Kendermag és eutanázia

2003. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vgre teljesen a kezünkbe vettük életünk irányítását. Felnőtt az emberiség. A méhen belüli élettől, sőt a fogantatás előtti időktől kezdve egészen a sírig tart a végtelen szabadság. Kisfiút vagy kislányt szeretnél? Immár eldöntheted. Igaz is, miért bíznánk a véletlenre? Vagy, kihasználva a tudomány vívmányait, ki szeretnéd küszöbölni, hogy gyermeked fejlődési rendellenességgel jöjjön a világra? Semmi akadálya, egyetlen magzati sejtből megállapítható, milyen potenciális kórságok veszélyeztetik a kicsit. (Hogy hol húzódik a határ egészséges és beteg között, firtassák csak a filozófusok: a spektrum ugyan széles az életképtelen torzképződmény és az ideális újszülött között, és meglehet, hogy kényes ízlésünk fejlődésével nemsokára a színtévesztés vagy a túl alacsony termet sem lesz elfogadható legújabb kori Taigetoszunkon. A lényeg azonban, hogy neked, aki gyermeket vállalsz, garantálva legyen a megfelelő minőség. Tudod, mint a szupermarketben.) És persze egyre közelebb kerül, hogy dönthess a saját halálodról, esetleg hozzátartozóid haláláról is, nemcsak humánus, de egyre inkább józan ökonómiai szempontok alapján. Sajnos, az eutanáziatörvény „nem ment át” – egyelőre. De az idő nekünk dolgozik.
Egy a bökkenő: a két végpont között aránylag sok még a szabályozhatatlan, véletlenszerű esemény. Igaz, elválhatsz, ha meguntad a társad (a legokosabb persze, ha nem is teszel felelőtlenül kötelező ígéreteket, olyanokat, amelyeket a maradi elődök eskünek hívtak…), és ugyanígy bármikor megváltoztathatod akár a világnézetedet, vallásodat is, ha Isten vagy az aktuális bálvány nem nyújtotta az elvárt színvonalú szolgáltatást. Az is tény, hogy a média túlcsordul a célravezető tanácsoktól, melyek a boldog életre segítenek: láthatólag csak a megfelelő mosóporral kell mosnod, adott márkájú fogkrémmel és tusfürdővel tisztálkodnod, a szükséges minőségű vitaminkészítményt szedned, és garantáltan eljön életedbe a napfény. A régit, az ócskát, talmit pedig ne késlekedj kidobni, nehogy az a hamis érzés fészkeljen meg benned, hogy léteznek örök dolgok, örök törvények, amelyeken akkor sem lehet változtatni, ha keresztre feszítenek vagy oroszlánok elé dobnak miatta.
De még mindig sok a bizonytalan pont, túlságosan is sok a mi kifinomult fogyasztói érzésvilágunknak. Azt is rebesgetik, volt, aki szinte minden felkínált boldogító lehetőséggel élt, a szupersarkított, egyméteres képcsőtől a többszólamú csengőhangokon át a színre fújt lökhárítóig, mégsem találta meg azt a bizonyos kék madarat. Lecserélte őket még boldogítóbb holmikra, vásárolt melléjük bőrtápláló hydroxi-ceramidokat, és vedelte a reklámozott százszázalékos narancslevet, mégse jutott előbbre jottányit sem. Bizony, vannak, akik ilyesféle rémhíreket terjesztenek a konzumvilág lelkes fogyasztóinak megzavarására.
Akkor pedig mihez kezdjünk, hogyan biztosíthatnánk testi-lelki kielégültségünk folytonosságát? Ne csüggedj, ember, jótevőink dolgoznak a válaszon. No, nem elcsépelt frázisok pufogtatásán fáradoznak szeretetről, áldozatkészségről, hűségről, barátságról és igaz szerelemről. A dolog nyitja, hidd el, sokkal egyszerűbb, mi több: pénzen megvásárolható. Egy ártatlan cigaretta, egy szál gyufa – és volt, nincs árnyékvilágbéli szenvedés. Szimpatikus fiatalemberek, nagyra becsült művészek, akikre felnézünk, bizonygatják ennek az egyszerű útnak a helyességét, hogy is kételkedhetnénk a szavukban? Látszólag tartózkodóan elítélik a drogfogyasztó magatartást, ám humánusan síkra szállva a szegény megtévedt fiatalok meghurcolása ellen, pusztán az által, hogy beszélnek (és beszélhetnek!) róla, lassan-lassan divattá teszik, szinte észrevétlenül, a kábítószer-élvezetet. Új korszak köszönt reánk: az utcai dülöngélők, borostás, gajdoló koldusok mellett feltűnnek a bávatag tekintetű entellektüelek is, hirdetve, hogy íme, van megoldás az élet sokszor hangoztatott értelmetlenségére. Hát nem nagyszerű? Amúgy is idegesítő lenne közöttünk az a sok gondolkodó-érző embertárs…
Tétován, egyre tanácstalanabbul állok háromgyermekes családapaként a kenderkampány újabb hullámával szemben, és érzem, hogy a kábítószerügy csak szimptómája, egyetlen tünete a mind súlyosabbra forduló betegségnek, az össznépi csontritkulásnak, mely gerinceket roppant össze, belső támasztékokat morzsol szét, hogy beteljesedjenek Pilinszky váteszi szavai: „…egy jó tenyérnyi törmelék addigra már a teremtmények arca.” Nem szabadna hagyni, hogy így történjen. De tehetünk-e még valamit?
A szerző gyermekorvos

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.