Múlt és jövendő

D. Horváth Gábor
2003. 04. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai csatlakozás Magyarország életében történelmi léptékű folyamat, ebben egyetérthetünk. Mint ahogyan abban is, hogy a Medgyessy-kormány tagjait – és nem csak a lelkiismeretüket – történelmi bűn terheli, mert a sorsdöntő népszavazás előtt nem, illetve félretájékoztatták az embereket arról, hogy mi vár rájuk az unióban. Pedig minden eszköz a kezükben volt és van. A csupán erre a tevékenységre létrehozott közalapítvány több mint kétmilliárd forintot költött a kampányra, és akkor még nem beszéltünk a minisztériumok és a többi közpénzből gazdálkodó szervezet saját akcióiról, amelyekkel együtt a népakarat kinyilvánításáig becslések szerint tízmilliárd forint is elfolyhatott. Ha az MSZP–SZDSZ-kormány(ok)hoz köthető korrupciós ügyek és pazarlások milliárdjai például a hazai gyógyellátásba kerültek volna, a kórházakban lélegeztetőgép- meg inkubátorhegyeken lehetne csak átvergődni a szakrendelőig.
Az otthon maradásra mozgósító kormányakció miatt rajtunk, magyarokon röhög egész Európa. Egy lettországi internetes újság például nyíló mákvirágcsokorral illusztrálta a referendummal kapcsolatos, nagyszabásúan ostoba magyarországi kampányt, ezzel jelezte, hogy a magyar emberektől mennyire eltérítették a létfontosságú információkat. Nem kérdés, vajon mit szóltak volna ahhoz a jelenethez, amikor a Medgyessy házaspár mákos gubát porcióz a népnek.
Kovács László a közszolgálati televízió tegnap reggeli műsorában védelmére kelt a szintén röhejes „Nyithatok cukrászdát Bécsben? Igen!” szlogennek, amely szerinte szimbólum: annak a problémának adekvát megjelenítése, hogy magyar vállalkozások megjelenhetnek-e a külföldi piacokon. Pedig a szocialista pártelnök-külügyminiszternek azt is tudnia kellene, hogy a rendszerváltozás óta már eddig is megjelenhettek magyar vállalkozók külföldön, sőt az „egyenlőbbek” pedig még annál is hamarabb. Arról viszont itt sem beszélt, hogy az összehasonlíthatatlanul jobb lehetőségeik közepette a tőkeerős külföldi vállalkozások vajon milyen számban és milyen feltételekkel jönnek Magyarországra, s hogy – maradva a szimbólumnál – a Bécsben nyitott magyar, illetve a Budapesten nyitott osztrák cukrászdák száma vajon hogyan aránylik majd egymáshoz.
A külügyminiszter nem hagyta szó nélkül az eddig csatlakozott országokban bekövetkezett – stílusosan leginkább talán egy szputnyikhoz hasonlítható – fejlődést sem, amelyet szemrebbenés nélkül a következő példával illusztrált: „A magyar delegációval többször megfordultunk Görögországban. Jól látható a fejlődés, az infrastruktúra, az autóutak, az autópályák, a házak és minden, ami látványban szembeötlő, hogy mennyit fejlődött.”
Végül a Nap-keltében is szokatlanul hoszszúra sikeredett, szinte lélegzetvétel nélkül elmondott gondolati panelek után a tévénéző az alábbi gátlástalan cinizmust érezhette ki a vezető kormánypárt elnökének, a magyar külügyminiszternek a szavaiból: „Amikor az aláírás közben gondolkoztam, hogy mennyi minden vár még ránk, az is eszembe jutott, hogy (…) legyen egy világos, érdekeinknek megfelelő álláspont. (…) Mert a hazai felkészülés eredménye az, hogy zökkenőmentesen fogunk beilleszkedni, de kérdés az, hogy mibe fogunk beilleszkedni. Érdemes-e nekünk abba beilleszkedni? Bár most már ezen túl vagyunk…, hehe.” Hehe?
Ez Kovács László.
„Szánd meg Isten a magyart / Kit vészek hányának, / Nyújts feléje védő kart / Tengerén kínjának. / Bal sors akit régen tép, / Hozz rá víg esztendőt, / Megbünhödte már e nép / A multat s jövendőt!”
Ő pedig Kölcsey Ferenc.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.