Kampányképtelenség

2003. 04. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Freddy bátyám, miket dicsér maga össze rólam – vonja kérdőre Fülig Jimmy Piszkos Fredet Rejtő Jenő örökbecsű könyvében. Az ügy előzménye: Wagner úr szóhasználatával „My old Piszkos” minden kikötői kocsmában „mégiscsak rendes gyerek ez a Jimmy!” felkiáltással issza a málnaszörpöt, amivel eléri, hogy Fülig Jimmy népszerűségi indexe zuhanórepülésbe kezdjen. – A Jóisten sem tud rajtad eligazodni, Jimmy fiam – válaszol Piszkos Fred, s hozzáfűzi: egyszer az a baj, hogy szidlak, mikor pedig dicsérlek, azzal van a gond.
Hogy mindez miért jut eszünkbe a magát baloldalinak nevező kormány uniós kampányáról, aligha szorul magyarázatra. Elég volt végigélni azt a sikerpropagandának szánt, ám csakhamar infantilizálódó, kormányzati médiagügyögésbe fulladó kampányt, hogy elmondhassuk: kiálltuk a próbát. Büszkék lehetünk rá, mert a mákos guba és káposztás cvekedli, valamint a bécsi cukrászdanyitási lehetőségekkel kecsegtető, elrémisztő kilátások ellenére is igent tudtunk mondani egy olyan kérdésben, ami a valóban felnőtt nemzeti jövőnket határozza meg. Egy olyan kérdésben, ami eddig sem volt igazából kérdés. Nem lehetett ugyanis kérdéses, hogy mi már régóta otthon vagyunk Európában. Otthon Európában – volt a jelmondata a Fidesz egy-két éve kiadott programjának, és Otthon Európában az egyik szlogenje az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány kampányának is. Mert hogy az MSZP–SZDSZ igen-igen hajlamos a polgári oldal plagizálására, s ez nem csupán a jelmondatokat érinti. Mondhatni, menet közben megtetszett nekik Európa. Csak dicsérhetjük őket ezért, hisz talán még ők is emlékezhetnek a marxista–leninista szemináriumokon, pártfőiskolákon emlékezetükbe vésett Sztálin-idézetekre. Például arra is, amit a nagy vezér úgy fogalmazott meg: jaj annak, akit ellenfele megdicsér. Dicsérjük meg hát őket azért is, hogy csak azért is az EU-ra szavaztunk, s nem tántorított el bennünket (legfeljebb a választási részvételtől) az a pártállami reminiszcenciákat idéző hurráoptimizmus, amit a Szovjetunió iránt érzett olthatatlan lelkesedésből transzformálni tudtak az egyáltalában nem szovjet unió felé fordulássá. Lehet mondani, ők már búvópatakként a negyvenes évek közepétől folyamatosan uniópártiak voltak. Mi mással lenne magyarázható, hogy alkalmat szolgáltattak jó néhány honfitársunk európai kirajzásához, főként 1956 után, s elősegítették, hogy mintegy második népvándorlásként kalandozó magyarok százezrei lepjék el ismét Európa jelentékenyebb metropolisait, szellemi tudásukkal, szorgalmukkal és szakértelmükkel hozzájárulva a világ szabadabbik felének boldogulásához. Ők voltak azok, akik Magyarországon nem, csak Európában lehettek otthon. Ők szombaton sem adhatták le voksukat a népszavazáson, vélhetően az állami vezetés úgy gondolhatta, ők már egyszer véglegesen lerakták a garast a közös Európa mellett. Ha úgy tetszik, lábbal szavaztak. Miként azok is, akik szintén kalandvágyból itthon maradtak, de, mert európainak tartották magukat, a forradalom leverése után sem kívántak hozsannázni egy Ázsia meghosszabbított karjaként működtetett rendszernek.
Miként Julius Caesar átlépte a Rubicon folyót, s elhangzott szállóigévé vált mondata: Alea iacta est (a kocka el van vetve), úgy lépte át a mindannyiunk által kényszerűen elszenvedett szocialista EU-kampány az állampolgári tűréshatárt. S aki túl erősnek találja az eddig leírtakat, annak csak azt tanácsolhatjuk, látogassa meg az Eukk.hu honlapot, minden szónál ékesebben bizonyítják a szociálliberális kampányképtelenséget az ott tapasztaltak. Hogy tobzódjunk a latin idézetekben: a Verba volant, scripta manent, azaz a szó elrepül, az írás megmarad igazsága alapján azt tanácsoljuk, örök időkre maradjon meg a honlap, s emlékeztessen arra, mennyire a lényegtelen és felszínes mosószerreklám-szövegekre és a döntéseket valóban megalapozó információk lenyelésére épült a kampány. Midőn e sorokat írom, éppen a „Jövőre főzni is másképpen fogunk, de már az EU-ban” – feliratot olvasom a közalapítvány honlapján, de a fejlécszerűen felvillanó kedvcsináló ajánlások nem csupán a gasztronómiai vágyakra próbálnak hatni. Az EU-kormányimázsközpont honlapja amúgy is bővelkedik a sületlenségekben, s a legkülönbözőbb média-megatörpék lohasztják folyamatosan az Európa iránti szimpátiánkat. Javasojuk mindenkinek, klikkeljen rá például az őstermelők címszóra, nem éri meglepetés. Egyetlenegy cikk huszonvalahányadik sorában fordul elő ez a szó, ám nem csak a mezőgazdasági kistermelők maradhatnak hoppon, ha információt keresnének. Ha a keresőprogramba beütjük a gyülekezési és szólásszabadság szavakat, még ennyit sem találunk. Miközben tehát naponta találkozunk a demokratikus értékrendhez való csatlakozás kormányzati retorikájának gyümölcseivel, ennek konkrét jeleit részükről nem lehet látni.
Az ő demokráciafelfogásukra mintha továbbra is illenének József Attila sorai: „Neve, ha van, csak áru

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.