Kísértetkastély a Tisza Kálmán téren

Fodor András
2003. 04. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Skócia zord tájain romantikus, ködbe vesző tornyú, gyönyörű, de rideg kastélyok állnak az ormokon. Ezekbe félve lép az idegen, mert éjfélkor megreccsennek a padlás gerendái, s félelmes árnyékként középkori alabárdos kísértetek jelennek meg. Közép-Európa gyöngyszemének, Budapestnek a kellős közepén, a hajdani Tisza Kálmán (ma Köztársaság) téren is áll egy kísértetkastély: a pártház. A mi kis volksbundistáink és kommunistáink nem ragaszkodtak sem a romantikához, sem semmiféle építészeti stílushoz, amikor megépítették, illetve benépesítették ezt a – Lendvai Ildikó MSZP pártfrakció-vezető szerint is – „ritka ronda” épületet. Hitler hazai hívei a zsidók kiirtását és a magyarok Urálba történő „hazatelepítését” tervezték e falak között. Rákosi hóhérai nemcsak gonosz, népellenes terveket főztek itt, hanem kínoztak és gyilkoltak is embereket, hasonlóképpen, mint az Andrássy út 60.-ban. Erről kevesebbet tudunk. Én azonban olyan ember (angol nyelven írott, és ’56-os disszidálása után Angliában megjelent) könyvében 1976-ban olvashattam erről, akinek szavahihetősége felől aligha lehet bárkinek is kétsége: Ignotus Páltól. Tőle tudom, hogy a Köztársaság téri pártházban működött a lefolyó: egy hatalmas savas kád, amelynek partján addig verték a rendszer ellenségét, amíg ájultan bele nem zuhant, és teste a kádban maradéktalanul, nyom nélkül fel nem oldódott. Időnként leengedték a savat, innen a név: lefolyó…
1956. november 3-án az elkeseredett nép exkavátorokkal kísérelte meg kiszabadítani a föld alatti kazamaták foglyait, akikről most már talán soha nem fogjuk megtudni, hogy ott voltak-e, éltek-e még akkor, mert másnap a Köztársaság tér urainak hívására visszajöttek az oroszok. A Köztársaság téri házban újból elfoglalták helyüket a véres kezű kommunisták. Biszku elvtárs, Komócsin elvtárs, Tatai elvtárs, Marosán elvtárs, Münnich elvtárs és a többiek. Sorban kiöregedtek, s helyüket elfoglalták szellemi és természetes utódaik. Ezek közül már nem mindegyik volt otromba gyilkos, hiszen a kémelhárító, a titkos ügynök „csak a munkáját végzi”. Ezek a dolgukat végző emberek szorgalmukkal, tehetségükkel jutnak el miniszterelnök-helyettesi vagy – akár a 2002. évben is – a legmagasabb politikai vagy rendőrségi pozícióba. Megjelenik a III/III-as vagy III/II-es „na és?” szellemiségű apuka fehér galléros fiacskája, akinek elég egy érettségi bizonyítvány ahhoz, hogy kormányszóvivőként regnáljon 2003-ban. Otthonra talál a kísértetkastélyban a veszprémi hóhér, Papp elvtárs neveltje, a fényes elméjéről aligha, zűrös szállodaügyéről annál inkább elhíresült Szekeres Imre. Ott érzi magát otthon Horn Gyula, akinek ’56-os politikai múltját és tevékenységét dokumentáló iratok nyomtalanul eltűntek miniszterelnöksége idején.
A pártház eme lakóit cseppet sem zavarják a kísértetek. Pedig a kísértetek most is ott vannak valahol bebetonozva. Ott vannak a nyom nélkül meggyilkoltak és savas kádban feloldottak lelkei éppúgy, mint lelketlen hóhéraiké és azoké, akik azoknak parancsot adtak. És a kísértetek – csakúgy, mint a skót kastélyokban – a Köztársaság téren is megjelennek. Átmennek a falon, s megjelennek ott mindenkinek. Horn Gyulában kellemes nosztalgiát kelt a ház, mert felhívta a Magyar Nemzet olvasóinak figyelmét, hogy „az MSZP ebben a házban kezdte meg tevékenységét”, s a párt innen járta a Nemcsók, Suchman, Tocsik, Boldvai, Baja Ferenc, Nagy Sándor, Szanyi Tibor neveivel fémjelzett dicsőséges útját. Kovács Lászlóban már némi aggodalmat ébresztenek a kísértetek, de hát ő ilyen aggódó fajta.
