszont nyerje meg a jobboldal a következő választásokat. Csak nehogy napszúrás legyen a vége a centrumos nap alatt. Ha ugyanis valóban nem a Fidesz-szavazókból akarnak új híveket szerezni, miért nem a keresztényi és nemzeti értékek hangsúlyozásával kívánják megkülönböztetni magukat a néppárti célokat kergető nemzeti liberális párttól?
Miért tűrik el azt, hogy miközben a balliberális média igyekszik elhitetni velük, hogy őket tartják az elfogadható hangon megszólaló hiteles konzervatív politikai erőnek, aközben ezt az álságos gesztust használják fel arra, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Pártot immár szélsőséges politikai erőként tudják megjeleníteni a pitbull-publicistáik segítségével? Miért éppen középre igyekszik ilyen hévvel az MDF, ahol óhatatlanul a szintén középre tartó Medgyessy-féle szocialista nemzeti középpel és a liberális polgári értékeket is képviselni óhajtó SZDSZ-szel kell megküzdeni a szavazatokért?
Ha nem ezt tenné, akkor nem lehetne a MIÉP-pel kapcsolatban megszokott nyelvi arzenált a Fidesszel összefüggésben elsütögetniük. Az MDF vezetői tényleg azt hiszik, hogy a politikai tabellán a nemzeti liberális középhez tartozó szavazókat nem nagyobb eséllyel nyerhetné meg az MDF-nél kicsit erősebb Fidesz? Hogyhogy nem támad fel a gyanú az MDF vezetőiben, vajon miért ilyen készséges velük most a balliberális média? Ők pontosan tudják: az MDF jelenlegi, a Fidesztől naponta elhatárolósdit játszó hintapolitikája csak arra jó, hogy eszköz legyen – a történelmi múltat idéző – jól bevált szalámipolitikájukhoz, hogy tudniillik ha sikerül megosztani a jobboldalt, akkor több évtizedes háboríthatatlan – többpártrendszerű – uralomra lehet berendezkedni Kádár valóságshow-kkal agymosott népének köszönhetően.
A rendszerváltás után az Antall-kormány idején ugyanez a média már-már kormányváltó erővé növelte a Fidesz népszerűségét. Majd amikor kiderült, hogy a párt szíve jobbra húz, hónapok alatt olyan mélységbe nyomták vissza, hogy 1994-ben nem sokon múlt, hogy a parlamentből is kizuhanjon. Vajon mire alapozza Dávid Ibolya és a háttérben őt szaktanácsokkal irányító egyre ismeretlenebb gárda, hogy nem ugyanez lesz a most hájjal kenegetett MDF sorsa akkor, ha valóban meghaladják a közvélemény-kutatások alapján az ötszázalékos limitet, és valóban „hiteles kormányváltó erőként” indulnak harcba a következő választásokon?
Ennyire naivak nem lehetnek Antall József tanítványai.
És vajon, ha el is érik az ötszázalékos bűvös határt, ez vajon hány mandátumra lesz elég?
A jelenlegi 24-re biztosan nem, talán a felére.
Az MDF támogatottsága ma alig éri el a kettő-három százalékot, az MDF vezetése annak ellenére töretlenül bizakodó, hogy a szocialisták időről időre megpendítik az előre hozott választások lehetőségét. Ez pedig azt jelenti, hogy a polgári oldalnak nemcsak három év múlva, hanem folyamatosan egységes erőként kell megjelennie, hogy bármelyik pillanatban készen álljon, jó eséllyel, a megmérettetésre.
Ha pedig komolyan gondolná Dávid Ibolya elnök asszony a polgári összefogást, akkor nem tűrhetné el, nem hagyhatná szó nélkül azt a szocialista párt által szívesen visszhangzott rágalmat, miszerint ő egy antiszemita kormány igazságügy-minisztere volt…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.