Mester, a „vérprofi”

Tóth Gy. László
2003. 04. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazudni, csúsztatni, manipulálni tudni kell. Akik erre születtek, és egy pillanatra sem szűnnek meg az MSZMP, majd az MSZP és az SZDSZ dicsőségét zengeni, azok az igazi újságírók, médiasztárok, egyszóval: ők a „vérprofik”. A szóösszetétel Mester Ákostól származik.
A múlt heti 168 Órában (XV. évfolyam, 14. szám) exkluzív interjú jelent meg Jacques Chirackal, a Francia Köztársaság elnökével. A nagy jelentőségű interjút Mester Ákos főszerkesztő a rádióban reklámozta, a hetilap címlapján pedig ez áll: exkluzív interjú a francia államfővel. Az első gondolatunk magától értetődően az volt: vajon a Francia Köztársaság elnöke miért tartotta fontosnak, hogy egy még Magyarországon is jelentéktelen, szakmailag nehezen minősíthető, elfogult balliberális hetilapnak exkluzív interjút adjon? Gyanakvásunk jogossága már másnap beigazolódott, amikor a francia nagykövet tudatta a nyilvánossággal, hogy Mester Ákosék megint hazudtak, ugyanis a francia államfő semmiféle interjút nem adott a 168 Órának. Mindössze arról volt szó, hogy egyik újságírójuk jelen lehetett a Chirac által március 21-én megtartott sajtókonferencián. Tehát nem interjú, és nem exkluzív. De a lap ezen túlmenően is hű maradt hagyományaihoz, mert a francia nagykövet szerint a „cikk olyan álláspontokat ad közre, amelyek nem azonosak a köztársasági elnök álláspontjával”. Tehát korrektnek sem nevezhetők. A francia nagykövet felkérte a 168 Óra szerkesztőségét, hogy a megtévesztő információk terjesztésének megakadályozása érdekében a lap érintett számát vonják vissza, magyarul zúzzák be.
A 168 Óra szerkesztősége levélben magyarázkodik, Mester Ákos és tanítványai nem nyilatkoznak, az „exkluzív” interjút viszont levették az újság online kiadásáról. E példátlan botrány után kíváncsian várjuk a balliberális újságíró-szervezetek és értelmiségi fórumok megnyilvánulásait. Most ugyanis valóban van reális (!) okuk a felháborodásra, az ítélkezésre, a megbélyegzésre és a kiközösítésre. Reméljük, a szerkesztőség előtti (II. ker., Bécsi út 3–5.) fáklyás tüntetésen Aczél Endre, Bolgár György, Pető Iván, Lendvai Ildikó, Vásárhelyi Mária és társaik együtt tiltakoznak majd a hazug és manipulatív sajtó léte és országrontó tevékenysége ellen.
Érdekes, hogy a 168 Órával már a születése körül sem volt minden rendben. Nyilván sokak érdeke, hogy jótékony homály fedje az akkor történteket. A lap folyamatosan fogyatkozó presztízsének sokat ártott, hogy Mester Ákos és Pásztor Magdolna 5 millió forint VIP-hitelben részesült, de a főszerkesztő-helyettes Bölcs István sem érte be kevesebbel. Princz Gábor pedig nyilván tudta, miért fizet. Megyesi Gusztáv így kommentálta az akkor történteket: „Ennyi egy politikus ára, hogy telket vehessen, lakást cserélhessen, ennyi egy főszerkesztő ára, nem csoda, hogy a 168 órából mindössze 68 óra lett, mert mondanom sem kell, hogy a lemacizott főszerkesztő és helyettese révén az oly fontos és irányadó politikai hetilap heti száz óra munkával nem írt soha egy büdös sort sem a Postabankról a legnagyobb Postabank-botrány idején. Jó, ezt az újságot nem olvassuk egy ideig.” (Élet és Irodalom, 1999. szeptember 10.)
A bölcs tanács követőkre lelt. A 168 Óra egyre furcsább kiadvánnyá vált. Ebben a hetilapban az újságírók nem kérdeznek, hanem provokálnak, és mindemellett feltétlenül kifejtik saját álláspontjukat… Az interjúalany mindehhez sokszor pusztán asszisztál, színezi a képet. Természetesen más elbírálás illet meg egy rendes, tisztességes, balliberális személyiséget, és egészen másként bánnak (el) a visszataszító jobboldaliakkal, akiről eleve feltételezik, hogy hülyék, antiszemiták és soviniszták. (Kivétel: Szabó Iván, Dávid Ibolya, Herényi Károly stb.)
A hetilap módszereit – csúsztatás, hazudozás, rágalmazás – 1995-ben volt alkalmam egészen közelről megismerni, ugyanis a Magyar Polgári Demokraták Társaságának megalapítása miatt rám szabadították akkori kiváló oknyomozó riporterüket, a démonűző SZDSZ-es Hack Péter jobbkezét, a Hit Gyülekezetének aktivistáját, Bartus Lászlót. A főszerkesztő legutóbb két hete – egy, a Népszabadságban megjelent elemzésem okán – közölte le velem kapcsolatos, zavaros nézeteit. Egy igazi „vérprofi” mindig teszi a dolgát. Most úgy érezte, hogy meg kell feddnie az írásomat közlő Népszabadságot, és meg kell védenie Gyurcsány Ferencet. Ismerve a lap szellemiségét, mindössze egyetlen személyes megjegyzésem van: a 168 Óra valamennyi munkatársa értse már meg végre, hogy még arra sincs erkölcsi alapjuk, hogy a nevemet leírják. És nem vagyok egyedül… Sok honfitársam mellé most sorakozott fel a Francia Köztársaság jobboldali elnöke, Jaques Chirac. Ilyen előzmények után nem szívesen vállalkoznék Mester Ákos minősítésére, ezt ismét átengedem a hozzá eszmeileg közel álló Megyesi Gusztávnak. „…arról van szó csupán, hogy Mester Ákos egy fasz.” (Élet és Irodalom, 2001. december 7.) Hogy a francia nagykövetnek eszébe jutnak-e ilyen vagy ehhez hasonló szavak, azt persze nem tudhatjuk. Ennyi!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.