Azért mégis akad valaki, legalább egyetlen jóérzésű asszony abban a rettenetes házban, aki iszonyodik a kísértetektől. Ő az április 22-i Magyar Nemzetben a következőket mondta: „A Köztársaság teret el kell adni (…) mert véres történelmi emlékekkel terhes.” És így folytatta: „…zavar, hogy minden híradóban azt a képet kell látni, amelyhez vér társul”. És hogy őszintén gondolja mindezt, arról még egy mondata árulkodik, bár mindjárt hozzáteszem: ez a mondat súlyos tárgyi tévedést tartalmaz: „Nem gondolom, hogy egy véres pártnak lennék tagja, hiszen kisgyerek voltam ’56-ban.” Ez a hölgy – számomra hatalmas meglepetés – nem más, mint Lendvai Ildikó. Ezek a mondatai annyira megdöbbentettek, hogy elhatároztam: ezen írásomban néhány sor erejéig levéllel fordulok hozzá. Tudom, hogy sokan kinevetnek majd, ha soraim megjelennek, mert az emberek többsége úgy véli: aki olyan magas pozícióra jutott a „véres pártban”, mint Lendvai Ildikó, az aligha lehet rendes ember; s főleg aligha figyel oda egy, a politika másik oldaláról küldött üzenetre.
Azért megpróbálom. Íme, a levél:

„Kedves Lendvai Ildikó! Megvallom, eddig a legkevésbé sem tartoztam a hívei közé. Iszonyúan zavartak a választási kampány során éles fejhangon megfogalmazott, valakit, valakiket mindig bántó, ellentmondást nem tűrő véleménynyilvánításai; nem tudtam elmosolyodni szellemesnek, ironikusnak vagy önironikusnak szánt mondatain sem. Szégyenkezve, lesütött szemmel vallom be: ha nem is szülőatyja, de lelkes terjesztője voltam mindmáig a legújabb idétlen pesti Arisztid–Tasziló-viccnek (– Mondd, kéhlek, nem tudod véletlenül, hogy ki az MSZP fhakcióvezetője? – Váhjál, kéhlek, gondolkodom: valami hémlik…).
Most azonban – a Magyar Nemzetben idézett szavait olvasván – fordulat következett be bennem az ön iránt táplált emóciókban, mert megindított, hogy zavarják önt a Köztársaság téri rettenetes árnyak és kísértetek.
Abban azonban téved, hogy ön nem a véres párt tagja. Mégis tagja annak a rettenetes pártnak, amelynek jogelődje ’56-ban sok száz ember életét oltotta ki, nemzedékekét – mind a mai napig – tönkretette. Olyan emberek pártjának tagja ön – mostani szavai alapján azt gondolom, hogy tévedés okán –, amelynek vezetői vagy maguk is részt vettek az évekig tartó fizikai vagy a mindmáig tartó lelki megtorlásokban, vagy legalábbis politikai és/vagy anyagi haszonélvezői voltak mindannak. Olyan pártnak tagja ön, Ildikó, amelyik évtizedekig cenzúrázta mások gondolatait, s megbüntette azokat, akik nem engedelmeskedtek az országot a Varsói Szerződéshez láncoló hazaárulóknak. Az ön véres pártja segített vérbe fojtani a prágai tavaszt, engedte Magyarországon megpihenni a terrorista Carlost s felkészülni aktuális tömeggyilkosságára. Az ön pártja bitorolta el a Szocialista Internacionáléban a történelmi Szociáldemokrata Párt helyét. Kedves, Köztársaság téri kísértetektől viszolygó Lendvai Ildikó: ön szándékai ellenére igenis egy véres párt tagja.
Ha valóban zavarják önt a Köztársaság téri kísértetek, akkor tudnia kell, hogy van az ön számára út, amely kivezeti a kísértetkastélyból. Tüneti kezelés kimenekülni a rettenetes házból. Ha valóban szabadulni akar a kísértetektől, ha azt akarja, hogy békén hagyják, nem elég elhagyni a házat – el kell hagynia a pártot is.
Szűrös Mátyásnak sikerült. Ha nem csupán múló hangulat vagy politikai pragmatizmus mondatta önnel az idézett szavakat, akkor nem kell mást tennie, csak követnie Szűrös Mátyást – a történelmi Szociáldemokrata Pártba. Amelyet – miként legnagyobb alakját, Kéthly Annát is – csaknem meggyilkolt az ön jogelődi véres pártja.
Hagyja ott őket, kövesse Szűröst! Nem nagy mellénnyel, hanem alázattal. Kövesse a rögös, de becsületes utat. Ne a harsány, héjaként ismert frakcióvezető asszonyét, hanem – Lendvai Ildikó tanárnőét. Ne hagyja elfojtani magában lelkiismerete most végre nyilvánosan is hallható hangját!”
A szerző genetikus, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.