Hol Friderikusz van…

Tihanyi Örs
2003. 04. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hol Friderikusz van, ott szólásszabadság van. Talán ez lehetne annak a vadonatúj belpolitikai műsornak a jelszava, amelyik 2003. április 20-án, vasárnap este indította el az újabb offenzívát a mit sem sejtő nézőközönség tudata ellen.
Friderikusz Sándor, Lendvai Ildikó és a „Péter” kedvenc elnökjelöltje nem aprózza el: a hétközi vetélkedőműsorok után most belépett a politika erőterébe is, száműzve az MTV egyik legnagyobb tradíciójú politikai háttérműsorát, A Hetet. Már jó előre óriásplakátok és televíziós beharangozók hirdették, hogy közeleg a köztelevíziós kegyelmi állapot legfrissebb stációja, A szólás szabadsága című tényfeltáró magazinműsor.
A költségvetés méltó a monumentális díszletekhez: adásonként tizenhárommillió forint közpénz, ami egy évre ugyebár csekély 676 millió forintot kell, hogy jelentsen az adófizetőknek. Mindezért kaptunk egy műsorvezetőt, aki legalább akkora vehemenciával hirdeti a szabadság eszméjének szolgálatát, mint Medgyessy Péter a köztársaságot. Aztán belefért a keretbe féltucatnyi öles Friderikusz-felirat a stúdió minden szegletében. Telt belőle az engedelmesen tapsoló nézőkre, bár igazából nem derült ki, hogy milyen célból ülnek ott.
Ennyi pénzből még arra is futotta, hogy időnként a Profi című Belmondo-film zenéjének kíséretében újabb vendég léphessen a színre, lehetőleg megzavarva az éppen aktuális riportalanyt. Élő műholdas kapcsolásokat is láthattunk, Paks polgármesterétől kezdve a szerb miniszterelnök-helyettesig a fél Kárpát-medence ott ácsorgott, várva a pillanatot, hogy a műsorvezető miséjének celebrálása közben szóra méltassa őket.
Jelen volt az adásban Medgyessy Péter miniszterelnök, aki mostanában golyóstollakkal üzérkedik, és mindennel foglalkozik, csak a makrogazdasági mutatók romlásával és a paksi üzemzavarral nem. A vendégek között szerepelt még a Medgyessy Péter Sancho Panzájává lefokozott, jobb sorsra érdemes Csáky Pál szlovák miniszterelnök-helyettes is. Megtekinthettük Friderikusz meglehetősen szubjektívre sikeredett athéni élményeinek tálalását, ami stílusában feltűnően emlékeztetett Frei Tamás ámokfutásaira, csak itt a moszkvai álbérgyilkos helyett az EU-csatlakozásra kivezényelt magyar politikai elit szerencsétlenkedése gerjesztette az ingereket a nézők idegpályáin. Mellesleg szemmel látható volt, hogy az egész bejátszásnak az volt a célja, hogy az egész napot ugyanabban a ruhában töltő Lendvai Ildikó sajnáltatása mellett porig alázza Orbán Viktort és a delegáció legszélén bandukoló Mádl Ferencet.
Miután sikerült úgy eltölteni a műsor első fél óráját, hogy Friderikusz egyszer sem kérdezte meg a miniszterelnököt, felelős-e a kormány azért, hogy kerek egy hétig nem kapott kellő tájékoztatást a közvélemény a paksi eseményekről, következett két miniszter – Csillag István és Görgey Gábor –, akik állítólag rövidesen távozni fognak hivatalukból. Mindössze annyi derült ki a beszélgetésből, hogy mindketten igazi demokraták, és mellesleg fogalmuk sincs arról, hogyan is kellene egy miniszternek ellátnia a feladatát.
Zárásképpen a paksi üzemzavar került terítékre. A meglehetősen bő lére eresztett beszélgetés után konstatálhatjuk: nagy szerencse, hogy csak hármas fokozatú üzemzavar volt és nem komolyabb baleset, mert a meghívott vendégek finoman szólva nem keltették hozzáértő és magabiztos szakemberek benyomását. Az önbizalom csak Atom Antira, az olimpiai bajnok cselgáncsozóra volt jellemző, akinek belépte magától értetődő természetességgel fojtotta bele a szót a Friderikusz szerint csak papoló Ámon Ada környezetvédőbe. Közben minden kommentár nélkül sms-üzenetek úsztak át a képernyőn, és hallgathattuk Friderikusz Sándor mentegetőzését a műsor gyermekbetegségei miatt.
Ennyi volt az első adás. Szívmelengető érzés lehet a baloldali szimpatizánsok számára, hogy a „Sándor” milyen professzionális módon szolgálja ki megrendelőinek politikai kívánalmait. Vasárnap este sok minden kiderült, csak az nem, mi történt az országban az elmúlt egy hétben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.