A politika behatolt az atomerőműbe

Petz Ernõ
2003. 05. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 10-én a paksi atomerőműben az eddigi legsúlyosabbnak ítélhető üzemi esemény következett be. Az esemény nem üzem közben, hanem a reaktoron kívül, az évi nagy karbantartás keretében végzett vegyi tisztítási technológia alkalmazása során következett be, miközben a tisztításban részt vevő harminc üzemanyag-kazetta, nem kielégítő hűtésük miatt, súlyosan károsodott. A környezetbe kismértékű radioaktív anyag került, ezért a nemzetközi nukleáris eseményskála szerinti harmadik (súlyos üzemzavar) fokozatba kellett sorolni. Ez az első ilyen fokozatú esemény a paksi atomerőműben, amely komoly aggodalomra ad okot.

Lazaságok, elvtelen engedmények
Jó néhány éve német egyetemistáknak tájékoztató előadást tartottam a hazai atomenergetikáról, amely alkalommal – úgy gondolom – büszkeséggel számolhattam be a paksi atomerőmű eredményes működéséről és a hazai szakemberek ebben betöltött pozitív szerepéről. Az előadás utáni kérdések – érthető módon – viszont csupán az 1986-ban bekövetkezett csernobili balesethez kapcsolódtak, és elsősorban a nukleáris biztonság kérdését firtatták. Személyes és szakmai meggyőződésem alapján igyekeztem bizonyítani, hogy az atomerőművek biztonsága tekintetében megnyugtató a helyzet. Ezt például azzal is alátámaszthattam, hogy Csernobilt kivéve, a világ összes atomerőművében eddig nukleáris eredetű haláleset nem történt. Akkor viszont hogyan következhetett be a csernobili katasztrófa? Erre a kérdésre akkor azt válaszoltam: vegyék tekintetbe, hogy ez a mindeddig egyedülálló tragikus baleset egy megbízhatatlan és szervezetlen ország erőművében, rendkívül felelőtlen emberek közreműködésével következett be, amikor egy üzemi kísérlet közben hatszor sértették meg a biztonsági előírásokat.
Néhány éve sajnos a Paksi Atomerőműben is elindult a fellazulás folyamata, amelynek figyelmeztető jelzéseit fel kellett volna ismerni, és a folyamatot már régen meg kellett volna állítani. A folyamatnak egy korábbi fontos állomására utalok csak e helyen: 1996-ban, a 2. blokk karbantartása során egy nagyméretű fémtárcsa maradt az egyik gőzfejlesztő primerköri kollektorában, amely a blokk üzembevétele után több száz darabra töredezve egy évig tartózkodott az üzemelő primerköri hurokban, noha az egyik szigorú előírás szerint idegen test nem maradhat a primerköri rendszerben. Annak idején az első híradás arról szólt, hogy vasreszeléket találtak a rendszerben. Nem kívánok e helyen az akkori üzemzavarra részleteiben kitérni, csupán a korrekt tájékoztatás fontosságára kívánom felhívni a figyelmet. Mindenesetre a lakosság bizalmi indexét jelzi, hogy a mostani üzemzavarral kapcsolatban Tolna megyei szülőfalumból megnyugtatást várva, telefonon felhívtak és tájékoztattak arról, hogy egyes szülők nem merik kiengedni gyermekeiket az utcára. Másutt felvásárolták a gyógyszertárak jódtabletta-készleteit. Valami rendkívüli történt tehát abban az atomerőműben, amelyre az egész ország méltán büszke lehetett. Szakmai vezetőként magam az egyik legfontosabb feladatnak a korrekt bizalmi légkör fenntartását tartottam, a lazaságokkal és az elvtelen engedményekkel sohasem tudtam azonosulni.

Haverok, szakmai hozzáértés nélkül
Az említett negatív folyamat elindulásáért és eszkalálódásáért egyértelműen a politikát teszem felelőssé, amely behatolt az atomerőműbe, egy ipari létesítménybe. Ahány kormány, annyi új és egyre nagyobb létszámú igazgatóság és felügyelőbizottság, annyi új vezérigazgató, lefejezésekkel és átszervezésekkel. A részvénytársasággá alakulás (1992) utáni első igazgatóság még csupán ötfős volt, mindegyik tagja országosan elismert és nagy tapasztalatú szakember. Ezt követően vezetői szinten egyre inkább lényegtelenné válik a szakmai követelmény, a szakmai hozzáértés. Az elnöki és vezérigazgatói posztokon megjelennek a pártkatonák, az igazgatóságokban a haverok, vagy akiknek jövedelemkiegészítés dukál, de akiknek nincsenek energetikai, erőműves, különösen speciális atomerőműves ismereteik. Az igazgatósági ülésekre előkészített döntési anyagokat e tagok szakmai felkészültség hiányában nem is érthetik, noha a fontos döntések itt születnek.
Ha a hatalom így packázik az atomerőmű biztonságával – mert ez felelőtlen és ostoba hazárdjáték –, akkor mi várható a dolgozóktól? Az erőmű legnagyobb szakszervezete már több értékelést készített a belső humánpolitikai helyzetről, és felhívta a vezetés, valamint a tulajdonos figyelmét az aggasztó problémákra. Egy külső cég is átvilágította e szempontból az erőművet, és egyértelműen megállapította, hogy a dolgozók és a vezetés között megromlott a viszony, bizalomvesztés alakult ki, a korábbi jó munkahelyi légkör jelentősen romlott. Egyre rosszabb a helyzet. Nemcsak az atomerőműben, hanem az egész villamosenergia-iparágban kedvezőtlen helyzet alakult ki, amelynek a veszélyeire magam is többször felhívtam a figyelmet. A minisztériumban, az energiahivatalban, az MVM-ben is sorra megjelentek az energetikai területen szakképzetlen vezetők, aminek szükségszerű következménye a szakmai fegyelem fellazulása. Vajon meddig lehet még ezt az ostoba, politikai szemben állásból eredő játékot folytatni? Vajon mibe kerül ez az országnak? De Pakson nemcsak, és nem elsősorban a jelentős anyagi kárról van szó, hanem a nukleáris biztonságról, és annak egyik – ha nem a legfontosabb – feltételéről és garanciájáról: a humán tényezőről. A dolgozók szakmai elkötelezettségéről, felelősségtudatáról, a megkérdőjelezhetetlen bizalmi viszonyról, a munkahelyi légkörről van szó, amelyek mind-mind alapvetően befolyásolják a munkahelyi stabilitást, az elvégzett munka minőségét. Bizonyossággal kijelenthető, hogy e tekintetben a helyzet lényegesen rosszabb, mint tíz évvel ezelőtt volt. Ezért a politikát, az egymást követő kormányokat súlyos felelősség terheli. A gyakori politikai indíttatású vezetőváltások, az ezeket követő átszervezések, az ezekkel járó átmeneti, bizonytalan időszakok, az egzisztenciális belső feszültségek minden bizonnyal közrejátszottak a munkahelyi közérzet romlásában, amely közegben szükségszerűen megnő a személyi hibás üzemzavarok bekövetkezésének a valószínűsége. A bekövetkezett újabb esemény felveti a nukleáris biztonságtechnikai felügyelet, tehát a hatóság felelősségét és szerepét is. Nemcsak a konkrét üzemzavarral kapcsolatban, hanem az említett többéves folyamat során tanúsított magatartása tekintetében. Hiszen ilyen helyzetben a hatóságnak fokozott szigorral és következetességgel kell eljárnia. Ezzel szemben a felügyelet bizonyos hatósági jogköröket „együttműködés” keretében átadott az erőmű biztonsági igazgatóságának. Vajon a mostani üzemzavarra vezető, a reaktorból kiemelt, nagy aktivitású kazettákat érintő, tehát kritikusnak tekintendő tisztítási technológiát a hatóság miképpen engedélyezte és alkalmazását miképpen felügyelte? Avagy ezt a jogkört is átadta az erőműnek? (A hatóság nyilatkozataiból ugyanis bizonyos elhatárolódás érződik.) Természetesen e fontos kérdésekre is ki kell terjednie a kivizsgálásnak.

A bizalom és stabilitás alfája és ómegája
A mostani és eddig legsúlyosabb üzemzavar felkiáltójelként szólítja fel a jelenlegi kormányzatot, hogy haladéktalanul vessen véget az eddigi romboló gyakorlatnak. Állítsa meg és fordítsa vissza az említett negatív folyamatot, hogy az atomerőműben a nukleáris biztonság az emberi tényező területén ismét a megfelelő szintre emelkedjék. A megoldás egyszerű: bízza az MVM-et (a tulajdonost) és a Paksi Atomerőművet szakmailag felkészült, elismert, hiteles és erkölcsiekben példamutató szakemberekre. A vezetőket, az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat politikai konszenzussal kérjék fel és nevezzék ki, hogy a következő választások után ne kerülhessen sor a politikai indíttatású leváltásukra, bármilyen kormány alakuljon is. Az esetleges pályáztatásokat is ebben a szellemben kell végrehajtani. A bizalom és stabilitás helyreállításának ez az alfája, enélkül nem fog menni. S ezt követheti a tudatos és következetes építkezés. Az energetika irányítását is minden szinten vissza kell adni az energetikai szakmának, amelyet az elmúlt évek gyakorlata porig alázott.
A szerző c. egyetemi tanár, a paksi atomerőmű
volt vezérigazgatója

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.